Οι αμερικάνοι δεν ανοίγουν το δρόμο για τα f35 της Ελλάδας εάν δεν εγκριθεί και το αίτημα της Τουρκίας για τα f16 είπε μεταξύ άλλων ο δημοσιογράφος και ιδιοκτήτης του slpress Σταύρος Λυγερός σχετικά με την συμμετοχή της χώρας μας στο πρόγραμμα των f35 αλλά και της Τουρκίας που θα λάβει τελικά τα f16 που ζητούσε από τις ΗΠΑ. Ο κ. Λυγερός ανέλυσε τα δύο ζητήματα, τα οποία συνέδεσαν μεταξύ τους οι αμερικανοί για να μην διαταραχθεί η ισορροπία δυνάμεων Ελλάδας – Τουρκίας και επεσήμανε πως η χώρα μας διαθέτει πολλά διαφορετικά και πολυέξοδα συστήματα πολεμικής αεροπορίας που είναι αμφίβολο αν μπορεί να τα υποστηρίξει.
Η απόσυρση από τους s 400 ήταν προυπόθεση για τα f35
«Υπάρχουνε δύο θέματα να ξεκαθαρίσουμε γιατί πραγματικά υπάρχει πάρα πολύ προπαγανδιστική σκόνη, λοιπόν η Τουρκία ήταν από τις χώρες που συμμετείχαν στο κονσόρτσιουμ, το πρόγραμμα f35 από την αρχή, αποκλείστηκε όταν αγόρασε το ρωσικό αντιαεροπορικό, αντιπυραυλικό s 400. Άρα αυτό που είπε η Νούλαντ είναι ότι αν εσείς εγκαταλείψετε το s400, δηλαδή δεν λειτουργήσει στην Τουρκία, εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να επανέλθετε στο πρόγραμμα των f35, αυτό δεν ήταν καθόλου κεραυνός εν αιθρία, ήταν μία σύνδεση που είχε γίνει από την αρχή. Δηλαδή ήσασταν μέρος του προγράμματος, πήρατε τα s400 και σας βγάλαμε από το πρόγραμμα αλλά εάν τα διώξετε θα ξαναμπείτε. Μπορεί να τα πουλήσουν τα s400 σε άλλη χώρα ή να τα δώσουν π.χ. στο Αζερμπαϊτζάν, αυτό είναι θέμα που δεν αφορά τους αμερικάνους, τους ενδιαφέρει να μην εγκατασταθούν και να μην είναι λειτουργικά στο πλαίσιο της τουρκικής αντιαεροπορικής άμυνας».
Έχω πολύ μεγάλες επιφυλάξεις για την σκοπιμότητα να αγοράσει η Ελλάδα f35
«Σε σχέση με τα f16 και τα ελληνικά f35, προσωπικά να πω ότι έχω πολύ μεγάλες επιφυλάξεις για την σκοπιμότητα να αγοράσει η Ελλάδα f35. Καταλαβαίνω ότι κάποιος λέει τώρα, τα f35 είναι πιο προηγμένα αεροσκάφη, άρα θα είναι πολύ καλό για την άμυνά μας να έχουμε και f35. Αυτό είναι μια εύκολη σκέψη που δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα. Στην Ελλάδα όπως ξέρετε ο βασικός στόλος της είναι τα f16, έχουμε κάνει μία αναβάθμιση στο ανώτατο επίπεδο, στο πιο σύγχρονο επίπεδο ενός σημαντικού αριθμού, υπάρχουν όμως 40 f16 που θα καταστραφούν αν δεν τα αναβαθμίσουμε και είναι κρίμα από το θεό γιατί είναι μια πολύ μεγάλη σπατάλη, άρα αυτό προηγείται, είναι block 50 για να τα πάμε στο επίπεδο viper, δηλαδή στο πιο υψηλό επίπεδο που επείγει. Μετά κάναμε αγορά των γαλλικών ραφάλ τα οποία είναι ανώτερα των f16 ας πούμε αλλά δεν είναι f35 ακόμη».
