-1.5 C
New York
Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου, 2024

Buy now

Ολόκληρη σύνταξη στους εργαζόμενους συνταξιούχος… με μία προϋπόθεση!

Μία απόφαση που αλλάζει τα πάντα για τους απασχολούμενους συνταξιούχους έχει φέρει η κυβέρνηση, απόφαση που ωφελεί όσους συνεχίσουν να εργάζονται και μετά την συνταξιοδότηση τους. Αυτό διότι δεν θα χάνουν μέρος της σύνταξης τους όπως παλαιότερα αρκεί να συντρέχουν κάποιες προϋποθέσεις όπως τις εξήγησε ο εργατολόγος Αλέξης Μητρόπουλος.

«Αυτό που απασχολεί πολύ κόσμο είναι η απασχόληση των συνταξιούχων, επ’ αυτού έχουμε νέο θεσμικό πλαίσιο όταν κάποιος ήδη συνταξιούχος απασχολείται ή κάποιος στο μέλλον που θα συνταξιοδοτηθεί και επιθυμεί να απασχοληθεί. Είναι ευνοϊκότερο κατά το γεγονός ότι ενώ με νόμο Βρούτση παρακρατούνταν το 30% της σύνταξης και νωρίτερα με το νόμο Κατρούγκαλου παρακρατούνταν το 60% της σύνταξης, τώρα αυτό δεν υπάρχει ως παρακράτηση και αποδίδεται στον δικαιούχο ακέραια και ολόκληρη η σύνταξη, με μία λεπτομέρεια που πολλοί δεν το ξέρουν. Εάν κάποιος είναι συνταξιούχος και θέλει να απασχοληθεί στους φορείς γενικής κυβέρνησης, δήμους, περιφέρειες και νομικά πρόσωπα που εποπτεύονται από το κράτος είναι κάτω των 62 ετών τότε δεν παίρνει καθόλου την σύνταξη. Υπάρχει ολοσχερής αναστολή της σύνταξης. Μόνο αν συμπληρώσει το 62ο έτος και πάνω παίρνει την σύνταξη του όπως όλοι οι άλλοι συνταξιούχοι που απασχολούνται και δεν εργάζονται στη γενική κυβέρνηση».

«Να πούμε δεύτερο ότι σύμφωνα με το νέο νόμο αν κάποιος απασχοληθεί ως συνταξιούχος και δεν το δηλώσει, τότε έχει δρακόντειο πρόστιμο 12 κύριες και 12 επικουρικές συντάξεις! Για όσους είναι ήδη συνταξιούχοι πρέπει μέχρι τέλη Ιουνίου γιατί δόθηκε 4μηνη παράταση, να το δηλώσουν σε ειδική πλατφόρμα στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ. Η δεύτερη κατηγορία είναι όποιος θέλει να κάνει αίτηση συνταξιοδότησης ταυτόχρονα με την υποβολή της αίτησης δηλώνει αν προτίθεται να απασχοληθεί για να το ξέρει ο ΕΦΚΑ και να είναι ενσωματωμένο στο σύστημα».

«Εάν δουλεύει στον ιδιωτικό τομέα την παρακράτηση των εισφορών και του 10% υπέρ του ΕΦΚΑ ο μη ανταποδοτικός φόρος παρακρατείται και αποδίδεται από τους ίδιους τους εργοδότες, αν κάποιος αναλάβει εργασία στο δημόσιο τότε με την ΑΠΔ του δημοσίου υποβάλλεται κανονικά από φορείς του δημοσίου. Άρα τρέχει μία τετράμηνη προθεσμία για να δηλώσουν όσοι ήδη εργάζονται και είναι συνταξιούχοι ή όσοι καταστούν στο μέλλον συνταξιούχοι και επιθυμούν να εργαστούν. Γιατί με την υποβολή της αίτησης ο νόμος προβλέπει ότι αμέσως καταβάλλεται το 10% ο φόρος υπέρ ΕΦΚΑ, αυτό προβλέπει ο νόμος».

«Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και επιστήμονες ο συνταξιούχος αυτοαπασχολούμενος πληρώνει ένα επιπλέον 50% εισφορές επιπλέον επι της κλίμακας που είναι ασφαλισμένος. Αν είναι στην πρώτη κλίμακα των 248 ευρώ πληρώνει ένα επιπλέον 50% στην πρώτη κλίμακα, τώρα αν έχει επιλέξει τη μεγάλη κλίμακα μεταξύ 650 και 700€, πληρώνει επιπλέον 350€ κάθε μήνα, αυτό θα πληρώνει ο επαγγελματίας – επιστήμονας – αγρότης. Είναι θέμα επιλογής αν ως εργαζόμενοι συνταξιούχοι επιλέξουν την φθηνή – χαμηλή σκάλα και να πούμε ότι όσοι συνταξιοδοτούνται με ταμείο το πρώην ΟΓΑ και συνεχίζουν να εργάζονται ως αγρότες κύρια δραστηριότητα, αυτοί απαλλάσσονται του φόρου που εξηγήσαμε».

«Το 80% των εργαζομένων εξαγοράζουν μικρό ή μεγαλύτερο χρόνο ή για να θεμελιώσουν δικαίωμα σύνταξης ή για να αυγατίσουν την σύνταξη τους. Ευτυχώς υπάρχει αυτός ο θεσμός γιατί κατά τη διάρκεια των μνημονίων οι δανειστές πίεζαν να καταργηθούν όλοι οι πλασματικοί χρόνοι και να βγαίνει ο καθένας με βάση τον πραγματικό χρόνο απασχόλησης. Επειδή το τελικό συνταξιοδοτικό αποτέλεσμα είναι συνέπεια και των χρόνων ασφάλισης και των εισφορών αλλά και των ποσοστών αναπλήρωσης, μόνο όποιος έχει από 35 και πάνω χρόνια μέχρι 41- 42 έτη, παίρνει μία κατά τεκμήριο και κατά την δική μας παραδοχή, μια αξιοβίωτη σύνταξη. Όσοι έχουν λιγότερο από 30 χρόνια ασφάλισης είναι σε χαμηλά επίπεδα συντάξεων. Έτσι λοιπόν συνιστούμε και για τη θεμελίωση και για το αυγάτισμα της σύνταξης να κοιτάζουν οι ασφαλισμένοι να αναγνωρίζουν τον άκρως τον απολύτως αναγκαίο χρόνο, μην εξαγοράζουν χρόνο που δεν τους ωφελεί και έτσι να υπολογίζουν μέχρι το παρά πέντε ποιος χρόνος τους είναι αναγκαίος, αυτόν μόνο να αναγνωρίζουν και βεβαίως να υπολογίζουν τα υπέρ και τα κατά μίας εξαγοράς. Εξαγοράζονται τα χρόνια των παιδιών, μέχρι 3 παιδιά είναι 5 χρόνια αναγνώρισης, όλα τα χρόνια των σπουδών μέχρι 4 χρόνια, ο στρατός και μία επιδοτούμενη ασθένεια. Άρα μπορεί κάποιος να υπολογίσει με λεπτομέρειες το τελικό συνταξιοδοτικό αποτέλεσμα, να καταφύγει σε εξειδικευμένους επιστήμονες ή στον ΕΦΚΑ και να βγάλει την σωστή απόφαση».

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,913ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles