Όσο η λογική είναι η λειτουργία των δήμων ως επιχειρήσεις στις οποίες συμμετέχουν οι εργολάβοι που θησαυρίζουν τόσο πιο εχθρικοί θα γίνονται οι δήμοι για τους πολίτες επισημαίνει ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Καβάλας Χρήστος Ποτόλιας. Η συζήτηση έγινε με αφορμή την συμπλήρωση ενός έτους με τη νέα διοίκηση του δήμου και ο κ. Ποτόλιας εξήγησε την διαφορά ενός δημάρχου διαχειριστή της μοίρας που τους έχει ορίσει το κράτος και ενός κομμουνιστή δημάρχου που αντιστέκεται όπως ο Πελετίδης στην Πάτρα.
«Εμείς για να αξιολογήσουμε την δημοτική αρχή και τον δήμο συνολικά, βάζουμε τις βάσεις με τις οποίες γίνεται η αξιολόγηση, δεν επενδύουμε στην λογική ότι για αυτά που συμβαίνουν στο δήμο ευθύνεται η ανικανότητα ή η ανοργανωσιά της δημοτικής αρχής. Αναδεικνύουμε τους λόγους για τους οποίους ασκείται μία συγκεκριμένη πολιτική καλή ή κακή, τους λόγους αναδεικνούμε. Ποια είναι η βάση επάνω στην οποία αξιολογούμε μία δημοτική αρχή; Εμείς λέμε ότι υπάρχει ένα πλέγμα νόμων που ορίζουν την λειτουργία της αυτοδιοίκησης, ορίζουν δηλαδή πως θα είναι ο δήμος. Η βασική αρχή λειτουργίας των δήμων με τους νόμους του κράτους είναι ότι οι δήμοι πρέπει να λειτουργούν σαν ένα μέρος της κεντρικής εξουσίας. Πως γίνεται αυτό, πολλές αρμοδιότητες του κεντρικού κράτους, που ήταν αρμοδιότητες του, μεταφέρθηκαν στους δήμους χωρίς τους ανάλογους πόρους. Με αυτά τα δεδομένα αξιολογούνται οι επιδόσεις των δήμων».
«Επάνω σε αυτή τη βάση υπάρχουν δύο δρόμοι που μπορεί να διαλέξει ένας δήμαρχος, ή μένεις σε αυτή τη λογική που σου έχει ορίσει το κράτος και απλά την διαχειρίζεσαι ή την αμφισβητείς και αντιστέκεσαι. Εμείς είμαστε με τη λογική της αντίστασης και αμφισβήτησης ενώ οι υπόλοιποι, και η σημερινή αρχή και οι προηγούμενες και η αντιπολίτευση είναι σε αυτή τη λογική. Ανταποδοτικά τέλη, λειτουργία δηλαδή των δήμων στη λογική της ανταποδοτικότητας, τι σημαίνει αυτό, ότι έχω πληρώσει μία φορά το κεντρικό κράτος για να έχω κάποιες υπηρεσίες όπως καθαριότητα, δωρεάν κολυμβητήριο, παιδεία, υγεία κτλ και θα πρέπει να ξαναπληρώσω λοιπόν στο δήμο για να έχω κάποιες παροχές. Παράλληλα μειώνεται συνέχεια το προσωπικό των δήμων, με αποτέλεσμα να μη προλαβαίνει πολλά πράγματα να τα κάνει ο δήμος, ενώ απαγορεύεται να γίνουν προσλήψεις»
«Τρίτο ζήτημα οι εργολαβίες, έχουν σηκώσει μια παντιέρα από την αντιπολίτευση ότι γίνονται αναθέσεις, και εμείς είμαστε αντίθετοι με τις αναθέσεις. Αλλά γίνονται στη λογική ότι τα έργα πρέπει να γίνουν με εργολάβους και όχι με προσωπικό των δήμων, με αυτεπιστασία. Και εδώ υπάρχει συγκεκριμένος νόμος για χρηματοδότηση από τον κράτος, δεν είναι κάτι που το λέει η Λαϊκή Συσπείρωση ότι πρέπει να τα δίνει το κράτος, το ίδιο αυτό κράτος έχει ορίσει ότι οι δήμοι πρέπει να χρηματοδοτούνται από το κεντρικό προϋπολογισμό. Για το 2025 λοιπόν αυτά που πρέπει να δοθούν σύμφωνα με το νόμο στους δήμους είναι 8.5 δις, οι μνημονιακοί νόμοι όμως είπανε ότι θα βάλουμε ένα πλαφόν σε αυτά που πρέπει να δίνει το κράτος στους δήμους, στα 3.5 δις. Αλλά ούτε αυτά δε δίνουν στους δήμους καθώς ο προϋπολογισμός για το 2025 λέει ότι θα δοθεί στους δήμους μόλις 1.5 δις, αυτά δεν φτάνουν ούτε για τους μισθούς! Αυτά δε τα λέει η Λαϊκή Συσπείρωση αλλά η ΚΕΔΕ στο συνέδριο».
