Οι επαγγελματίες δεν είναι κλέφτες και η κυβέρνηση παίζει ένα πολύ επικίνδυνο παιχνίδι ενεργοποιώντας τον κοινωνικό αυτοματισμό παρουσιάζοντας όλους τους επαγγελματίες ως φοροφυγάδες ενώ τους έχει επιβάλλει μέτρα επί μέτρων για τον έλεγχο τους τονίζει μιλώντας στον Alpha Radio ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Καβάλας και αναπληρωτής γενικός γραμματέας της ΓΣΕΒΕΕ Παναγιώτης Αρσονιάδης. Ο ίδιος έκανε λόγο για επιστροφή στις μέρες του Κατρούγκαλου όταν οι επαγγελματίες, οι έμποροι και βιοτέχνες δε μπορούσαν να πληρώσουν τίποτα από τις ασφαλιστικές τους εισφορές και πως το μόνο που θα καταφέρει η κυβέρνηση με το φορολογικό αυτό νομοσχέδιο είναι να εκτινάξει την ανεργία.
«Πρέπει να μιλήσουμε για την πολιτική σκηνή που διαδραματίζεται το τελευταίο διάστημα από την κυβέρνηση, για αυτούς τους ανθρώπους που σκέφτηκαν να μας πάνε πίσω πολλά χρόνια να θυμηθούμε τις μέρες του Κατρούγκαλου, όταν οι επαγγελματίες, οι έμποροι και βιοτέχνες δε μπορούσαν να πληρώσουν τίποτα από τις ασφαλιστικές τους εισφορές και τώρα να βλέπουμε μία ιστορία να επαναλαμβάνεται αυτή τη φορά όχι με τις εισφορές αλλά με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, όλα αυτά προτάσσοντας και προβάλλοντας ως επιχείρημα την ισονομία στο πλαίσιο της ίσης φορολογικής μεταχείρισης με τους εργαζόμενους. Πλην όμως δεν βλέπω καμία ισονομία, καμία ίση μεταχείριση, βλέπουμε τουλάχιστον με αυτά που έχουν ανακοινωθεί γιατί το σχέδιο νόμου ακόμα δεν έχει κατατεθεί, ότι συνδυάζονται πολλοί παράγοντες οι οποίοι σε σχέση με τους εργαζόμενους, σε σχέση με το τζίρο, σε σχέση με τα έτη λειτουργίας θα εκτοξεύσουν την φορολογία των επαγγελματιών, των εμπόρων και βιοτεχνών σε τέτοια νούμερα που είναι περισσότερο από βέβαιο ότι δεν πρόκειται αυτά τα νούμερα να βγουν, να πληρωθούν γιατί πολύ απλά δεν υπάρχουν».
«Διάβασα μία συνέντευξη του κ. Γεωργιάδη ο οποίος έλεγε ότι δεν νοείται ένας επαγγελματίας με 7,8,9 χρόνια να μη βγάζει τουλάχιστον το μισθό ενός μισθωτού. Αυτό αποδεικνύει ότι πραγματικά είναι εκτός πραγματικότητας ο κ. Γεωργιάδης παρόλο που υπήρξε και υπουργός Ανάπτυξης και Εργασίας. Δεν γίνεται να σταθεί η φορολογική αυτή πολιτική στο πλαίσιο αυτό ήδη έχουμε ξεκινήσει με τα συνδικαλιστικά μας όργανα να ενημερώνουμε όποιον πολιτικό μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, είτε είναι κυβερνητικός είτε είναι της αντιπολίτευσης και φυσικά αναμένουμε με αγωνία το σχέδιο νόμου πώς θα κατατεθεί τελικά και επί αυτού να πάρουμε επίσημη θέση σαν ΓΣΕΒΕΕ».
