22.7 C
New York
Κυριακή, 20 Οκτωβρίου, 2024

Buy now

«Η βαριά βιομηχανία της χώρας είναι ο τουρισμός και το μόνο που κάνουμε είναι να τον υπερφορολογούμε»

Μπορεί ο τουρισμός να είναι η βαριά βιομηχανία της χώρας αλλά η χώρα βαδίζει στον τουρισμό δίχως ένα συνεκτικό σχέδιο και ένα όραμα με στόχους υποστηρίζει ο αντιδήμαρχος Τουρισμού του δήμου Καβάλας Παναγιώτης Αγγελίδης. Ο ίδιος υποστήριξε πως η τουριστική εικόνα στο δήμο Καβάλας ήταν ιδιαιτέρως θετική φέτος, ενώ δεν απέφυγε να στηλιτεύσει τα μεγάλα αγκάθια του τουρισμού και στην περιοχή μας, όπως την εικόνα στις πύλες εισόδου αλλά και το κυκλοφοριακό στην Καβάλα.

«Θα λέγαμε σχηματικά ότι τελειώνει η κλασική καλοκαιρινή περίοδος γιατί ο τουρισμός συνεχίζεται 12 μήνες το χρόνο έστω φυσικά και με πολύ λιγότερη ένταση. Θέλοντας λοιπόν να κάνουμε μία αποτίμηση της καλοκαιρινής περιόδου, θα λέγαμε πως έκλεισε με θετικό πρόσημο στην περιοχή μας και η Καβάλα κατακλύστηκε από τουρίστες και αν δούμε και παρατηρήσουμε ότι υπήρξε κάποιο πρόβλημα και μία μικρή κάμψη στην αρχή, τον Ιούνιο, αυτό υπερκαλύφθηκε από τον Σεπτέμβριο ο οποίος και ο καιρός κράτησε καλά αλλά και οι κρατήσεις και η επισκεψιμότητα το Σεπτέμβριο και μέχρι αρχές Οκτωβρίου ήταν πολύ υψηλή οπότε συνολικά θα λέγαμε ότι το πρόσωπο είναι θετικό».

«Είναι γεγονός πως τίθενται ειδικά και γενικότερα προβλήματα, ο τουρισμός είναι μία δραστηριότητα που πρωτογενώς και δευτερογενώς συμβάλει σημαντικά στο ΑΕΠ της χώρας. Πρέπει όμως κάποια στιγμή να το αντιμετωπίσουμε σοβαρά. Αυτή τη στιγμή αυτό το οποίο βλέπουμε είναι ότι η χώρα η βαριά της βιομηχανία είναι ο τουρισμός και αυτό το οποίο κάνουμε είναι να το υπερφορολογούμε γιατί βλέπουμε υπάρχουν λεφτά. Πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά αν ως χώρα έχουμε ένα σχέδιο έτσι ώστε και να δημιουργήσουμε υποδομές, να συνδέσουμε τον τουρισμό με τον πρωτογενή τομέα και τις παραγωγικές δυνάμεις κάθε τόπου, έτσι ώστε να έχουμε βιώσιμο τουρισμό που να σέβεται και τους επισκέπτες και τις τοπικές κοινωνίες και την πολιτιστική και κοινωνική ταυτότητα της κάθε περιοχής. Όλα αυτά προϋποθέτουν μία σοβαρή δουλειά και ένα σχέδιο το οποίο πρέπει να έχει διάρκεια».

