4 C
New York
Σάββατο, 12 Απριλίου, 2025

Buy now

«Ιστορικά πρόσωπα φωτίζονται με πιο διαυγή τρόπο στο βιβλίο αυτό και τους αποδίδεται η συμβολή τους στο πολίτευμα μας»

Το βιβλίο του γνωστού συνταγματολόγου Νίκου Αλιβιζάτου, «Οι αρχιτέκτονες του πολιτεύματος», παρουσιάστηκε το βράδυ της Δευτέρας στη Μεγάλη Λέσχη, παρουσία του ίδιου και ενός πλούσιου πάνελ νομικών της πόλης μας. Την εκδήλωση οργάνωσε ο όμιλος κοινωνικού και πολιτικού προβληματισμού «Η Καβάλα Μπροστά», με επικεφαλής τον Γιάννη Εριφυλλίδη, ο οποίος μίλησε στον Alpha Radio για το βιβλίο του διακεκριμένου καθηγητή αλλά και τα ιστορικά – πολιτικά πρόσωπα που πρωταγωνιστούν σε αυτό.

«Ο κ. Αλιβιζάτος είναι γνωστός στην ακαδημαϊκή κοινότητα της χώρας μας αλλά είναι πολύ γνωστός και στην πολιτική ζωή του τόπου, πριν από κάποια χρόνια ήταν και υποψήφιος πρόεδρος της δημοκρατίας. Είναι μία προσωπικότητα υπερκομματικού βεληνεκούς ο οποίος έχει υπηρετήσει και το πανεπιστήμιο στη νομική Αθηνών που είχα και εγώ την τύχη να τον έχω καθηγητή και έχουμε κρατήσει τα τελευταία 25 χρόνια επαφή και συνομιλώ μαζί του. Βρήκαμε την ευκαιρία με αφορμή την έκδοση του τελευταίου του βιβλίου «Οι αρχιτέκτονες του πολιτεύματος» να έρθει στην Καβάλα για να μας το παρουσιάσει με ένα εκλεκτό πάνελ τριών συμπολιτών μας δικηγόρων, Αναστασία Ιωσηφίδου, Χρυσόστομος Κεβρεκάκης και Ευγενία Παπαναστασίου, οι οποίοι έχουν αναλάβει να παρουσιάσουν μαζί με τον καθηγητή τον βιβλίο αυτό. Θα προλογίσει ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Καβάλας Γιώργος Γραμμένος, μας κάνει την τιμή να χαιρετίσει την εκδήλωση, ο σύλλογος έχει κάνει πάρα πολλά για την προώθηση της εκδήλωσης. Δεν απευθύνεται μόνο σε νομικούς, είναι ιστορικού περιεχομένου, ουσιαστικά αναδεικνύει τη συμβολή τεσσάρων πολιτικών της χώρας μας, του Μαυροκορδάτου, του Τρικούπη, του Βενιζέλου και του Κωνσταντίνου Καραμανλή στη διαμόρφωση του πολιτεύματος όπως έχει εξελιχθεί μέχρι σήμερα. Η συζήτηση που ακολούθησε ήταν ενδιαφέρουσα και φτάσαμε και μέχρι το σήμερα αναλύοντας κάποιες πτυχές του παρελθόν τους και προέκυψαν συμπεράσματα και για τη σημερινή κατάσταση της χώρας και για το μέλλον».

«Επεδίωκα καιρό να έρθει στην Καβάλα, είναι η πρώτη φορά που συμμετέχει σε μια τέτοια εκδήλωση. Είναι ένα βιβλίο που διαβάζεται πολύ εύκολα σαν ιστορικό μυθιστόρημα, χωρίς να του στερεί την επιστημονική του αξία, τις παραπομπές του, την πλούσια βιβλιογραφία, είναι ένα πάρα πολύ ενδιαφέρον πόνημα. Το βιβλίο είναι πολύ αντικειμενικό, οπότε όταν περιγράφει τη συμβολή των τεσσάρων αυτών πολιτικών έχει και τα θετικά έχει και τα αρνητικά, δεν χαρίζεται, αλλά είναι με νηφαλιότητα και ειδικά για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή ακόμα και για το Βενιζέλο επειδή είναι πιο κοντά, βέβαια από τον Βενιζέλο έχουν περάσει περίπου 100 χρόνια, λίγο είναι πιο οικείοι. Πρόσωπα όπως ο Μαυροκορδάτος φωτίζονται με πολύ πιο διαυγή τρόπο στο βιβλίο αυτό και τους αποδίδεται πραγματικά η συμβολή τους διότι παρά τα όποια αρνητικά τους είναι πολύ σημαντικοί. Ας πούμε ο Μαυροκορδάτος δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι σε όλα τα πρώτα συντάγματα της Ελλάδος είχε αποφασιστικό ρόλο στην διαμόρφωση τους, στην συγγραφή των διαφόρων άρθρων κτλ. Ήταν για την εποχή του από τα πιο πρωτοποριακά μυαλά. Το πρώτο σύνταγμα κατά την επανάσταση του 21, ήταν ένα σύνταγμα για να υπάρξει κράτος πριν υπάρξει κράτος, ήταν πράγματα πρωτοποριακά για την εποχή τους, καθόλου αυτονόητα, και ευτυχώς υπήρξαν αυτά τα φωτισμένα μυαλά τα οποία δρομολόγησαν τέτοιες εξελίξεις οι οποίες βοήθησαν φυσικά και τον αγώνα για την ανεξαρτησία και βλέπετε πως ο καθένας από αυτές τις ιστορικές μορφές με το δικό του τρόπο διαμόρφωσε, γιατί πρέπει να βλέπουμε και τους θεσμούς αλλά οι θεσμοί δεν είναι ανεξάρτητοι και από τα πρόσωπα, αν δεν υπήρχαν αυτά τα πρόσωπα, αν δεν υπήρχε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το 74 με τη μεταπολίτευση, πως ακριβώς θα είχαν έρθει, αν θα είχαν έρθει διαφορετικά τα πράγματα. Καθένας από αυτούς είχε πραγματικά αποφασιστικό ρόλο στη διαμόρφωση του πολιτεύματος όπως είναι σήμερα για αυτό ονομάζεται και το βιβλίο «Οι αρχιτέκτονες του πολιτεύματος».

 

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,913ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles