Να κλείσουν μια και καλή τις… ανοιχτές τους υποθέσεις με τους δήμους και τις ΔΕΥΑ δίνει στους δημότες την δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών προς τον Δήμο Καβάλας και την ΔΕΥΑΚ, σύμφωνα με όσα προβλέπει το άρθρο 25 του Ν. 5143/2024. Αυτό ανακοινώθηκε σε συνέντευξη τύπου το πρωί της περασμένης Δευτέρας και ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιάννης Προμούσας μίλησε στον Alpha Radio για όλες τις λεπτομέρειες. Εκεί έγινε γνωστό ότι μόνο οφειλές των δημοτών προς την ΔΕΥΑΚ αγγίζουν τα 4.5 εκ. ευρώ!
«Τα 4.5 εκ. ευρώ αφορούν οφειλές των δημοτών προς την ΔΕΥΑΚ, η αντίστοιχη ρύθμιση οφειλών αφορά όλες τις ΔΕΥΑ και τους δήμους της χώρας. Έγινε μια ειδική μνεία από τον διευθυντή κ. Λογκάρη σχετικά με τις οφειλές προς την ΔΕΥΑ που φυσικά υπάρχουν και σε όλους τους δήμους οφειλές και θα πρέπει να πούμε ότι δεν είναι οφειλές μόνο των δημοτών, είναι και ανθρώπων οι οποίοι για παράδειγμα έχουν περάσει από την πόλη, τους έχει βεβαιωθεί μία κλήση και την έχουν αφήσει απλήρωτη και μια σειρά από άλλες οφειλές ανείσπρακτα δημοτικά τέλη σε ένα σπίτι εδώ και να είσαι κάτοικος σε μία άλλη πόλη. Σε κάθε περίπτωση ήταν μια πολύ σημαντική εξέλιξη, δίνεται η δυνατότητα να ρυθμιστούν οφειλές προς τους δήμους κάθε είδους. Η συγκεκριμένη ρύθμιση αφορά οφειλές που έχουν βεβαιωθεί ως τις 31/10 του 24, από εκεί και πέρα δε μπορούν να ρυθμιστούν και πρέπει να τονίσουμε ότι η αίτηση του οφειλέτη για την υπαγωγή στη ρύθμιση υποβάλλεται έως τις 31/1/2025. Ο αριθμός των δόσεων είναι έως 60 ισόποσες δόσεις και κάθε δόση δε μπορεί να είναι μικρότερη από 50 ευρώ».
«Είναι πολύ σημαντικό ότι για ανθρώπους που πληρούν τα κριτήρια του ευάλωτου οφειλέτη, δηλαδή για χαμηλά εισοδηματικά κριτήρια, για ανθρώπους με προβλήματα αναπηρίας μπορουν να απαλλαγούν από τις προσαυξήσεις σε ποσοστά υψηλά έως 75-95%. Υπάρχει νομοθετική ρύθμιση για το ποιοι είναι ευάλωτοι, μπαίνοντας σε μία ειδική πλατφόρμα στο gov.gr και κάνοντας αίτηση μπορείς να πάρεις αυτό το πιστοποιητικό, να το φέρεις στο δήμο και μέσω αυτού να σε εντάξουμε στους ευάλωτους και να ωφεληθείς από αυτές τις ελαφρύνσεις. Πρέπει να πούμε ότι στη ρύθμιση υπάγονται και οφειλές που τελούν σε αναστολή και οφειλές που είχαν υπαχθεί σε προηγούμενη ρύθμιση, οφειλές για τις οποίες εκκρεμεί δικαστική αμφισβήτηση και φυσικά να τονίσουμε ότι σε αυτή την ρύθμιση εντάσσονται τα μισθώματα και η εισφορά σε χρήμα με το Περιγιάλι γιατί υπάρχουν αρκετοί συνδημότες μας οι οποίοι ενώ είχανε παραλάβει την πράξη εφαρμογής, δεν προχωρήσανε στη διαδικασία να πληρώσουν το ποσό, μπορείς να πληρώσεις εφάπαξ το ποσό απολαμβάνοντας μία έκπτωση 20%, αλλά θα μπορούσες να προχωρήσεις και σε μία ρύθμιση 108 δόσεων. Κάποιοι δεν κάνανε ούτε το ένα ούτε το άλλο, κάποιοι ξεκινήσανε κάποιες δόσεις και σταματήσανε, αυτούς λοιπόν τους έχουμε βεβαιώσει τα πόσα όλα έως 31/10 για να τους διευκολύνουμε έτσι ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν σε αυτή τη ρύθμιση των 60 δόσεων. Παράλληλα για αυτούς που παραλαμβάνουν τώρα την πράξη εφαρμογής μπορούν να επωφεληθούν από μεγαλύτερο δοσολόγιο που προβλέπεται ειδικά για την εισφορά σε χρήμα, το οποίο ειναι έως 108 δόσεις».
«Η ρύθμιση τίθεται σε ισχύ είτε με εφάπαξ πληρωμή είτε με την πληρωμή της πρώτης δόσης αλλά εντός τριών εργασίμων ημερών, καθυστέρηση καταβολής συνεπάγεται επιβάρυνση 5% προσαύξηση και σε περίπτωση μη καταβολής δύο συνεχόμενων ή 3 δόσεων συνολικά, δηλαδή χάσεις μία δόση τώρα, μία σε 3 μήνες και μία τον Αύγουστο για παράδειγμα, τότε η ρύθμιση χάνεται. Αυτό που συνεπάγεται αν χάσεις την ρύθμιση είναι ότι τα χρέη αυτά πηγαίνουν στο δημόσιο και αναλαμβάνει η εφορία με τα δικά της αναγκαστικά μέτρα είσπραξης. Εμείς θα τα εισπράττουμε έπειτα μέσω του δημοσίου. Όποιος οφείλει πάνω από 300€ γίνεται δέσμευση του ΑΦΜ και όποιος οφείλει πάνω 500€ γίνεται κατάσχεση τραπεζικού λογαριασμού, αυτά είναι τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης. όπως αναφέρεται στο νόμο, σε περίπτωση που κάποιος πληρώσει το 5% της ρυθμιζόμενης οφειλής έως 5.000 ευρώ ή το 10% της οφειλής άνω των 5.000 αυτομάτως γίνεται άρση της δέσμευσης του ΑΦΜ και αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων. Αφού οι δημότες έχουν δυνατότητα έως 31 Ιανουαρίου του 2025 να έρθουν να ρυθμίσουν τις οφειλές, θεωρούμε ότι το να προχωρήσουμε σε αναγκαστικά μέτρα θα ήταν άδικο».