Πρέπει οι κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις να αποδείξουν ότι μπορούν να χειριστούν την κατάσταση ώστε να ηρεμήσουν οι αγορές και να αποφευχθεί μία νέα τραπεζική κρίση σημείωσε στον Alpha Radio ο καθηγητής οικονομικών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο της Θράκης Διονύσης Χιόνης με αφορμή το τσουνάμι εξελίξεων που έφερε η Silicon Valley Bank και η Credit Suisse. Μικρή χαρακτηρίζει την πιθανότητα να επηρεαστεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ενώ ανέλυσε γιατί ο πληθωρισμός συνδέεται άμεσα με τα επιτόκια.
Η πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης
«Τα επιτόκια λογικά αυξάνονται διότι αυξάνεται ο πληθωρισμός, όπως καταλαβαίνετε είναι μέρος της λειτουργίας του οικονομικού συστήματος αυτό. Το θέμα είναι ότι θα έπρεπε να έχει προβλεφθεί και σε ιδιωτικό και σε δημόσιο επίπεδο αυτή η αύξηση των επιτοκίων και τι μπορεί να προκαλέσει. Ευθύς αμέσως να σας πω για το πιο δύσκολο της υπόθεσης, το πώς τα επιτόκια επηρεάζουν αυτές τις τράπεζες, όπως την SVB BANK στην Καλιφόρνια, όπως την Credit Suisse κτλ. Τόσα χρόνια μετά τη μεγάλη κρίση του 2008, αμέσως μετά επικράτησε μία πολιτική την οποία ονόμασαν ποσοτική χαλάρωση. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα δύο πράγματα, το πρώτο ήταν να δώσει χρήματα με πολύ φθηνό με μηδενικό επιτόκιο ακόμα και με αρνητικό επιτόκιο και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι τράπεζες να παίρνουν χρήματα με αρνητικό επιτόκιο και να τοποθετούν τα χρήματα αυτά σε επενδύσεις υψηλού ρίσκου και σε επενδύσεις οι οποίες είναι άμεσα εξαρτώμενες αρνητικά από την αύξηση του επιτοκίου. Όταν ανεβαίνουν τα επιτόκια μειώνεται η αξία των ομολόγων για να καταλάβετε. Και το δεύτερο είναι ότι δεν εξορθολογικοποίησαν την λειτουργία τους, γιατί δυστυχώς αυτή η ποσοτική χαλάρωση και σε ευρωπαϊκό επίπεδο και σε αμερικάνικο επίπεδο είχε σαν αποτέλεσμα να κάνει πολλά πράγματα εύκολα».
Από τον προηγούμενο χρόνο γιατί είχαν αρχίσει να χτυπάνε πολλά καμπανάκια για την Credit suisse
«Όταν παίρνεις χρήματα με μηδενικό ή αρνητικό επιτόκιο δεν έχει την ανάγκη να φτιάξεις τη δομή σου να είναι πιο αποτελεσματική, ούτε να ζυγίσεις περισσότερο τον κίνδυνο που θα τοποθετήσεις τις καταθέσεις των ανθρώπων. Αυτό είναι που θα έπρεπε να γίνει τόσα χρόνια και δυστυχώς δεν έγινε. Τώρα βέβαια η Credit suisse είναι κάτι το οποίο μας είχε προβληματίσει από τον προηγούμενο χρόνο γιατί είχαν αρχίσει να χτυπάνε πολλά καμπανάκια για την Credit suisse, εν πάση περιπτώσει όμως είμαστε μπροστά σε μία τραπεζική κρίση που αν δε μπορέσουν οι κεντρικές τράπεζες πλέον και οι κυβερνήσεις να δώσουν ουσιαστικές εγγυήσεις για τις καταθέσεις που υπάρχουν θα έχουμε αυτό που λέμε τραπεζικό πανικό».
