Αισιόδοξος ότι τα όποια προβλήματα θα ξεπεραστούν και ότι μέχρι το τέλος του 2024 θα έχει αναδειχθεί ο ανάδοχος υλοποίησης της σιδηροδρομικής σύνδεσης Τοξότες – Φίλιππος Β’ εμφανίστηκε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας Μάρκος Δέμπας. Ο ίδιος μιλώντας στον Alpha Radio στο περιθώριο της σύσκεψης με στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ μίλησε για το μεγάλο αυτό έργο αλλά κυρίως για το ζήτημα που καίει το Επιμελητήριο, να περνάει δηλαδή η σύνδεση από το βιοτεχνικό πάρκο αλλά και τι θα γίνει με την τελική όδευση της γραμμής καθώς… κόβει στα δύο μία ιδιοκτησία επενδυτή στο ΒΙΟΠΑ Καβάλας.
«Είχαμε προχθές μία τηλεδιάσκεψη με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΓΟΣΕ καθώς και με στελέχη της εταιρείας και μηχανικούς και της νομικής υπηρεσίας. Από την πλευρά μας ήταν ο δήμαρχος Καβάλας, ο πρόεδρος του βιοτεχνικού πάρκου Παύλος Τσουμάκης και γω σαν Επιμελητήριο. Επικεντρωθήκαμε κυρίως για την διέλευση της σιδηροδρομικής σύνδεσης μέσα από το βιοτεχνικό πάρκο μέχρι να φτάσει στο λιμάνι αλλά είχαμε αρχικά την ενημέρωση σε ποια φάση βρίσκεται αυτή η σύνδεση. Το θετικό είναι σύμφωνα και με τις δηλώσεις του διευθύνοντα συμβούλου ότι πλέον είμαστε σε μία πολύ ώριμη φάση, σε μια τελική φάση όπου γίνονται οι απαλλοτριώσεις γης με τελικό στόχο μέχρι το τέλος του 2024 να έχει αναδειχθεί και ο ανάδοχος υλοποίησης της σιδηροδρομικής σύνδεσης Τοξότες – Εμπορικό λιμάνι Καβάλας Φίλιππος Β».
«Μας ενημέρωσαν επίσης για την όδευση της σιδηροδρομικής γραμμής η οποία περνάει από το νότιο κομμάτι του ΒΙΟΠΑ, όπου ουσιαστικά μπαίνει σε χώρο που είναι ιδιοκτησία, έχει ήδη παραχωρηθεί και μισθωθεί σε ιδιώτη επενδυτή, το συζητήσαμε και σίγουρα θα πρέπει να υπάρχει και μία ενημέρωση – συζήτηση με τον ιδιοκτήτη αυτού του οικοπέδου. Ενημερώσαμε επίσης για την ύπαρξη αγωγού φυσικού αερίου που συνδέει τη ΒΦΛ με τα πετρέλαια που και αυτό θα πρέπει να το λάβουν υπόψη τους και στο νότιο σημείο που διασχίζει τα κατά μήκος το βιοτεχνικό πάρκο επίσης θα πρέπει να δούμε τι προβλήματα δημιουργεί και πως μπορεί να αποκόψει την επέκταση που εμείς σχεδιάζουμε άλλων 100 στρεμμάτων προς το νότιο τμήμα, προς τη θάλασσα δηλαδή».
«Πολύ σύντομα έως και την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε επι τόπου στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ στο σημείο για να δούνε όλα αυτά τα στοιχεία τα οποία αναφέραμε. Είναι ζωτικής σημασία η έλευση του τρένου στην Καβάλα και είμαστε στην διάθεση τους να βοηθήσουμε περισσότερο στη λύση οποιονδήποτε προβλημάτων πιθανόν έχουν προκύψει. Άρα σε αυτή τη φάση έγινε η πρώτη ενημέρωση, θα έχουμε επόμενες συναντήσεις μέχρι να λυθούν οριστικά τα διάφορα προβλήματα. Η όδευση από το βιοτεχνικό πάρκο παίρνει περίπου έκταση μήκους 90 μέτρων κοινόχρηστους χώρους και ουσιαστικά το νότιο κομμάτι του δρόμου που ενώνει οικόπεδα. Η πρόταση μας είναι να πάει όσο το δυνατόν νοτιότερα η όδευση, μας είπαν ότι έχουν κάνει κάποιες συμπληρωματικές μελέτες που όσο πηγαίνει πιο νότια συναντούνε κάποιο διαφορετικό υπέδαφος αλλά αυτό το ξέραμε και εμείς και τα λύσαμε. Όλα είναι θέμα κόστους και δε νομίζω ότι σε ένα έργο 212 εκ. ευρώ να πεις ότι θα ξοδέψω και 1 εκ. ευρώ για να χαράξω τη διαδρομή λίγο πιο νότια για να μην δημιουργήσω προβλήματα σε οικόπεδα μέσα στο βιοτεχνικό πάρκο. Εμείς δε θέλουμε να έρθει ένα έργο πνοής και να δημιουργήσει πρόβλημα σε ένα άλλο έργο που υποστηρίζουμε για να γίνονται επενδύσεις».
«Η σιδηροδρομική σύνδεση που θα περάσει από εκείνο το κομμάτι θα είναι και υπερυψωμένη, δεν ξέρω αν θα είναι 4 ή 6 μέτρα, θα είναι σαν να χτίζουμε μία μικρή πολυκατοικία τριών ορόφων για παράδειγμα για να μπορέσει να είναι σε ψηλότερο σημείο η σιδηροδρομική σύνδεση για περιπτώσεις βροχής, πλημμυρών κτλ».