Προθεσμία έως τις 31 Ιουλίου 2023 έχουν εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες προκειμένου είτε να επιλέξουν την αναβίωση των 72 ή 120 δόσεων στην περίπτωση που την έχουν απολέσει είτε να εντάξουν νέες οφειλές σε πολύ περισσότερες δόσεις σε σύγκριση με την ισχύουσα πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων.
Όπως αναφέρει το νομοσχέδιο, οφειλέτες οι οποίοι απώλεσαν έως την 1η Φεβρουαρίου 2023 τη ρύθμιση τμηματικής καταβολής των 72 ή 120 δόσεων μπορούν να επανενταχθούν στο ίδιο καθεστώς ρύθμισης με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις, κατόπιν αίτησης, η οποία υποβάλλεται ηλεκτρονικά έως και την 31η Ιουλίου 2023, για την υπολειπόμενη οφειλή κατά την ημερομηνία της αίτησης και για τον εναπομείναντα αριθμό ανεξόφλητων δόσεων της ρύθμισης. Η επανένταξη του οφειλέτη στη ρύθμιση συντελείται με την καταβολή, εντός τριών εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και όχι αργότερα από την 31η Ιουλίου 2023, ποσού που αντιστοιχεί στο άθροισμα του ποσού της παλαιότερης ανεξόφλητης δόσης της απολεσθείσας ρύθμισης και του ποσού της τρέχουσας δόσης της ρύθμισης που αναβιώνει.
Αν οι οφειλέτες έχουν και άλλες ληξιπρόθεσμες οφειλές που δεν τελούν σε ρύθμιση ή σε καθεστώς αναστολής κατά την ημερομηνία της επανένταξης στη ρύθμιση των 72 ή 120 δόσεων έχουν υποχρέωση εντός ενός μηνός από την ημερομηνία αυτή να τις εξοφλήσουν ή να υπαγάγουν το σύνολο αυτών στην πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων ή 48 δόσεων ή να τις τακτοποιήσουν με άλλο νόμιμο τρόπο.
Βεβαιωμένες οφειλές σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία που δεν τελούν σε καθεστώς ρύθμισης και έχουν προκύψει από 1ης Νοεμβρίου 2021 έως 1η Φεβρουαρίου 2023 μπορούν, κατόπιν αίτησης του οφειλέτη, να υπαχθούν σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής σε έως 72 μηνιαίες δόσεις. Βασική προϋπόθεση ο οφειλέτης κατά την 1η Νοεμβρίου 2021 να μην είχε άλλες ληξιπρόθεσμες οφειλές ή οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του στο σύνολό τους να ήταν τακτοποιημένες κατά νόμιμο τρόπο. Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης της ρύθμισης ορίζεται σε 30 ευρώ.
Για τις ρυθμίσεις που «αναβιώνουν» αλλά και για την ξεχασμένη επιλογή των 240 δόσεων με κούρεμα χρεών, μίλησε στον Alpha Radio o πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Βασίλης Καμπάνης.
«Ο νέος τρόπος ρύθμισης πλέον είναι νόμος του κράτους, εμείς πήγαμε με κοινό υπόμνημα της ΠΟΦΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ που είναι το τριτοβάθμιο όργανο και κάναμε τις παρατηρήσεις μας πάνω σε αυτό το σχέδιο νόμου. Βέβαια πήγε με fast track διαδικασίες, οπότε δεν εισακουστήκαμε στις παρατηρήσεις μας, αυτό το οποίο ισχύει είναι ότι έχουμε αναβίωση των 120 και 72 δόσεων και στις φορολογικές οφειλές και στις ασφαλιστικές οφειλές. Υπάρχει καινούργια ρύθμιση με προϋποθέσεις σε έως και 72 δόσεις για αυτούς που ήταν συνεπείς και αυτές οι 72 δόσεις πιάνουν το διάστημα της πανδημίας και από κει και πέρα είπαμε και τα θετικά και τα αρνητικά του όλου νομοσχεδίου.
