Υπερέχουμε στρατιωτικά τόσο στον αέρα όσο και στην θάλασσα έναντι της Τουρκίας και αν το καταλάβουμε αυτό μας λύνονται τα χέρια να προωθήσουμε ειρηνικά και διπλωματικά τις θέσεις μας υποστηρίζει ο πολιτικός επιστήμονας-διεθνολόγος και συγγραφέας Σταύρος Καλεντερίδης. Ο ίδιος αναλύει ποιες θα έπρεπε είναι οι ελληνικές θέσεις σε σχέση με την τουρκική προκλητικότητα και συμπλήρωσε πως η Ελλάδα οφείλει να ζητήσει κυρώσεις ανάλογες της Ρωσίας για την Τουρκία που συνεχίζει να κατέχει το 38% της Κύπρου.
«Είναι μία διάσταση η πολιτική, το πολιτικό προσωπικό της χώρας και είναι μία άλλη τελείως διάσταση οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας μας αλλά και ο γαλβανισμένος λαός, ασχέτως πολιτικών απόψεων, το συνειδητοποιεί κανείς κάνοντας συζητήσεις στην κοινωνία ότι ο λαός είναι γαλβανισμένος να διατηρήσει την ακεραιότητα της χώρας και να δώσει μηνύματα εκεί που πρέπει. Οι Τούρκοι είναι σαφέστατο ότι είναι μία χώρα η οποία έχει ηττηθεί σε ένα τεράστιο βαθμό από το κούρδικο αντάρτικο αυτή τη στιγμή στο βόρειο Ιράκ, παράλληλα έχουν υπερεκτεθεί σε ένα βαθμό με το αποτύπωμα που έχουν για την στρατιωτική διπλωματία τους, και στην Αφρική και στην Αλβανία και τα λοιπά. Δεν είναι μία χώρα δηλαδή η οποία έχει συγκεντρωμένες τις δυνάμεις της. Επομένως δεν είναι μια χώρα που μπορεί να απειλεί τον ελληνισμό, είτε επειδή ηττάται επί του πεδίου από Κούρδους με καλασνίκοφ είτε επειδή για να προβάλει τις μεγαλεπήβολες βλέψεις του Ερντογάν έχει υπερεκτεθεί, είτε επειδή οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις και ο ελληνικός λαός είναι γαλβανισμένοι και ικανοί να δώσουν τα μηνύματα πρέπει να δώσουν, δεν έχουμε τίποτα να φοβόμαστε από τους Τούρκους».
«Αν πρέπει κάτι να μας απασχολεί βέβαια είναι ότι το πολιτικό σύστημα το οποίο πολύ πιθανό για να διασώσουν τις πολιτικές καρέκλες να προχωρήσουν σε συζητήσεις όπως τις λένε, διαπραγματεύσεις όπου εκεί μπορεί να δούμε πολλές και εθνικές ήττες. Η Τουρκία δε τολμάει να πολεμήσει κανονική χώρα και δεν έχει πολεμήσει πουθενά με κανονική χώρα. Οι επιθέσεις που διεξάγει αυτή την στιγμή είναι στη Συρία ή στο Βόρειο Ιράκ, δεν έχει τολμήσει να πολεμήσει κανονική χώρα. Προφανώς υπάρχουν και άλλα πολιτικοδιπλωματικά δεδομένα τα οποία υποδεικνύουν το τι θα πάθει η Τουρκία, αναφέρομαι στο Ουκρανικό, δε μπορεί μετά την δέσμευση όλων των ηγετών για τις καταδίκες και κυρώσεις κτλ, στα πρόθυρα του Γ’ Παγκοσμίου έχουμε φτάσει με την Ρωσία λόγω της Ουκρανίας, δεν είναι δυνατόν λοιπόν να μπορέσει να δικαιολογήσει οποιαδήποτε κίνηση η Τουρκία, προφανώς όπως καταλαβαίνετε θα εκτεθεί όλη η δύση αν δεν την αντιμετωπίσουν όπως αντιμετωπίζουν την Ρωσία».
«Εδώ υπάρχει τεράστια ευκαιρία τώρα, να εξισώσουμε τις κυρώσεις που ασκεί η δύση κατά των Λουκασένκο – Πούτιν και να ζητήσουμε αφού είμαστε στο άρμα των δυτικών, μία εξίσωση ενός ανθρώπου ο οποίος μέχρι και τώρα παραμένει κατοχική δύναμη σε μία χώρα που είναι κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχουμε την δυνατότητα να απαιτήσουμε αντίστοιχα και χειρότερα με ότι κάνουν οι Ευρωπαίοι κατά της ανατολής. Βέβαια οι τραγικές δηλώσεις και του Χριστοδουλίδη και του Μητσοτάκη στα 50 χρόνια από την μαύρη εισβολή δείχνουν ότι είμαστε στην αντίθετη κατεύθυνση, δηλαδή για ακόμα μία φορά διολισθάνουμε στις τουρκικές θέσεις, πάμε με την με τη λευκή σημαία και τον εξευμενισμό στο δυνάστη και στον εισβολέα να του δώσουμε για να επέλθει η πολυπόθητη λύση του κ. Χριστοδουλίδη».
«Η οποιαδήποτε διένεξη ουσιαστικά με την Τουρκία θα κριθεί στον αέρα και στη θάλασσα, ο ελληνικός στρατός θα διαφυλάξει τα σύνορα της χώρας στον Έβρο αλλά η πραγματική μάχη, τα σχέδια των Τούρκων στοχοποιούν τα νησιά για αυτό και η τέταρτη στρατιά, η στρατιά του Αιγαίου δηλαδή είναι ένας αποβατικός στόλος επί της ουσίας. Το σκεπτικό των Τούρκων προφανώς είναι να καταφέρουν να επιχειρήσουν να καταλάβουν ένα νησί ελληνικό, αυτό είναι το όνειρό τους και μετά να επέλθει ας πούμε η διευθέτηση, η διαμεσολάβηση των αμερικανών για να υπάρξει παύση πυρός και εκεί ότι κράτησαν κράτησαν. Διότι ότι ίσχυσε και στην Κύπρο οτιδήποτε καταλαμβάνουν με την βία δε το δίνουν πίσω με πολιτικές συμφωνίες.
«Όλα μας τα νησιά ακόμη και τα μικρονήσια έχουν ένοπλες δυνάμεις επάνω, είναι άλλη ταχύτητα οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, η Ελλάδα και λόγω της ναυτοσύνης και της κουλτούρας που υπάρχει στην πολεμική ναυτιλία, αλλά και στην πολεμική αεροπορία αφού λόγω των κρίσεων του 2016 στην Τουρκία ο Ερντογάν καθαίρεσε αξιωματικούς αλλά και πιλότους κτλ, η Ελλάδα έχει όχι απλά το πάνω χέρι αλλά διαθέτει υπεροπλία στο ναυτικό και στη θάλασσα και λόγω αν θέλετε προφανώς των νησιών μας τα οποία είναι από μόνα τους τύπου αεροπλανοφόρα. Άρα η χώρα μας έχει το στρατηγικό και το γεωγραφικό πλεονέκτημα, έχουμε την εμπειρία, το ιστορικό, το ηθικό και ο ελληνικός στρατός ξαναλέω γιατί εκεί θα έρθει το ζήτημα σε αέρα και σε θάλασσα έχει το πάνω χέρι. Αυτό είναι σαφές ξεκάθαρο, αν το συνειδητοποιήσει αυτό ο Έλληνας πολίτης καταλαβαίνετε όλες αυτές οι απειλές των Τούρκων δεν έχουν καμία απολύτως αξία, δεν θα έπρεπε να επηρεάζουν τις πολιτικές διαπραγματεύσεις και δε πρέπει να τελούμε υπό φόβο, η Ελλάδα μπορεί λόγω της εγγύτητας των νησιών να παραλύσει τα παράλια της Μικράς Ασίας που εκεί βρίσκεται όλη η οικονομική ζωή της Τουρκίας, είτε η Κωνσταντινούπολη και η Σμύρνη είτε χαμηλότερα τα τουριστικά, μπορούμε να παραλύσουμε όλα τα παράλια της Μικράς Ασίας. Δεν έχουμε να φοβόμαστε τίποτα σε περίπτωση πράγματι που μας απειλήσει κάποιος έστω ρητορικά, αν το καταλάβουμε αυτό μας λύνονται τα χέρια να προωθήσουμε ειρηνικά και διπλωματικά τις θέσεις μας».