Οι 3 παρεμβάσεις που θα αλλάξουν το Παληό

0
295

Στην τελική του φάση έχει φτάσει η συγκοινωνιακή μελέτη για την περιοχή του Παληού στην Καβάλα, και την παρουσίαση της είχε αναλάβει ο καθηγητής του πανεπιστημίου Θεσσαλίας Νίκος Ηλιού. Ο καθηγητής μιλώντας σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό αναφέρθηκε στους κυκλικούς κόμβους, τις υπερυψωμένες διαβάσεις, και στα μήκη και πλάτη του οδοστρώματος και του πεζοδρομίου. Όπως τόνισε θα γίνουν δύο λωρίδες κυκλοφορίας μία ανά κατεύθυνση με πλάτος 3,5 μέτρων ενώ θα υπάρξει η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων.

«Η παθολογία της περιοχής λέει έχουμε αυτοκίνητα οποία κινούνται με υψηλές ταχύτητες, έχουμε πολύ στενά πεζοδρόμια τα οποία δεν προσφέρουν ούτε ασφάλεια ούτε αξιοπρέπεια στην κίνησή τους, όταν είναι 60 – 70 πόντους ή και 40 σε κάποια σημεία δεν ενδείκνυται. Οι προδιαγραφές προβλέπουν το 1.80 πλάτος εκ των οποίων το 1.50 εντελώς καθαρό, 4 πλάκες πεζοδρομίου περίπου, εκ των οποίων η μία θα είναι αυτή η ραβδωτή που αφορά στους τυφλούς. Από κει πέρα και πέρα έχουμε πολύ ψηλές ταχύτητες και αυτό είναι λογικό γιατί κατά τμήματα ο δρόμος πέρα από πολύ τεταμένη χάραξη είναι και αρκετά φαρδύς. Άρα λοιπόν με αυτά το πρώτο μέλημα είναι να πάει ο δρόμος εκεί που πρέπει και να διαπλατυνθούν τα πεζοδρόμια, ο δρόμος θα έχει μία λωρίδα κυκλοφορίας ανα κατεύθυνση είναι θα έχει τρεισήμισι μέτρα πλάτος η κάθε λωρίδα, άρα 7 μέτρα όλος. Από κει και πέρα θα έχουμε το πεζοδρόμιο που εκτός κάποιων σημείων που είναι πολύ δύσκολο να έχουμε το 1.80 και λόγω πινακίδων κτλ. σε όλο το υπόλοιπο θα είναι αρκετά μεγαλύτερο».

«Αυτό το ενάμιση γιατί έχει βγει, για να μπορούν δύο μητέρες με τα καροτσάκια τους να διασταυρωθούν στο πεζοδρόμιο χωρίς να χρειάζεται να παραμερίσει η μία να περάσει η άλλη, είναι το πλάτος όπου μπορούν να διασταυρωθούν και οι κινούμενοι τα ΑμεΑ, ανάπηροι, όλοι να μπορούν να κινηθούν στο πεζοδρόμιο. Από κει και πέρα η στένωση του δρόμου είναι το ένα τμήμα του σχεδιασμό που κάνουμε, το άλλο το οποίο κάνουμε και στο οποίο με πολλή χαρά είδα ότι όχι απλώς συμφώνησαν αλλά υπερθεμάτισαν όλοι όσοι συμμετείχαν στη χθεσινή συνάντηση αλλά και στην προηγούμενη, είναι ότι έχουμε πάρα πολλές υπερυψωμένες διαβάσεις, στις θέσεις όπου έχουμε διαβάσεις σήμερα, στις θέσεις όπου έχουμε κατεβασιές προς στην παραλία οι διαβάσεις αυτές υπερυψώνονται, δεν γίνονται σαμαράκια, έχουμε μία υπερύψωση για 5-6 μέτρα και ράμπες με κλίση 1 προς 10, δηλαδή στο ένα μέτρο ανεβαίνουμε 10 εκατοστά, αυτό δεν είναι σαμαράκι, είναι υπερυψωμένη διάβαση η οποία προβλέπεται και επιτρέπεται από τις εθνικές προδιαγραφές που βγήκαν το 2013. Έχουμε τις υπερυψωμένες διαβάσεις και πρέπει να βάλουμε και ακόμα περισσότερες από ότι ζήτησαν οι κάτοικοι σε συγκεκριμένα σημεία που μας υπέδειξαν και αυτό θα κάνουμε».

«Στην αρχή και στο τέλος του οικισμού, προς Καβάλα και προς Ηρακλείτσα, βάζουμε δύο κυκλικούς κόμβους. Εμένα είναι η πεποίθηση μου είναι πάντα, σκεφτείτε ότι εγώ κάνω γύρω στους 15 κυκλικούς κόμβους το χρόνο, είναι η τοποθέτηση τους στο τέλος και στην αρχή του οικισμού που να οριοθετεί την οικιστική περιοχή. Ο οδηγός που θα μπαίνει μετά τον κυκλικό κόμβο θα ξέρει ότι βρίσκεται σε αστικό περιβάλλον και να το έχει καλά υπόψη του γιατί θα πρέπει να έχει χαμηλές ταχύτητες».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