«Τα θετικά είναι ότι αναβιώνουν αυτές οι δόσεις γιατί πολύς κόσμος τις είχε χαμένες. Εκείνο που μας εφιστά την προσοχή είναι ότι κινδυνεύουν να μείνουν ανενεργές αυτές οι ρυθμίσεις γιατί τώρα φανταστείτε έναν επιχειρηματία που χρωστάει στο δήμο, χρωστάει στον ΕΦΚΑ, χρωστάει και στην ΑΑΔΕ και αναβιώνουν αυτές οι ρυθμίσεις που μπορεί να χρειαστεί να δώσεις 4 και 6 δόσεις μαζεμένες μόνο για να μπει στη ρύθμιση και φυσικά ότι έχει αρρύθμιστο θα πρέπει να το ρυθμίσει. Αυτό τώρα υπό προϋποθέσεις φοβόμαστε ότι μπορεί ο κόσμος να μη καταφέρει να ανταπεξέλθει, δηλαδή ναι μεν φαντάζει καλό και θετικό και σωστά γίνεται η αναβίωση των ρυθμίσεων, μάλιστα ο υπουργός ζήτησε αν ξέρουμε άλλη χώρα που να έχει τέτοιες ρυθμίσεις, όντως δεν υπήρχε άλλη χώρα με τέτοιες ρυθμίσεις αλλά δεν υπήρχε και άλλη χώρα με τέτοια πτώση του ΑΕΠ και του εισοδήματος των νοικοκυριών κατά 33% και του είπαμε ότι θα πρέπει να υπάρχει και άλλο επιτόκιο γιατί αν πάρετε το επιτόκιο που θέλουν αυτές οι ρυθμίσεις φτάνουμε στο 4.5-5% επιτόκιο. Αυτό το επιτόκιο είναι αρκετά ψηλό, εμείς ζητήσαμε να ισχύσει το επιτόκιο που νομοθετήθηκε για τις 240 δόσεις όπου το επιτόκιο από το 5-6% πήγε στο 3, φυσικά τώρα δεν προχώρησε και είπαμε κάντε μια καινούργια ρύθμιση για όλα αυτά, ούτως ώστε να βάλει ο κόσμος τα πάντα μέσα και να ξέρει από δω και πέρα ότι θα έχει να πληρώνει μια δόση και τέλος.
«Βέβαια αυτό δεν είναι εύκολο να περάσει από τους θεσμούς, το πρόβλημα δηλαδή δεν είναι θέμα πολιτικής βούλησης, είναι θέμα κατά πόσο θα δώσουν έγκριση οι Ευρωπαίοι και από αυτά που ξέρω σαν πληροφορία δε θα το δεχόντουσαν και αναβίωσαν αυτές τις παλιές. Είπαμε καλώς μεν, αλλά εμείς αναζητούσαμε το καλύτερο πάντα. Τώρα πρέπει να δούμε πόσο εύχρηστη θα είναι η πλατφόρμα γιατί θα είναι λίγο βαβέλ αυτή πλατφόρμα με τόσες ρυθμίσεις και επιλογές. Λογικά θα ανοίξει μέσα στον Απρίλιο είμαι στον έβδομο να πληρώσει τις δύο δόσεις για αναβίωση ρύθμιση γιατί πρέπει και μέχρι τον έβδομο να πληρώσει τις δύο δόσεις για να αναβιώσει η ρύθμιση, όσες δόσεις δεν έχει πληρώσει από τις χαμένες μεταφέρονται στο τέλος.
«Πρέπει να πούμε επίσης ότι υπάρχει ένα εργαλείο που δεν το έχει χρησιμοποιήσει ο κόσμος γιατί το φοβάται. Είναι οι 240 δόσεις, αν κάποιος δεν μπορεί να καλύψει αυτές τις ρυθμίσεις μπορεί να κάνει ρύθμιση στον λεγόμενο εξωδικαστικό που ο εξωδικαστικός έχει 4 πλοκάμια, η μία είναι η ρύθμιση μέχρι 240 ευρώ στο δημόσιο και μέχρι 440 στις τράπεζες και τα funds. O κόσμος πρέπει σιγά σιγά να το μάθει και η πλατφόρμα έγινε πιο εύκολη και τα δικαιολογητικά δεν είναι τόσα πολλά. Γενικά έχουμε κάνει προτάσεις σαν ομοσπονδία και έχουμε εισακουστεί άρα να μη τις αφήσει κάποιος ειδικά που έχει μεγάλα ποσά, να κοιτάξει τις 240 δόσεις γιατί εκεί υπάρχει και κούρεμα. Δε το χρησιμοποιούσαν γιατί και η πλατφόρμα ήταν δύσχρηστη και ήθελε πολλά δικαιολογητικά που τώρα έχουν μειωθεί στο ελάχιστο, να κοιτάξει ο κάθε φορολογούμενο αναλόγως που χρωστάει, ακόμη και στις 240 που έχουν κουρέματα αν δεν πρόκειται για ΕΦΚΑ ή ΦΠΑ».