Τον κίνδυνο αποσυσπείρωσης της ΝΔ στις δεύτερες εκλογές, σε βαθμό μάλιστα που ίσως κινδυνεύσει και η αυτοδυναμία της, τώρα που ηττήθηκε κατά κράτος ο αντίπαλος της, επεσήμανε ο δημοσιογράφος Σταύρος Λυγερός. Ο ίδιος ανέλυσε το εκλογικό αποτέλεσμα, εξήγησε πως η κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ είχε ξεκινήσει πολύ νωρίτερα και προέβλεψε πως στο νέο πολιτικό σκηνικό ο δεύτερος πόλος θα είναι πάλι το ΠΑΣΟΚ.
«Για μένα ήταν έκπληξη το αποτέλεσμα, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία όπως και για όλους σχεδόν. Αυτό που δεν δικαιολογώ τον εαυτό μου είναι ότι ενώ από το 2017 γράφω και μάλιστα παρέθεσα ένα άρθρο μου στο slpress, κι όμως υπήρχαν τα σημάδια της κατάρρευσης του ΣΥΡΙΖΑ, έγραφα και επεσήμανα αλλά δεν έβγαλα το τελικό συμπέρασμα. Η πραγματικότητα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν να καταρρεύσει το 2019, τότε ήταν η επέλαση της Νέας Δημοκρατίας του Μητσοτάκη, πήρε όλους τους δήμους, όλες τις περιφέρειες, συσπείρωσε ανθρώπους αντιδεξιούς ώστε να υπάρχει ένα αντίρροπο δέος, να υπάρχει ένα αντίβαρο στην πολιτική ηγεμονία του Μητσοτάκη. Έτσι πήγαμε από το 23-23.5% στο 31.5%. Ήταν όμως πλασματικό. Άρα υπήρχαν τα σημάδια της κατάρρευσης του ΣΥΡΙΖΑ σε ότι αφορά δε τη ΝΔ βοήθησε και ο Κατρούγκαλος αλλά το ρεύμα είχε διαμορφωθεί, διότι όταν φαίνεται ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση είναι πολύ λογικό το εκλογικό σώμα να συσπειρωθεί στη μοναδική λύση όπως εμφανιζόταν στα μάτια του. Εγώ δεν ειμαι από αυτούς που θεωρούσα ότι η ΝΔ θα έφτανε εκεί που έφτασε.
«Η χαριστική βολή δεν είναι ακριβώς τώρα, νομίζω ότι τώρα που κατεγράφη επίσημο εκλογικό αποτέλεσμα η κατάρρευση η δυναμική αυτή θα πολλαπλασιαστεί. Δηλαδή σε επόμενες εκλογές εκτιμώ θα είναι πιο κάτω, μετά το 20% καταγεγραμμένο πλέον θα έχουμε μία επιτάχυνση της κατάρρευσης. Θα δούμε στις 25 Ιουνίου τον ΣΥΡΙΖΑ αρκετά πιο κάτω. Θεωρώ ότι θα έχουμε μια σημαντική άνοδο του ΠΑΣΟΚ για δύο λόγους. Πρώτον γιατί θα έχουμε επιστροφές παλαιών ψηφοφόρων που είχαν καταφύγει στο ΣΥΡΙΖΑ λόγω μνημονίων κτλ, δηλαδή επαναπατρισμούς αλλά θα έχουμε και σημαντική ροή πρώην ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ που ψήφιζαν ΝΔ και σε αυτές τις εκλογές. Από την στιγμή που δεν υπάρχει ο εχθρός δε μπορεί να υπάρξει συσπείρωση, δεν υπάρχει ο εχθρός για τη ΝΔ».
