Τα πολιτικά ζητήματα που προκύπτουν και θα προκαλέσουν εξελίξεις και εντός της κυβέρνησης ανέλυσε ο πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ Καβάλας Νίκος Παναγιωτόπουλος σε συνέντευξη του στον Alpha Radio. O κ. Παναγιωτόπουλος ανέλυσε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, τον ανασχηματισμό που δε θα γίνει Σεπτέμβρη αλλά πολύ νωρίτερα καθώς και τις αιτίες που φέρνουν την άνοδο των άκρων σε όλη την Ευρώπη.
«Είχα την ευθύνη του προεκλογικού αγώνα, επικεφαλής μιας ομάδας που οργάνωσε υο πρόγραμμα όλων, όχι του πρωθυπουργού, ο πρωθυπουργός, όπως καταλαβαίνετε , όπως κάνει πάντα, πατάει γκάζι στην προεκλογική περίοδο και προσπαθεί να καλύψει όσο μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας μπορεί. Είδαμε από την αρχή ότι σε πολλές περιοχές της χώρας, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, υπήρχε μια τάση να ενισχυθεί όχι μόνο το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου, αλλά και άλλα κόμματα στα δεξιά της ΝΔ, αλλά επίσης είδαμε μια τάση για αποχή. Η αποχή δεν μπορεί να εξηγηθεί μόνο με το δέλεαρ της παραλίας, η αποχή ήταν μια μορφή διαμαρτυρίας απέναντι στα πολιτικά δρώμενα γενικά, ενδεχομένως και με κάποια στοιχεία παραπόνων προς την κυβέρνηση. Πιστεύω ότι πάρα πολλοί ψηφοφόροι της ΝΔ επέλεξαν σε αυτές τις εκλογές την αποχή για έναν επιπλέον λόγο, η ψήφος στις ευρωεκλογές ήταν χαλαρή, η πρωτιά της ΝΔ διαφαινόταν και για αυτό το λόγο δεν υπήρχε μια αίσθηση του κατεπείγοντος να τρέχουν στην κάλπη».
«Τα συμπεράσματα βγήκαν και αξιολογούνται, θα τα παρουσιάσω στον πρωθυπουργό, οφείλω να το κάνω άλλωστε γιατί είδα και άκουσα πολλά όλο αυτό το διάστημα στη Βόρεια Ελλάδα, γιατί με εξαίρεση την Στερεά και τη Θεσσαλία, στην Βόρεια Ελλάδα κινήθηκα σχεδόν κατ΄ αποκλειστικότητα, ασφαλώς πρέπει να γίνει μια προσεκτική και νηφάλια ανάλυση των αποτελεσμάτων, προκειμένου να δούμε πώς θα πάμε παρακάτω, γιατί όπως και να χει το πράμα, η ΝΔ έχει 3 χρόνια διακυβέρνησης μπροστά της, καλείται να κάνει κινήσεις με χαρακτήρα διόρθωσης σε κάποια σημεία, αλλά και να αποδείξει ότι έλαβε το μήνυμα που ήταν αρκετά ηχηρό και δεν αφορά μόνον τη ΝΔ, αλλά όλα τα λεγόμενα συστημικά κόμματα. Μπορεί η ΝΔ να κράτησε την πρωτιά της αλλά το ποσοστό της αφού δεν έπιασε το στόχο ήταν χαμηλότερο του αναμενομένου. Το ίδιο ισχύει και για το ΣΥΡΙΖΑ που είχε ποσοστό χαμηλότερο του αναμενομένου, ποσοστό σε σχέση με το στόχο που ετέθη, το ίδιο ισχύει για το ΠΑΣΟΚ που δεν κέρδισε την δεύτερη θέση, την έχασε, αλλά την επόμενη μέρα ξεκινούνε και συζητήσεις για το μέλλον της κεντροαριστεράς κάτω από την συγκεκριμένη ηγεσία».
«Από την άλλη είχαμε την ενίσχυση κάποιων κομμάτων που βρίσκονται πιο πολύ προς τα άκρα, δε θα ήθελα να τα χαρακτηρίσω ακροδεξιά ή ακροαριστερά, θα έλεγα ότι με βάση τους προβληματισμούς και τις αγωνίες του μέσου πολίτη, διαμαρτύρονται, χαϊδεύουν αυτιά σε αρκετά μεγάλο ποσοστό, ισοπεδώνουν τα πράγματα και παρουσιάζουν εύκολες λύσεις σε δύσκολα και σύνθετα προβλήματα. Αυτό θα πρέπει να το αντιληφθούμε όλοι, να δούμε πώς θα πάμε παρακάτω, νομίζω ότι ο πρωθυπουργός πάνω από όλα ξέρει τι γίνεται, ξέρει τι έγινε, και σχεδιάζει από τώρα τις κινήσεις που θα επιτρέψουν στη ΝΔ να βελτιώσει την επίδοση της σε όλες τις πτυχές του κυβερνητικού έργου και να διανύσει αυτή την 3ετία που θα είναι μια πολύ δύσκολη 3ετία για όλη την Ευρώπη».