«Ξέρουμε τις αδυναμίες του ελληνικού τουρισμού, οι Τούρκοι εδώ και 30 χρόνια έχουν κάνει ένα εθνικό σχέδιο του τουρισμού το οποίο σε συνεννόηση το οποίο με τη συμμετοχή και βοήθεια από τις τοπικές κοινωνίες έχουν εκτελέσει περίπου κατά 80 έως 90%. Εμείς ανά κυβέρνηση και ανά υπουργό έχουμε ένα ανεκτέλεστο τουριστικό σχέδιο και το σχέδιο μας τελικά εξαντλείται πιο πολύ στη διαφήμιση και το γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι παγκοσμίως και πανευρωπαϊκά παίζει ένα κομμάτι της Ελλάδας και όχι όλη η Ελλάδα, οπότε πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά ότι ο τουρισμός για να είναι βιώσιμος χρειαζόμαστε υποδομές. Αναφέρονται όλοι στο κυκλοφοριακό, εμείς εδώ στη Καβάλα γνωρίζουμε ότι ο κύριος όγκος του τουρισμού είναι οδικός. Αυτό έχει τα πλεονεκτήματα του έχει και τα μειονεκτήματά του, το μειονέκτημα ότι κατά τους μήνες αιχμής αντιμετωπίζουμε μεγάλο κυκλοφοριακό πρόβλημα και οι κάτοικοι και οι επισκέπτες γιατί πολύ απλά οι υποδομές της πόλης δεν σχεδιάστηκαν για να δέχονται τόσους πολλούς τουρίστες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Όπως επίσης είναι γεγονός ότι σε θέματα υποδομών είναι τραγικό οι πύλες εισόδου της χώρας να έχουν αυτή την εμφάνιση και αυτές τις υποδομές, είναι δυσφήμηση και δείχνει τριτοκοσμική κατάσταση, ιδίως σε σύγκριση με την Τουρκία».

«Για το θέμα των πυλών εισόδου, επειδή και με το Επιμελητήριο ασχολούμαι πάρα πολλά χρόνια και έτυχε να συναντήσουμε αρκετούς υπουργούς, το πρόβλημα της συναρμοδιότητας μας λέγανε όλοι, ότι δηλαδή οι πύλες εισόδου δεν είναι στην αρμοδιότητα του υπ. Τουρισμού αλλά πολλών υπουργείων. Θέλω να πω αν ως κράτος δεν λύσουμε κάποιες αγκυλώσεις και κάποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες και δεν κάνουμε ένα όραμα δεν θα προχωρήσουμε. Το κυκλοφοριακό πράγματι δημιουργεί προβλήματα και ο τουρισμός καμιά φορά και ο υπερτουρισμός έχει και τα θετικά του έχει και τα αρνητικά. Εκεί πρέπει να γίνουν πράγματα, δεν μπορεί να τα λύσει όλα ο δήμος και η τοπική κοινωνία αν δεν γίνουν επενδύσεις και από κρατικό η περιφερειακό επίπεδο. Κατά τη γνώμη μου που δεν είμαι ειδικός, το να λύσεις το κυκλοφοριακό δεν είναι ένα απλό πράγμα, είναι ένα σύνθετο θέμα, δηλαδή το να κάνεις ένα δρόμο, πεζόδρομο ή μονής κατεύθυνσης δε μπορείς να το δεις μεμονωμένα. Πρέπει να υπάρχει ένα πλήρες και εμπεριστατωμένο κυκλοφοριακό σχέδιο για όλη την πόλη το οποίο να δίνει πολλαπλές λύσεις, είναι τα πάρκιγνκ, είναι η αστική συγκοινωνία και το πώς μπορούμε να την βελτιώσουμε, που δεν είναι δουλειά του δήμου αυτή.

«Συμφωνώ ότι θα έπρεπε να υπάρξει αύξηση, ήταν πολύ φθηνό το αντίτιμο για τον τουρισμό κρουαζιέρας στην Καβάλα, αλλά τα 20 ευρώ είναι υπερβολικό, για την Καβάλα τα 5 ευρώ επίσης είναι μια πολύ μεγάλη αύξηση, το ιδανικό πιστεύω θα ήταν κάπου στο μισό. Ποσοστιαία είναι τεράστια αύξηση, αλλά τα 5 ευρώ μπορώ να το αντιληφθώ και να σκεφτώ ότι δεν είναι κάτι το οποίο θα δημιουργήσει το πρόβλημα, τα 20 ευρώ που ακούγονται είναι τραγικό».

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,913ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles