Το ότι και τα δύο κόμματα της κεντροαριστεράς βρίσκονται σε διαδικασία εκλογής νέων αρχηγών αφήνει χώρο για την συζήτηση δημιουργίας ενός νέου κόμματος με την ηγεσία ή την εποπτεία του Α. Τσίπρα που θα ένωνε τις δύο δυνάμεις εκτιμά μιλώντας στον Alpha Radio o διευθυντής της ΕΣΤΙΑΣ Μανώλης Κοττάκης. Ο κ. Κοττάκης ανέλυσε τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ, τις ισχνές παροχές και την σιωπή για τα μεγάλα ζητήματα της χώρας ενώ άσκησε σκληρή κριτική στην ομάδα γύρω από τον πρωθυπουργό που συνεχίζει να εφαρμόζει «ψευτοφιλελεύθερες» πολιτικές, κόντρα στη βούληση των Ελλήνων, παρότι αυτές έχουν κοστίσει στη ΝΔ και εκλογικά.
«Από την ΔΕΘ δεν πρόκειται στροφή του πρωθυπουργού στο κοινωνικό κράτος, μου έκανε εντύπωση η θέση του για τα κινητά στα σχολεία η οποία θα εξειδικευτεί στο μέλλον, ενδιαφέρουσα ήταν αυτή η παρέμβαση που ετοιμάζει για το στεγαστικό, έστω και αν έχει χαρακτηριστικά σοσιαλισμού. Δηλαδή το κράτος τώρα ανακοίνωσε ότι θα πάρει ένα παλιό κτίριο στο λεκανοπέδιο και θα το διαθέτει με χαμηλό ενοίκιο στον κόσμο, αυτά είναι φαινόμενα σοσιαλισμού, δεν εχει καμία δουλειά το κράτος με τη μίσθωση ακινήτων. Βέβαια στην κατάσταση που είμαστε είναι λεπτομέρειες, το θέμα είναι να βρίσκει ο κόσμος φτηνή στέγη για να αντέχει την καθημερινότητα. Ωστόσο για την ακρίβεια και τις τιμές της ενέργειας που τις φορτώνεται ο κόσμος, ο Μητσοτάκης δεν είχε απαντήσεις, στην ερώτηση για τα τιμολόγια είπε ότι θα στείλει επιστολή στη φον ντεν Λάιεν όπως έκανε για την ακρίβεια, και εκείνη η επιστολή κατέληξε στα αζήτητα. Τα τιμολόγια έχουν σχέση με το χρηματηστήριο ενέργειας αλλά έχει σχέση και με τον πόλεμο. Είπε ο πρωθυπουργός –την ώρα που εμείς έχουμε ακριβή ενέργεια- ότι κάνουμε εξαγωγή ενέργειας στην Ουκρανία, αυτό είναι ένα θέμα. Είχαμε κάποιες εξαγγελίες για μέτρα προσωρινής ανακούφισης σε συγκεκριμένες κατηγορίες Ελλήνων, αλλά στα μεγάλα όπως είναι το ενεργειακό, όπως είναι η ακρίβεια στα super market και το δημογραφικό που είναι εθνική απειλή, εκεί τα πράγματα δεν είναι καλά. Δε λέει πολλά η εξίσωση τριτέκνων και πολυτέκνων, είναι εξίσωση στα επιδόματα και την κοινωνική πολιτική ζητά να την κάνουν οι εταιρίες, αυτά που έπρεπε να κάνει το κράτος, καλεί τις επιχειρήσεις να επιδοτούν τις γεννήσεις εν είδη φοροαπαλλαγών. Το έχουν κάνει κάποιοι επιχειρηματίες αυτό αλλά δε ξέρω αν μπορεί να εφαρμοστεί ως γενική πολιτική».
«Ακόμη και στους ένστολους που είπε ότι θα δώσει αύξηση στα νυχτερινά είναι 2 ευρώ ή κάτι τέτοιο, δε θεωρείται ικανοποιητικό. Αυτή είναι η κατάσταση διότι τώρα δεν έχουμε εκλογές, μόνο τότε δίνονται λεφτά. Από την άλλη για μια χώρα όπως η δική μας η οικονομική πολιτική δεν είναι ποτέ μια εύκολη εξίσωση ειδικά όταν γεωστρατηγικά βρίσκεσαι σε μία περιοχή που από κει που έχει καλοκαιρία μπορεί ξαφνικά να ξεσπάσουν μπουρίνια. Πρέπει όμως να έχουν ένα περίσσευμα καρδίας για τους αδυνάτους και αυτούς που κουβάλησαν 10 χρόνια μνημονίων την χώρα στην πλάτη τους, είπε προχθες ο υπουργός οικονομίας να μην υποθηκεύσουμε το μέλλον των επόμενων γενεών, ορθά, όμως να μη καταστρέψουμε και αυτή τη γενιά η οποία πήρε στην πλάτη της 10 χρόνια τη χώρα με τα μνημόνια αγόγγυστα και στη πραγματικότητα χωρίς να έχει απίστευτες αντιδράσεις σε σχέση με άλλες χώρες αν συνέβαινε αυτό».