«Σε ένα καλό αποτέλεσμα όπως και στην μπάλα όλοι θέλουν να είναι συμμέτοχοι, σε ένα όχι τόσο καλό ή ακόμα και κακό αποτέλεσμα όλοι θέλουν να πετάξουν το μπαλάκι κάπου αλλού. Πρέπει να καταλάβουμε τι έγινε, να ερμηνεύσουμε τον τρόπο που εκφράστηκαν οι πολίτες στην κάλπη ή και δια της αποχής τους από την κάλπη και από κει και πέρα να σχεδιάσουμε για το μέλλον. Ασφαλώς σε αυτή την εκλογική διαδικασία άλλοι έτρεξαν πολύ και άλλοι έτρεξαν λιγότερο. Θα τα δούμε αυτά, άλλωστε είμαι σε θέση να έχω μία αρκετά πλήρη εικόνα, από τις περιοδίες μου, 5.000 έγραψα με το ΙΧ μου σε 20 μέρες και επομένως θα έλεγα ότι κινήθηκα αρκετά και αυτή την εικόνα θα την συζητήσω με την ηγεσία. Γνωρίζει ο πρωθυπουργός ότι δεν πρέπει να χάσει χρόνο αλλά δεν πρέπει και να βιαστεί και υπερβολικά, επομένως πιστεύω το ότι ο ανασχηματισμός θα γίνει σύντομα αλλά όχι άμεσα, χαρακτηρίζει και τον πρωθυπουργό που δεν ενεργεί ποτέ εν θερμώ αλλά για μένα είναι και σωστή τακτική. Πρέπει να σταθμίσει, να αναλύσει πράγματα, να έχει λάβει στα χέρια του όλα τα δεδομένα και από κει και πέρα να προχωρήσει σε κινήσεις. Αλλά δεν είναι μόνο τα πρόσωπα, είναι το πλέγμα των πολιτικών γιατί απέναντι στην κατάσταση και στην καθημερινότητα, στα προβλήματα, μόνο η κυβέρνηση μπορεί να αντιπαρατεθεί. Η αντιπολίτευση θα λέει τα δικά της, θα ασκεί την κριτική της, αλλού δικαιολογημένη, αλλού υπερβολική, αλλά όλοι οι πολίτες θα περιμένουν από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση των πολλών και σύνθετων προβλημάτων. Δεν είπε κανείς ότι όλα είναι καλά και πηγαίνουν από το καλό στο καλύτερο».
«Το αποτέλεσμα ασφαλώς δεν προσφέρεται για θρίαμβολογίες παρά το γεγονός ότι η ΝΔ είναι πρώτη και μάλιστα με διακριτή διαφορά, δεν απειλείται η κυριαρχία της αλλά θα απειληθεί αν βγάλει κακό εαυτό και αν δεν αντιμετωπίσει τα προβλήματα του κόσμου και δεν θα απειληθεί από τον κ. Κασσελάκη ο οποίος απ ότι αντιλαμβάνομαι ήδη κάνει διακοπές αλλά από την κοινωνία η οποία ζητάει απαντήσεις στα προβλήματα και αν δεν τις βρει θα αναζητήσει απαντήσεις αλλού, είναι νόμος αυτός. Αυτά τα σκέφτεται ο πρωθυπουργός και κινήσεις θα κάνει, στον σωστό όμως χρόνο, χωρίς βιασύνες και λειτουργία εν θερμώ».
«Ασφαλώς δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο, πρώτος απ’ όλους σας λέω εγώ, σε κάθε περίπτωση όμως αυτά θα γίνουνε στο σωστό χρόνο, ο σωστός χρόνος ασφαλώς και ήρθε πιο μπροστά από τον Σεπτέμβριο όπου σύμφωνα με ένα σχεδιασμό αναμέναμε τις αλλαγές της κυβέρνησης, ήρθε πιο μπροστά αυτός ο χρόνος αλλά και αυτό είναι κάτι που ήταν στο σχεδιασμό ή ένας πιο σύντομος ανασχηματισμός ή ένας απώτερος προς τον Σεπτέμβρη. Σε κάθε περίπτωση νομίζω ότι πρέπει θα γίνει. Σε σχέση με το ευρύτερο περιβάλλον βλέπουμε ότι έγινε έναν σεισμός με κόμματα των οποίων η κυριαρχία δεν αμφισβητούνταν μέχρι πρότινος αυτή τη στιγμή βρίσκονται στα πρόθυρα νευρικής ανά την Ευρώπη όπως στη Γαλλία και αλλού. Θα πρέπει να προβληματίσει την ηγεσία και στην Ε.Ε. και στα κράτη, αυτή η γενική απώλεια εμπιστοσύνης μεγάλου κομματιού των ευρωπαίων πολιτών σε αυτό κεντρικό πολιτικό σύστημα και σε αυτό οφείλεται η άνοδος των κομμάτων από τα άκρα και αυτή η δυσανεξία των ευρωπαίων με αυτό που αντιλαμβάνονται ως μία απόμακρη και καλοπληρωμένη γραφειοκρατία των Βρυξελλών».