Οι τιμές στις λαϊκές αγορές των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης που δείχνουν τα μεγάλα κανάλια δεν υπάρχουν στις λαϊκές της επαρχίας, όπως στην Καβάλα επισημαίνει ο Σωτήρης Ιωαννίδης, πρόεδρος των Εμπόρων των λαϊκών αγορών της Καβάλας. Εξηγώντας το φαινόμενο τόνισε πως εν πολλοίς η Καβάλα έχει αυτάρκεια σε αγροτική παραγωγή και άρα διαθέσιμα προϊόντα και οι τιμές επηρεάζονται μόνο σε προϊόντα που έρχονται που έρχονται από άλλες περιοχές καθώς η καταστροφή της Θεσσαλίας έχει επηρεάσει αρνητικά την αγορά και έχει πολλαπλασιάσει την ζήτηση.
«Τώρα για 1-2 μήνες μετά τις γιορτές των χριστουγέννων υπάρχει μία υποτονικότητα στην αγορές, αυτό συμβαίνει κάθε χρόνο και δεν έχει να κάνει με τη φετινή περίοδο και την άνοδο ή κάθοδο της αγοράς. Κάθε χρόνο τέτοια εποχή έχουμε μία σοβαρή πτώση του τζίρου μας και της κίνησης γενικά. Τώρα όσον αφορά τις τιμές δεν είδαμε κάτι ιδιαίτερο παρότι και λόγω των αυξημένων εξόδων και λόγω της παγωνιάς που επηρεάζει κάποια προϊόντα δε θα έλεγα όμως ότι είχαμε κάτι το ιδιαίτερο όσον αφορά σε μία διαμόρφωση των τιμών προς τα πάνω, θα έλεγα ότι είμαστε στα ίδια επίπεδα με πέρσι. Μάλιστα και σε πολλά είδη θα έλεγα επειδή υπάρχει μία υπερπαραγωγή ότι είμαστε και λίγο καλύτερα στις τιμές».
«Αυτά που βλέπουμε στην τηλεόραση με τις μεγάλες διαφορές των τιμών έχουν να κάνουν με τις λαϊκές αγορές προφανώς της Αθήνας ή μεγάλων αστικών κέντρων όπως είναι η Θεσσαλονίκη. Συνήθως τα προϊόντα που πωλούνται στην Αθήνα για να καταλάβετε τα μεταφέρουν από την Πελοπόννησο ή τα είδη που πωλούνται της Θεσσαλονίκη το ίδιο από κάποιες μακρινές περιοχές. Εδώ στην Καβάλα υπάρχει μια παραγωγή, υπάρχουνε αγρότες και παραγωγοί που βγάζουν τα συγκεκριμένα προϊόντα και την όφελος το καρπώνεται ο καταναλωτής. Δε μπορούμε να πάρουμε άποψη από τις τιμές που βλέπουμε στα μεγάλα κανάλια τα οποία παρουσιάζουν τις λαϊκές αγορές της Αθήνας».
«Βέβαια σε πανελλαδικό επίπεδο οι τιμές που διαμορφώνονται επηρεάζουν ένα προϊόν, για παράδειγμα όταν έγιναν οι πλημμύρες στην Θεσσαλία, όταν η Καβάλα προμηθευότανε κάποια προϊόντα ας πούμε από την Θεσσαλονίκη τα οποία ήτανε προϊόντα από την Πελοπόννησο ή από την Κρήτη για τα οποία προϊόντα αυξήθηκε η ζήτηση καθώς και η Θεσσαλία έπεσε και εκείνη σε αυτές τις αγορές τότε αυξήθηκε η ζήτηση και αυτό έφερε και την αύξηση των τιμών. Είναι ακριβώς ο νόμος της αγοράς, προσφορά και ζήτηση που λέμε, έτσι όταν υπάρχει λοιπόν μεγάλη ζήτηση και δεν υπάρχει προσφορά προϊόντων όπως αυτό το παράδειγμα τότε οι τιμές ανεβαίνουν γιατί πολύ απλά δε μπορεί να καλύψει όλη την αγορά».
«Ο κόσμος πλέον άρχισε και αγοράζει τα κυρίως και εντελώς απαραίτητα, δεν θα πάρει ξέρω γω 4-5 κιλά πορτοκάλια, θα πάρει 2 κιλά πορτοκάλια, θα πέσει η κατανάλωση, το ίδιο γίνεται και στα βιομηχανικά είδη, είναι βέβαιο ότι η κατανάλωση έχει πέσει κατά πολύ συνολικά τα 3-4 χρόνια. Περάσαμε πολύ δύσκολες στιγμές και με τον κόβιντ, ο κόσμος σφίχτηκε γιατί φοβήθηκε και ερχόταν και ψώνιζε τα απολύτως απαραίτητα. Έπειτα ήμασταν έρμαια της ενεργειακής κρίσης, όπου ανεβήκαν τα πετρέλαια, τα ρεύματα, ειδικά για εμάς στην λαϊκή που κινούμαστε συνεχώς και μέχρι την Θεσσαλονίκη για εμπορεύματα το κόστος αυξήθηκε κατά πολύ και όλα αυτά επηρεάζουν σε μεγάλο ποσοστό το κόστος της επιχείρηση, τα χρόνια είναι δύσκολα και θεωρούμε ότι θα χειροτερεύσει η κατάσταση».
«Με το pos έγιναν τραγικά λάθη, έβαλαν τον κόσμο να αγοράσει pos ή να τα παραγγείλουν και δεν λειτουργούν, γιατί απλά στην λαϊκή αγορά δεν υπάρχει ρεύμα, δεν υπάρχει ίντερνετ και εμείς μείναμε στην αναβάθμιση. Πως θα αγοράσω εγώ που είμαι στη λαϊκή αγορά, άλλωστε κάποιοι πάγκοι και επαγγελματίες είχαν εδώ και χρόνια pos, να το ξεκαθαρίσουμε αυτό, δεν μπορεί απλά να γίνει η αναβάθμιση, ουσιαστικά για να το πω πιο λαϊκά το πάντρεμα της ταμειακής με το pos για να βγαίνει μια απόδειξη. Για αυτό μας δώσανε ένα μήνα παράταση μέχρι να έρθει στην Ελλάδα το μηχάνημα που θα είναι pos και ταμειακή, ένα μηχάνημα».