«Από τη στιγμή που έχουμε ενεργοποιήσει το mydata, από τη στιγμή που έχουμε υποχρεώσει τις επιχειρήσεις να βάλουν POS και μάλιστα να τη συνδέσουν ηλεκτρονικά όλοι, από την στιγμή που έχουνε ξεκινήσει όλες τις διαδικασίες για αυτό λόγο συνεχίζουμε να μιλάμε για φοροδιαφυγή είναι το πρώτο ερώτημα και το δεύτερο το οποίο προκύπτει και γιατί να επιβαρυνόμαστε με όλα αυτά τα δυσβάσταχτα κόστη και των τραπεζών, αν είναι να μας φορολογήσουν ούτως ή άλλως τότε να βγει μία τροπολογία που να πει ότι απαλλασσόμαστε από την υποχρέωση χρήσης του POS, του ανεβάσματος στο mydata και όλα τα υπόλοιπα αφού ούτως ή άλλως θα μας φορολογήσουν».
«Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά, είναι πραγματικά τραγελαφικό να συζητάμε το 2024 και να γυρίζουμε πίσω και να φορολογούμε τον οποιοδήποτε πολίτη με τεκμήρια διαβίωσης. Το μόνο πράγμα που θα καταφέρει το Υπουργείο εάν προχωρήσει και αν επιμένει σε αυτή η φορολογική μεταρρύθμιση όπως την ονομάζει είναι να αυξήσει την ανεργία γιατί ακόμη και η όποια απασχόληση υπήρχε στις τάξεις των επαγγελματιών με την παρούσα κατάσταση δημιουργεί αντικίνητρο να απασχολεί ο επαγγελματίας εργαζόμενο γιατί και με βάση τον εργαζόμενο θα φορολογηθεί, οπότε δεν θα απασχολεί εργαζόμενο».
«Το ότι θα πάρω θα τα ρίξω στην κοινωνία που λέει η κυβέρνηση είναι μία πολύ μεγάλη επικοινωνιακή φούσκα, θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει άλλου είδους κοινωνική διαχείριση επικοινωνίας, δεν είναι δυνατόν να προτάσσεις τον κοινωνικό αυτοματισμό γιατί αυτό κάνεις, γιατί λες θα σου δώσω εγώ λεφτά αλλά θα τα πάρω από κάποιους οι οποίοι υποτίθεται ότι φοροδιαφεύγουν ενώ τους έχω βάλει όλους εκείνους τους περιορισμούς ελέγχου για να μην κλέβουν. Αυτά προκαλούν έναν κοινωνικό αυτοματισμό, δημιουργούν επικίνδυνα χαρακτηριστικά τα οποία σε κάθε περίπτωση πρέπει να σκεφτεί η κυβέρνηση και να μη προχωρήσει στην ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου».
«Μήπως οι επαγγελματίες τόσα δηλώνουν γιατί τόσα βγάζουν; Γιατί πρέπει να πηγαίνουμε στην άλλη περίπτωση και να παραδεχόμαστε ότι τελικά δεν τα δηλώνουν; Δεν υπάρχει περίπτωση να μην τα βγάζουν και δεν τα δηλώνουν; Εγώ δε θα πέσω σε αυτή την επικοινωνιακή παγίδα και μιλώντας για λογαριασμό των επαγγελματιών της Ελλάδος δεν μπορώ να το δεχτώ, ιδιαίτερα μετά από όλα αυτά τα μέτρα τα οποία έχουν ψηφιστεί που έχουν να κάνουν με αυτούς τους ελέγχους. Δεν γίνεται να συζητάμε ότι οι επαγγελματίες κλέβουν, ποιοι αυτοί που παράγουν το 95% των θέσεων εργασίας στη χώρα; Αυτοί που παράγουμε το 70% της προστιθέμενης αξίας στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν, για ποιους μιλάμε, για ποια ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας μιλάνε στα πάνελ; Αυτοί στην οποία επιτίθενται; Όχι, οι επαγγελματίες δεν είναι κλέφτες».