«Εάν η ΝΔ έχει χαμηλότερο ποσοστό στις 25 Ιουνίου δεν θα με εκπλήξει καθόλου, δεν αποκλείω ακόμα να υπάρχει και ένα θέμα που να μην κερδίσει αυτοδυναμία, δεν θα με εκπλήξει ούτε αυτό. Το πιθανότερο είναι να την πάρει, αλλά από τη στιγμή που εξέλιπε ο κίνδυνος του ΣΥΡΙΖΑ στα μάτια των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας πάντα μιλάω, θα υπάρχει μία αποσυσπείρωση. Εννοώ ότι κάποιοι ΠΑΣΟΚοι ή πρώην ΠΑΣΟΚοι και ψήφιζαν ΝΔ ενδεχομένως να σκεφτούν την παλιννόστηση, να επιστρέψουν δηλαδή στο κόμμα τους. Κάτι οι νεοδημοκράτες που δεν θέλουν τη Νέα Δημοκρατία απολύτως Μητσοτακική, που είναι Σαμαρικοί ή Καραμανλικοί. Χωρίς τον φόβο πια του αν ψηφίσω κάτι θα έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ και ενδεχομένως να έχουμε τάσεις αποσυσπείρωσης και μείωση ενδεχομένως του ποσοστού της ΝΔ. Μπορεί να δούμε και το αντίστροφο βάση της δυναμικής που δημιουργείται αλλά εγώ πιστεύω ότι θα έχουμε αποσυσπείρωση».
«Για τον ΣΥΡΙΖΑ τα είχα πει αλλά δεν είχα καταλήξει σε συμπέρασμα, οι άνθρωποι έχουν την τάση να παρακάμπτουν τα σημάδια και να προσαρμόζονται στις τρέχουσες αντιλήψεις, είναι σύνηθες αυτό το σφάλμα και υπέπεσα και εγώ σε αυτό. Υπήρχαν περίοδοι στην ιστορία που το παραδοσιακό δίπολο υφίσταντο διαφοροποιήσεις, που γίνονται με μεταβατικές περιόδους. Μετά τη μεταπολίτευση ήταν η Νέα Δημοκρατία του Κωνσταντίνου Καραμανλή και η Ένωση Κέντρου του Γεωργίου Μαύρου, παρενεβλήθη το ΠΑΣΟΚ που στις εκλογές του 74 πήρε 13% αλλά το 77 πήρε 25% και έγινε αυτό αξιωματική αντιπολίτευση. Αυτό το είδαμε πολύ χαρακτηριστικά με την υποκατάσταση του ΠΑΣΟΚ λόγω μνημονίων στην κατάρρευση του από το ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος από 3-4% πήγε στο 12% και έγινε αξιωματική αντιπολίτευση. Τώρα έχουμε μια αντίστροφη διαδικασία όπου ο ΣΥΡΙΖΑ που για λόγους οι οποίοι έχουν να κάνουν με ότι δεν δικαίωσε τις προσδοκίες που πήγαν και τον υποστήριξαν με τη ψήφο τους και τον έκαναν 36.5% και 31.5% το 2019, αρχίζουν και φεύγουν μαζικά προς όλες τις κατευθύνσεις, οι περισσότεροι φαίνεται πως θα γυρίσουν στο ΠΑΣΟΚ, άρα έχουμε μία μεταβατική περίοδο όπου ο δεύτερος πόλος του πολιτικού συστήματος δε θα είναι πια ο ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι μάλλον το ΠΑΣΟΚ. Η αρχή αυτής της διαδικασίας έγινε με τις εκλογές της Κυριακής. Αυτός είναι ο λόγος που μιλάω για μεταβατική περίοδο στηρίζεται στο να υπάρχει μία αξιωματική αντιπολίτευση που θα ελέγχει πολλαπλώς την κυβέρνηση για να αποτρέπει υπερβολές, καταχρήσεις κτλ. Αυτό για μία τετραετία δεν θα το έχουμε, είναι κακό αυτό, αυτή η 4ετία είναι αφιερωμένη στο να ξεκαθαρίσει το παιχνίδι στην άλλη πλευρά».