Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στα τιμολόγια της ΔΕΥΑΚ από το 2018 και τα τιμολόγια που ψηφίστηκαν από την διοίκηση Τσανάκα επεσήμανε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Απόστολος Χρόνης, για όσους διαμαρτύρονται για αυξημένους λογαριασμούς. Πρόσθεσε ωστόσο ότι έχει μπει 1 ευρώ ανά μήνα ανά υδρόμετρο ενώ σημείωσε πως το καλοκαίρι οι καταναλώσεις λόγω λειψυδρίας ήταν ασυνήθιστα υψηλές, εξ ου και οι υψηλοί λογαριασμοί.
«Δεν υπάρχει καμία αυθαίρετη χρέωση, το τιμολόγιο της ΔΕΥΑΚ είναι αυτό που ψηφίστηκε το 2018, επί διοίκησης Τσανάκα με πρόεδρο τον κ. Κουφατζή, το μόνο που έχει αλλάξει από τον Ιούνιο του 2024, είναι που πήραμε μία απόφαση 1 ευρώ ανά υδρόμετρο κάθε μήνα, για ένα έτος. Δεν υπάρχει τίποτα άλλο, παλέψαμε πραγματικά πάρα πολύ για να μείνει ίδιο το τιμολόγιο, παλεύουμε να μειωθούν τα τιμολόγια και όχι να αυξηθούν. Η τιμολογιακή πολιτική είναι ίδια από το 2018 και τη διοίκηση Τσανάκα, εκτός από το 1 ευρώ ανά υδρόμετρο, συμβολικά και αυτό θα ισχύσει μόνο για ένα έτος.
«Γιατί συνέβη αυτό, γιατί ενώ είχαμε σε εξέλιξη κάποια έργα και κυρίως από το ταμείο ανάκαμψης, ενώ δούλευε ο εργολάβος στα έργα έρχεται το υπουργείο και λέει ότι το 20% το χρημάτων του έργου θα τα βάλουν οι ΔΕΥΑ από την τσέπη τους, δεν θα καλυφθούν από το πρόγραμμα ενώ αυτό έχει συμφωνηθεί! Προφανώς είχαν δώσει περισσότερα χρήματα και δε φτάνανε για όλα τα έργα και για αυτό μετακυλήσανε αυτό το κόστος στις ΔΕΥΑ. Αναγκαστήκαμε λοιπόν να πάρουμε αυτή την απόφαση μόνο για ένα έτος αυστηρά, τον Ιούνιο δηλαδή του 2025 θα σταματήσει να υπάρχει αυτό το 1 ευρώ ανά υδρόμετρο και θα επιστρέψει το πάγιο εκεί που ήταν. Στην Καβάλα έχουμε 44.000 υδρόμετρα, κοντά στο μισό εκατομμύριο το μήνα, αυτό το κόστος κληθήκαμε να καλύψουμε. Σκοπός μας ήταν να μη πειράξουμε τα τιμολόγια, γιατί η τιμολόγηση έχει να κανει με τις καταναλώσεις.
«Το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετώπισαν οι ΔΕΥΑ φέτος ήταν η παρατεταμένη ανομβρία που υπήρχε, πολλοί που ήθελαν να ποτίσουν είτε χωράφια, είτε κήπους κτλ, καταναλώσανε περισσότερο νερό και αυτό φαίνεται και στις καταναλώσεις, σε μερικούς οικισμούς με το ζόρι μπορούσαμε να καλύψουμε το καλοκαίρι τις ανάγκες τους γιατί υπήρχε μεγάλη υπερκατανάλωση, και για αυτό ήρθαν και εμγαλύτεροι λογαριασμοί, λόγω των υπερκαταναλώσεων. Εγώ προτρέπω όλους τους καταναλωτές να ελέγχουν τους μετρητές τους αν συμφωνούν με την αναγραφόμενη στον λογαριασμό τους. Υπάρχουν βέβαια περιπτώσεις που θα γίνουν και λάθη από αυτόν που πάει και μετράει, που μετράει κάθε 4 μήνες. Είναι 6 οι λογαριασμοί κάθε έτος, 3 έναντι και 3 εκκαθαριστικοί».
«Με την τοποθέτηση των νέων υδρομέτρων έχουμε τελειώσει στο Χαλκερό και στη Νέα Καρβάλη, έχουμε τελειώσει στο 95% του Παληού και έχουμε μπει μέσα στη πόλη, ένα συνεργείο δουλεύει στο Περιγιάλι και τον Άγιο Κωνσταντίνο και ένα στο Βύρωνα και προχωράμε και μέσα στην πόλη. Συνολικά θα μπουν 29.000 υδρόμετρα, θεωρώ ότι μέχρι το τέλος του 2025 θα έχουν τοποθετηθεί παντού έξυπνα υδρόμετρα και θα έχουμε μόνο τη Δ.Ε. Φιλίππων. Θα απομένουν 15.000 υδρόμετρα να τοποθετηθούν, κυρίως σε δυσπρόσιτους οικισμούς, όπου κάπου θα παραμείνουμε στο παλιό σύστημα γιατί θέλει πολλά δίκτυα κεραιών για να μπορέσεις να φέρεις το σήμα κάτω αλλά κυρίως στους μεγάλους οικισμούς που υπάρχουνε στη Δ.Ε. Φιλίππων, θα μπουν και εκεί με επόμενο πρόγραμμα το οποίο θα ανοίξει την επόμενη περίοδο».
Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε ανά 24ωρο την ένδειξη του υδρομέτρου, ο κάθε καταναλωτής θα μπορεί στο κινητό του με μία εφαρμογή να βλέπει και αυτός ανά 24ωρο την κατανάλωση του και το σημαντικότερο είναι ότι θα περιοριστούν κατά πολύ οι βλάβες καθώς μέσω των κλάδων θα βλέπουμε πόσο νερό δίνουμε, αν υπάρχει από μας μεγαλύτερη ροή νερού από ότι στα υδρόμετρα του κλάδου σημαίνει ότι έχουμε διαρροή και θα την βρίσκουμε. Ακόμη και αν κάποιος ιδιώτης έχει διαρροή ή ασυνήθιστη κατανάλωση θα ειδοποιείται με sms – email, να βρει την διαρροή του.
«Για το έργο υδροδότησης από τις πηγές Βοιράνης είμαστε σε αναμονή έγκρισης των προδιαγραφών και των υλικών που θα βάλει ο δεύτερος ανάδοχος, γιατί δεν έγιναν αποδεκτά όσα παρουσίασε ο πρώτος ανάδοχος από την επιτροπή διαγωνισμού. Στο πρώτο τρίμηνο του 2025 θα υπογραφεί η σύμβαση, μέσα στο 2025 θα τελειώσουν οι πρώτοι οικισμοί».