Είναι εφικτό το ελληνικό δημόσιο να πει ότι εγώ εγγυούμαι για το σύνολο των καταθέσεων;
«Πρέπει να δοθούν εγγυήσεις των καταθέσεων, αλλά είναι εφικτό αυτό να γίνει; Υπάρχουν π.χ. στην Ελλάδα 140 δισεκατομμύρια καταθέσεις, είναι εφικτό το ελληνικό δημόσιο να πει ότι εγώ εγγυούμαι για το σύνολο των καταθέσεων; Θέλω να πιστεύω ότι δε θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο, είμαστε πολύ μακριά από αυτό, αλλά είναι ένα ενδεχόμενο. Δε ξέρουμε τι πιθανότητες υπάρχουν γιατί δεν έχουμε εικόνα, ένα δύο μήνες πριν η SVB BANK τα reports τα οποία εξέδιδε και τα κοινοποιούσε στις εποπτικές αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών θα λέγατε ότι είναι μια τράπεζα πάρα πολύ καλή. Το Σεπτέμβριο δε, που έκανε την τελευταία ενημέρωση η Credit suisse γράφανε και το bloomberg και πολλά πρακτορεία ότι πέρασε τα δύσκολα η Credit suisse και τέλος πάντων πήγε και ένας καινούργιος διευθύνων σύμβουλος ο οποίος την έσωσε και λοιπά, δεν ξέρουμε τι γίνεται τώρα κακά τα ψέματα».
Όσο ο πληθωρισμός αυξάνεται ή παραμένει σε υψηλά επίπεδα τα επιτόκια θα αυξάνονται
«Στα επιτόκια δε μπορεί να μπει φρένο όσο ο πληθωρισμός αυξάνεται, κακά τα ψέματα, αυτό λένε οι κεντρικές τράπεζες, το μοναδικό όπλο που έχουμε σε αυτή τη μάχη ενάντια στο πληθωρισμό είναι η αύξηση των επιτοκίων και όσο λοιπόν ο πληθωρισμός αυξάνεται ή παραμένει σε υψηλά επίπεδα τα επιτόκια θα αυξάνονται. Και αυτό τι σημαίνει, το ιδιωτικό χρέος για όσους συμπολίτες μας που χρωστάνε στις τράπεζες και είναι εκτεθειμένοι είτε με πιστωτικές κάρτες είτε με στεγαστικά δάνεια ότι αυξάνει την επιβάρυνση, για αυτούς που έχουν δάνεια μεταβλητού επιτοκίου. Το ίδιο ισχύει και για το Δημόσιο, το Δημόσιο λοιπόν θα δυσκολεύεται να αποπληρώνει τα ομόλογα τα οποία λήγουν την τρέχουσα περίοδο γιατί γίνεται πιο ακριβό το χρήμα. Αν κάποιος επενδύσει τώρα σε κρατικά ομόλογα και το επιτόκιο αύριο-μεθαύριο μειωθεί αντιλαμβάνεστε ότι θα κερδίσει. Αν κάποιος έχει επενδύσει πριν ένα χρόνο σε κρατικά ομόλογα, ένα κρατικό ομόλογο που στοίχιζε 99 ευρώ πριν ενάμιση χρόνο τώρα στοιχίζει ας πούμε 82, έχει χάσει αρκετά».
Οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να ησυχάσουν τις αγορές
«Μέσα στην ημέρα πρέπει να δούμε ουσιαστικές κινήσεις από τις κεντρικές τράπεζες, να ησυχάσουν τις αγορές και τέλος πάντων να μου δώσει στον κόσμο να καταλάβει ότι ελέγχουν τον οποιονδήποτε πανικό και το ενδεχόμενο χρεοκοπίας τραπεζών γιατί θα προκύψουν διάφορες τράπεζες στις ΗΠΑ. Θα δούμε κατά πόσο θα το κάνουν και κατά πόσο δύναται να το κάνουν και πόσο μπορούν να ηρεμήσουν τις αγορές. Γιατί και σεις μπορείτε σήμερα να βγείτε στο ραδιόφωνο και να πείτε ότι εγγυάστε τις καταθέσεις όλων στην Καβάλα, ποιος θα το πιστέψει; Είναι καθοριστική η σημερινή ημέρα».