Δεν είναι εύκολο να έχεις τόσους τύπους αεροσκαφών, τα f35, f16, τα μιράζ και τα ραφάλ
«Τα οποία f35 έχουν ένα το πρόβλημα, είναι ότι είναι πανάκριβα, δε μπορείτε να φανταστείτε πόσο ακριβά είναι και όχι μόνο είναι πανάκριβα να τα προμηθευτείς αλλά είναι πανάκριβη και η συντήρηση τους, να φανταστείτε ότι είναι περίπου 300 εκατομμύρια το χρόνο. Εμείς θα δημοσιεύσουμε σήμερα μία έκθεση της αμερικανικής κυβέρνησης η οποία αναφέρεται στο μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει για τους αμερικανούς με τα f35! Είναι έκθεση του γραφείου λογοδοσίας το οποίο ασχολείται ακριβώς με αυτό το πρόγραμμα και λέει τα προβλήματα, μόνο 55% είναι στις ΗΠΑ έτοιμα να αναλάβουν αποστολή, προσέξτε τι ποσοστό, 55% στις ΗΠΑ με αυτές τις δυνατότητες! Τα f 35 δηλαδή είναι ένα μία πλατφόρμα πάρα πολύ ακριβή, πάρα πολύ βαριά δεν ξέρω αν είναι σκόπιμο να τα αποκτήσουμε. Βεβαίως οι εξοπλισμοί πολλές φορές αποφασίζονται και με βάση τις εντυπώσεις, γιατί πολύ λογικά ένας όπως είπα και πριν Έλληνας θα πει «α, τα f35 θα είναι η καλύτερα για την άμυνα μας». Δεν λέω ότι δεν έχουνε πλεονεκτήματα, λέω απλώς ότι δεν είναι εύκολο να έχεις τόσους τύπους αεροσκαφών, τα f35, f16, τα μιράζ και τα ραφάλ γιατί αυτό σημαίνει και άλλα στοιχεία και άλλες υποδομές που δεν τις έχουμε».
Τώρα που η Σουηδία μπαίνει στο ΝΑΤΟ και άρθηκε το βέτο, άνοιξε ο δρόμος για τα f16
«Σε σχέση με τα τουρκικά οι αμερικάνοι κάνανε κάτι το οποίο είναι απαράδεκτο, το συνηθίζουν όμως. Όπως ξέρετε οι τούρκοι είχαν υποβάλει ένα αίτημα αγοράσουν έναν αριθμό f16 viper, το τελευταίο μοντέλο να το πούμε έτσι και να αναβαθμίσουν σε αυτό το επίπεδο. Αυτό το αίτημα δεν είχε ικανοποιηθεί γιατί η Τουρκία είχε θέσει βέτο στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Τώρα που η Σουηδία μπαίνει στο ΝΑΤΟ και άρθηκε το βέτο, άνοιξε ο δρόμος. Η κυβέρνηση εισηγείται στο κογκρέσο να εγκρίνει την προμήθεια γιατί σύμφωνα με την νομοθεσία πρέπει το κογκρέσο να εγκρίνει την προμήθεια των f16 στην Τουρκία και την αναβάθμιση τους. Το πιθανότερο είναι το κογκρέσο να ακολουθήσει την κυβέρνηση αν και υπάρχουν φωνές που λένε πως όχι. Ο Μενέντεζ ήταν μία από αυτές τις φωνές ο οποίος ήτανε ο πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής εξωτερικών της Γερουσίας, έχει τα δικά του τώρα γιατί εκκρεμεί μία δίωξη εις βάρος του, που ήταν πολύ σταθερός στην υποστήριξη ελληνικών αιτημάτων».
Δυσφορία για την στάση της Τουρκίας απέναντι στο ΝΑΤΟ
«Πέραν όμως του ελληνικού ενδιαφέροντος υπάρχει μια πολύ μεγάλη δυσφορία στις ΗΠΑ για το πώς πολιτεύεται η Τουρκία γενικότερα δεν έχει να κάνει μόνο με την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ που μετά από παζάρι μπήκαν. Είναι μία σειρά ζητήματα όπως η στάση της στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, η στάση της στην Γάζα, ή απέναντι στο Ιράν. Δηλαδή γενικά οι αμερικάνοι νιώθουν ότι η Τουρκία διολισθαίνει μακριά από τη δύση, αυτό κάνει πολλούς να λένε «τελικά είναι στο ΝΑΤΟ η Τουρκία ή είναι μόνο στα χαρτιά;». Αυτός είναι ένας λόγος που μπορεί να κάνει ορισμένα μέλη του κογκρέσου να αντιταχθούν στο κόμμα.
Οι αμερικάνοι δεν ανοίγουν το δρόμο για τα f35 της Ελλάδας εάν δεν εγκριθεί και το αίτημα της Τουρκίας για τα f16!
«Οι αμερικάνοι είπαν για να μην ενοχλήσουμε τους τούρκους προτείνοντας η κυβέρνηση στο κογκρέσο να προμηθευτεί η Ελλάδα τα f35, μη νομίζουμε ότι δηλαδή τα αγοράσαμε τώρα, οι αμερικάνοι δεν ανοίγουν το δρόμο για τα f35 της Ελλάδας εάν δεν εγκριθεί και το αίτημα της Τουρκίας για τα f16! Τα διασυνδέσανε αυτά, παρότι δεν υπήρχε λόγος να συνδεθούν καθώς πρόκειται για δύο διαφορετικά ζητήματα. Το κάνανε γιατί δεν θέλανε να δημιουργηθεί η εντύπωση στην Τουρκία ότι οι αμερικανοί ενισχύουν την Ελλάδα και άρα ανατρέπεται ο συσχετισμός δυνάμεων. Πότε οι αμερικανοί φρόντισαν για το συσχετισμό δυνάμεων βάζοντας αντίστοιχες διασυνδέσεις και αντίστοιχους περιορισμούς στην Τουρκία; Η απάντηση είναι ποτέ!».