Επικίνδυνο γίνεται πια για τους περαστικούς το κτίριο του παλιού Πρωτοδικείου Καβάλας, αυτό μαρτυρά και η τοποθέτηση σχετικής κορδέλας γύρω από το κτίριο από την ΕΤΑΔ που έχει την διαχείριση του. Ο Κωστής Σιμιτσής, πρόεδρος του Αναπτυξιακού Οργανισμού του δήμου Καβάλας, που έχει κινήσει τη νομική διαδικασία για τη διάσωση του κτιρίου μιλά για το ιστορικό με την ΕΤΑΔ, την αξιοποίηση σε άλλες πόλεις αλλά και τις συζητήσεις που γίνονται μεταξύ του δημάρχου Καβάλας και του πρύτανη του ΔΠΘ.
«Εγώ βλέπω πρόθεση της ΕΤΑΔ για αποφυγή ατυχήματος, εξαιτίας της καταστάσεως στην οποία βρέθηκε το παλιό πρωτοδικείο καθώς αφέθηκε στην τύχη του με ευθύνη των αρμοδίων της ΕΤΑΔ. Το δημόσιο ξέρετε είναι πολύ πρόθυμο να κάνει μηνύσεις και να μας κουνάει το δάχτυλο σε όλους τους ιδιώτες όταν κάνουμε κάποιες μικροπαραβάσεις ή μικροπαρατυπίες που πολλές φορές οφείλονται σε αμέλεια η οφείλονται στην οικονομική αδυναμία, αλλά το ίδιο το κράτος δε κάνει καλά τη δουλειά του όσον αφορά τα του οίκου του. Η ΕΤΑΔ είναι μια δημόσια επιχείρηση, λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια αλλά επιτελεί σκοπό προς το δημόσιο συμφέρον, την περιουσία του δημοσίου και έχουμε ένα κτήριο το οποίο για μας είναι ιστορικό, έχει τεράστια σημασία για την πόλη και το άφησαν να ρημάζει από το 2009».
«Επιδεινώθηκε η κατάσταση του κτιρίου και μπήκαν οι κορδέλες, έχουν σπάσει και τα τζάμια, όταν πετιούνται προς τα έξω τα τζάμια κινδυνεύουν οι πεζοί κυρίως. Αν πετάξει κάποιος ένα drone πάνω από την σκεπή θα δει ότι η σκεπή υποχωρεί σιγά-σιγά, πέφτει προς τα μέσα βέβαια αλλά δεν ξέρουμε τι θα γίνει αν πέσει η σκεπή και πόσα πράγματα θα πεταχτούν έξω. Εδώ έχουμε ένα θέμα τεράστιο για την ασφάλεια των πεζών και για την ασφάλεια του ίδιου του κτιρίου, έχουμε ένα ιστορικό κτίριο ηλικίας άνω των 100 ετών άρα συμπεριλαμβάνεται σε αυτές τις κατηγορίες που προστατεύει ο νόμος υποχρεωτικά και κανείς δε νοιάζεται για αυτό».
«Ακόμη και στην κατάσταση που είναι το κτίριο η ΕΤΑΔ δε μπορεί να το δώσει σε όποιον γουστάρει αλλά σύμφωνα με τη χρήση που προβλέπεται από το γενικό πολεοδομικό σχέδιο, εκεί προβλέπει διοίκηση – δικαστήρια. Είχαμε προβλέψει τότε γιατί είχαμε το όνειρο να έρθει έστω και ένα μεταβατικό εφετείο στην πόλη μας, όπως συμβαίνει σε όλες σχεδόν τις πόλεις της Πελοποννήσου, να έρθει και στην Καβάλα που μαζί με την Δράμα τροφοδοτούνε πάνω από το 50% των υποθέσεων του εφετείου Κομοτηνής του πολιτικού, ποινικού και διοικητικού εφετείου. Το κάναμε τότε ως κτίριο διοίκησης και δικαστηρίων θέλοντας κιόλας να αποτρέψουμε τέτοιες ανάρμοστες φιλοδοξίες για το κτίριο όπως να γίνει ξενοδοχείο, μπουτίκ χοτέλ, σνακ μπαρ, βενζινάδικο κτλ. Θέλαμε να αποτρέψουμε οποιαδήποτε χρήση που προσβάλλει την ιστορικότητα του κτιρίου, την σχέση του με την πόλη μας και θέλοντας να διασώσουμε και την αρχιτεκτονική μας κληρονομιά.
«Εγώ δεν είμαι αντίθετος να λειτουργεί σε ένα διατηρητέο κτήριο μία εμπορική δραστηριότητα, ας δούμε το παλιό κτίριο της εμπορικής τράπεζας, που σήμερα είναι ξενοδοχείο ωραιότατο και καλά κάνανε οι τραπεζίτες που το αξιοποίησαν με αυτό τον τρόπο και καλά κάνει και ο επιχειρηματίας που το διαχειρίζεται. Όμως το κτίριο του παλιού δικαστηρίου έχει την ιστορική σημασία για μας ότι από κει ανακοινώθηκε η απελευθέρωση της πόλης μας και η ενσωμάτωση της στον εθνικό κορμό και στη συνέχεια για δεκαετίες ολόκληρες ήταν δικαστήριο, ήτανε θεσμός, δεν ήταν οποιαδήποτε εμπορική χρήση. Πρέπει να διαφυλαχτεί το κτίριο και η ιστορικότητά του, βεβαίως υπάρχουνε προτάσεις σοβαρές και από τον πρύτανη του πανεπιστημίου σε συνεργασία με το δήμαρχο της πόλης μας, οι κ. Μάρης και Μουριάδης έχουν συζητήσει πολλές φορές για αυτό το κτίριο, κατά την γνώμη μου πρέπει να απευθυνθούμε στην ΕΤΑΔ από κοινού. Το ομόλογο κτίριο της Βέροιας, όπως και του Κιλκίς που παραχωρήθηκε για 50 χρόνια στο δήμο, δόθηκε στο δήμο έναντι 1.500 ευρώ το χρόνο, τίποτα δηλαδή! Στον δικό μας δήμαρχο ζήτησαν 50.000 ευρώ από την ΕΤΑΔ και δεν μπορώ να καταλάβω τι συμβαίνει με τους κυρίους αυτούς, θεωρούν ότι είμαστε εδώ Ντουμπάι και Κατάρ; Οι βουλευτές μας τι κάνουν και που βρίσκονται; Ξέρω ότι ο δήμαρχος συζητά με τον κ. Μάρη για μια εξαιρετική χρήση του κτιρίου που θα δώσει ζωή και στην περιοχή με νεανικό κόσμο και που θα αντιστοιχεί κιόλας και στις χρήσεις που προβλέπουμε στο γενικό πολεοδομικό σχέδιο, δηλαδή διοίκηση, η διοίκηση του πανεπιστημίου, μπορούν εδώ να έρθουνε κάποιες διοικητικές λειτουργίες του πανεπιστημίου σε συνεργασία με το δήμο Καβάλας. Η συνεργασία με το πανεπιστήμιο θα είναι εξαιρετικά ωφέλιμη για την πόλη και τον δήμο διότι και η μελέτη για την αποκατάσταση που κτιρίου θα γίνει από το πανεπιστήμιο από την πολυτεχνική σχολή!».