Μία εικόνα από τα έργα που έχει ήδη ολοκληρώσει ο δήμος Καβάλας στην θητεία της παρούσας διοίκησης παρουσίασε σε ανάρτηση του ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Αλέξης Γούλας και μίλησε στον Alpha Radio για όσα τελείωσαν και όσα εκκρεμούν να γίνουν. Αναφέρθηκε στην πλατεία Καπνεργάτη, την πιάτσα ταξί, τον Άγιο Νικόλαο, την νησίδα στη Κουντουριώτου αλλά και την ανάγκη κατασκευής της περιμετρικής.
«Η ανάρτηση μου δείχνει την πραγματικότητα, αυτά έγιναν και γίνονται, χωρίς σάλτσες. Πράγματι όμως η πλατεία Καπνεργάτη μας πονάει γιατί τώρα θα έπρεπε να είναι τελειωμένη, από τη στιγμή που έφυγε η πιάτσα το ενδιαφέρον έχει μετατοπιστεί στο κάτω μέρος και ήδη ο εργολάβος έχει μεταφερθεί εκεί, ευελπιστούμε σύντομα να μπορέσει να παραδώσει το πάνω μέρος. Ήδη η ΔΕΥΑΚ δουλεύει εκεί, να μπορέσουν να φυτευτούν τα πρανή, να μπουν τα δέντρα κτλ. ακολουθείται ένα χρονοδιάγραμμα το οποίο όντως πήγε πίσω. Επειδή ακούγονται πολλά ότι θα τα ξανασκάψουμε για να μπουν σωλήνες κτλ, δεν ισχύουν, απλά θα μπει ένα ρολόι, όταν λέμε ΔΕΥΑΚ αυτό εννοούμε. Υπάρχει χαρά κάποιων ανθρώπων να καταστραφολογεί σε αυτή την πόλη. Για αυτό η ανάρτηση μου ήταν τόσο αναλυτική για να έχει ο κόσμος μία πραγματική και σφαιρική εικόνα των πραγμάτων που συμβαίνουν στην πόλη μας. Πιστεύουμε ότι στο κάτω κομμάτι της πλατείας θα προχωρήσει γρηγορότερα για να τελειώσουμε επιτέλους με αυτό το έργο. Επάνω μένει να γίνουν οι δεντροφυτεύσεις και να τριφτούν κάποια μάρμαρα για να έρθουν στην τελική τους μορφή. Για το κάτω κομμάτι είναι μεγάλο, δεν μπορούμε να δώσουμε ακριβές χρονοδιάγραμμα αποπεράτωσης».
«Για την μεταφορά της πιάτσας ταξί υπάρχει μια δουλειά γραφειοκρατική που αφορά κάποιες εγκρίσεις που θα πρέπει να δώσει το δημοτικό συμβούλιο -γιατί δεν κάνουμε το κεφαλιού μας- και το θέμα είναι ότι υπάρχουν οι καλές προθέσεις και η συζήτηση έφερε αποτέλεσμα. Μέσα στις 3 προτάσεις της υπηρεσίας αυτή η πρόταση ήταν η δεύτερη, στην αρχή δε την συζητούσαν οι φίλοι ταξιτζήδες. Εξετάσαμε την άλλη λύση γιατί και η μηχανικός τους πρότεινε εκείνο το σημείο. Τα αφήνουμε όλα πίσω, προχωράμε στη χωροθέτηση της νέας πιάτσας που αν θέλετε τη γνώμη μου πολύ πιθανό να είναι και μόνιμη η θέση γιατί νομίζω ότι τους βολεύει πραγματικά».
«Στον Άγιο Νικόλαο τα μεγάλα έργα τελείωσαν, έχουν μπει τα κιβώτια για τις παροχές της ΔΕΗ, μένουν να γίνουν οι φυτεύσεις και κάποια παγκάκια που θα τοποθετηθούν. Κάποιες μικρολεπτομέριες θα τελειώσουν, είναι ο ίδιος εργολάβος που κάναμε και τη νησίδα στην οδό Κουντουριώτου, δεν έχουμε παράπονο. Το έργο στην Κουντουριώτου το έργο είναι ακόμη υπό κατασκευή, δεν πρέπει να ξεχνάμε το τι γινόταν συνέχεια στο σημείο εκεί τα προηγούμενα χρόνια, ένα ατέλειωτο μποτιλιάρισμα, διπλοπαρκαρίσματα, κόρνες, φωνές κτλ. για αυτό ο δήμος μπήκε στη διαδικασία να κάνει μία μελέτη για να προσπαθήσει να δώσει μία λύση. Δύο μέτρα θα είναι το πλάτος για να σταματάνε να ψωνίζουν από τα μαγαζιά και 3.75 θα είναι το πλάτος για τα οχήματα. Γνωρίζουμε ότι τα φορτηγά έχουν ένα πλάτος μαζί με τους καθρέφτες 2.50 μέτρα, άρα το 3.75 είναι υπεραρκετό, 3.75 είναι το πλάτος και στην Αττική οδό. Ο δρόμος τώρα φαινόταν μικρός γιατί λειτουργούσαν και τα δίκτυα, θα απομακρυνθούν όλα αυτά και θα δούμε πως θα λειτουργήσει ο δρόμος».
«Η πλατεία Ποταμουδίων ως έργο πήγε πολύ καλά, θα παραδοθεί την επόμενη εβδομάδα γιατί δεν απέμεινε να γίνει κάτι άλλο. Από την άλλη για τις καθυστερήσεις είναι τόσα τα παράθυρα του νόμου, που οι δήμοι είναι αδύναμοι. Πράγματι υπάρχει η δυνατότητα έκπτωσης ενός εργολάβου που αυτό δημιουργεί όμως προβλήματα γιατί αν διώξεις έναν εργολάβο το έργο μένει έωλο και πρέπει να το επαναπροκηρύξεις και μένει για δύο χρόνια γιαπί. Όλα πρέπει να τα σταθμίσουμε όταν πάμε σε τέτοιες κινήσεις, προσπαθούμε να εξασφαλίζεται η ποιότητα των αναδόχων με ISO. Σε κάποια περίπτωση που το προσπάθησα από την Αθήνα ο σύλλογος των εργολάβων μου έκανε εξώδικο. Στόχος μας είναι η μικρότερη ταλαιπωρία του κόσμου, όμως την υφιστάμεθα χωρίς να φταίμε εμείς. Υπάρχουν νομικά παράθυρα που τρενάρουν τα πράγματα προς τα πίσω».
«Πράγματι θα πρέπει τα κέντρα των πόλεων να αποτελούν χώρους κυρίως για τους πολίτες και από κει και πέρα υπάρχουν τα ταξί, οι αστικές συγκοινωνίες, να εξυπηρετούν τον κόσμο να κατεβαίνει στο κέντρο. Η περιμετρική πράγματι θα δώσει λύσεις στο κυκλοφοριακό, είναι όμως ένα έργο πολλών εκατομμυρίων, δε μπορεί ένας δήμος να το αντέξει μόνος του, πρέπει να γίνει μια συνεννόηση και με το κεντρικό κράτος και την περιφέρεια. Αυτό που γίνεται είναι ότι προχωρά η μελέτη, πριν ένα μήνα τέλειωσε ένα κομμάτι της μελέτης το οποίο αφορούσε τη λήψη καρότων για αυτή την εδαφοτεχνική μελέτη. Δεν είναι κάτι που έχει ξεχαστεί αλλά είναι κάτι που προχωρά αργά, χρειάζονται χρήματα που πρέπει να αποφασίσουμε ότι θα τα δώσουμε».