«Οφείλεις να ακολουθήσεις τον δρόμο της αμφισβήτησης, της αντίστασης, να πεις ότι είμαι κατά των ανταποδοτικών. Όταν είσαι αντίθετος στα ανταποδοτικά βρίσκεις τρόπους όπως ο Πελετίδης στην Πάτρα, το αποτέλεσμα της δράσης του είναι ότι από τότε που ανέλαβε να έχει μειώσει τα ανταποδοτικά 5 φορές! Ενώ η δική μας διοίκηση εδώ αύξησε κατά 60% για τα νοικοκυριά και 150% για τους επαγγελματίες. Σε όλους τους δήμους γίνονται αναδιαρθρώσεις και αυξάνονται τα ανταποδοτικά, εκεί που γίνονται μειώσεις είναι δήμαρχοι κομμουνιστές».
«Μέσα σε αυτό το σύστημα της εκμετάλλευσης, μέσα σε αυτό το σύστημα της ανισότητας που δεν σου δίνει τη δυνατότητα να κάνεις αυτά που θες, προσπαθεί και φέρνει αποτελέσματα, τι κάνει λοιπόν, τα περισσότερα έργα που γίνονται μέσα στο δήμο τα κάνει με έργα αυτεπιστασίας, αξιοποιεί τα μηχανήματα που έχει ο δήμος με αποτέλεσμα να αγοράζει μόνο τα υλικά και αυτό σημαίνει ότι κάνεις έργα πολλά, φθηνά και γρήγορα. Σε αντίθεση με τα έργα που γίνονται με τους εργολάβους που είναι έργα τα οποία καθυστερούν, στοιχίζουν περισσότερο και υπάρχει και ζήτημα ποιότητας και το βλέπουμε. Τους συμβασιούχους στην Πάτρα τους μονιμοποίησε, πήγε στα δικαστήρια και αθωώθηκε όπως και για πολλά άλλα. Πήγε και καταπάτησε χώρο της κτηματικής υπηρεσίας και από σκουπιδότοπο τον έκανε ένα όμορφο πάρκο, τον πήγανε δικαστήρια και πάλι αθωώθηκε. Εδώ λένε ότι ανήκει αλλού, δε μπορώ να μπω. Όταν έχουν διοικήσεις και αντιπολιτεύσεις που λένε ότι ο δήμος είναι επιχείρηση, δηλαδή έσοδα – έξοδα αλλά δεν θα λειτουργεί με βάση που να κάνει έργα τότε θα έχουμε δήμους που είναι εχθρικοί για τους πολίτες και θα γίνονται έργα για να γίνουν φιλικοί στους τουρίστες. Γίνονται όλα τα έργα προκειμένου να φτιάξουν μία ελκυστική πόλη για τον τουρισμό αλλά εχθρική για τους κατοίκους της, για αυτό δεν έχουμε παιδικές χαρές, για αυτό δεν έχουμε καθαριότητα στις γειτονιές και πληρώνουμε για τα πάντα».