«Φαίνεται ότι η ομάδα που έχει γύρω του ο πρωθυπουργός και του έλεγε δεν έγινε τίποτα μετά τις ευρωεκλογές και να συνεχίσουμε την ίδια πολιτική, δείχνει να ασκεί ακόμη ισχυρή επιρροή επάνω του. Χθες και ο ίδιος είπε ότι δεν πάθαμε τίποτα με τις ευρωεκλογές, είχαμε 5η νίκη, δεν υπάρχει αντιπολίτευση, πάμε να συνεχίσουμε με τις μεταρρυθμίσεις και είπε και ένα ενδιαφέρον, ότι στην συνταγματική αναθεώρηση δε θα ασχοληθούμε με τα βασικά θέματα που αφορούν τη σχέση του κράτους – εκκλησίας, με το ερώτημα να είναι ποια είναι τα μη βασικά θέματα; Εκεί νομίζω ότι θα τεθεί το θέμα της κατάργησης του θρησκευτικού όρκου για το κοινοβούλιο και γενικότερα, και την κατάργηση της καλλιέργειας θρησκευτικής συνείδησης ως αποστολής της παιδείας, που υπάρχουν στο σύνταγμα αυτά. Εκεί θα ανοίξουν άλλα μέτωπα, γιατί με τον γάμο των ομοφύλων έχασαν μισό εκατομμύριο ψήφους και άλλο μισό εκατομμύριο με τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών και η κυβέρνηση επιμένει ότι έχει δίκιο με αυτά τα ψευτοφιλελεύθερα. Αυτοί που είναι γύρω από τον Μητσοτάκη δε καταλαβαίνουν ή δε θέλουν να καταλάβουν την κουλτούρα των Ελλήνων, θέλουν να περάσουν με το ζόρι πράγματα που δεν αρέσουν στους Έλληνες».
«Τον Κασσελάκη πια δεν τον θέλει η ηγετική του ομάδα, δεν τον θέλει η κεντρική επιτροπή, όταν δε σε θέλει το στράτευμα σηκώνεσαι και φεύγεις, σε λίγο δε θα τον θέλει και το συνέδριο. Η πορεία του είναι προδιαγεγραμμένη, θα πρέπει να φύγουμε από τον Κασσελάκη και να δούμε το μέλλον, έχει μεγάλο ενδιαφέρον αυτό που συνέβη στο ΣΥΡΙΖΑ γιατί και τη ΝΔ την αφορά και το ΠΑΣΟΚ, λειτουργεί σα ντόμινο στην ουσία. Από εκεί που πηγαίναμε για μία εκλογή από το λαό και ένα συνέδριο, τώρα έχουμε 2 εκλογές και στο ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ, οι δύο αρχηγοί είχαν συμφέρον να παραμείνουν οι ίδιοι και να μην επικρατήσουν οι αντίπαλοι τους , τώρα με την φορά που έχουν πάρει τα πράγματα και την πτώση Κασσελάκη απειλείται πια πολύ σοβαρά ο Ανδρουλάκης και με την κατάσταση που επικρατεί στην κυβέρνηση θα αρχίσει μια κουβέντα ανάμεσα στους δύο χώρους που θα λέει ότι στο μεν ΠΑΣΟΚ ο πρόεδρος πρέπει να είναι Παπανδρεικών αισθημάτων, είτε λέγεται Δούκας είτε Γερουλάνος, και στο ΣΥΡΙΖΑ ο αρχηγός να είναι Τσιπρικών αισθημάτων όπως Παππάς, Πολάκης κτλ. Γιατί από το νέο έτος μπορεί να ξεκινήσει μια διεργασία για ένα νέο κόμμα της κεντροαριστεράς στο οποίο μπορεί να ηγηθεί ο Τσίπρας αλλά μπορεί να έχει και την υψηλή εποπτεία ο Τσίπρας και αυτό αφορά και την κυβέρνηση».