Μία από τις σοβαρότερες διαπιστώσεις του παγκόσμιου οργανισμού υγείας είναι ότι η παχυσαρκία συσχετίζεται ή φέρνει επιπλοκές σε περίπου 200 νοσήματα υπογραμμίζει ο διευθυντής της Β Παθολογικής Κλινικής του ΓΝΚ Ξενοφών Κροκίδης. Η συζήτηση έγινε με αφορμή την παγκόσμια ημέρα υγείας και την αναφορά ότι περίπου 1 δισεκατομμύριο ανθρώπων πάσχει από παχυσαρκία! Ο ίδιος δε θέτει τα ιατρικά όρια για τον ορισμό της υπερβαρίας και της παχυσαρκίας αλλά και τις συνήθειες που την προκαλούν.
«Η παγκόσμια ημέρα υγείας είναι μία ιδιαίτερη μέρα και πρέπει να σταθούμε και σαν κοινωνία αλλά και σαν παγκόσμια ιατρική κοινότητα, τα στοιχεία που παραθέτουμε είναι συνταρακτικά. Περίπου 1 δις ανθρώπων πάσχει από παχυσαρκία και σε λίγα χρόνια αυτό μπορεί να διπλασιαστεί και ότι οι επιπλοκές όπως αναφέρουμε είναι περίπου 200 και αφορούν όλα τα συστήματα, όχι μόνο το καρδιαγγειακό, δεν αφορούν μόνο τα μεταβολικά νοσήματα όπως τον διαβήτη, δεν αφορούν μόνο τα 13 συγκεκριμένα νεοπλάσματα που αναφέρει η βιβλιογραφία, τα οποία στις σχετίζονται με την παχυσαρκία όπως είναι τα νεοπλάσματα του μαστού, του παχέους εντέρου, του στομάχου αλλά και κάποια αιματολογικά νοσήματα αλλά να μη ξεχνάμε και τα μυοσκελετικά. Κάθε κιλό που έχουμε παραπανήσιο επιβαρύνει τόσο την σπονδυλική μας στήλη που σηκώνει όλο το βάρος αλλά και μετά τα ισχία και τα γόνατα στα οποία μοιράζονται τα υπερβάλλοντα κιλά. Το πρόβλημα της παχυσαρκίας είναι σημαντικό, πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε και σαν κοινωνία και σαν παγκόσμια ιατρική κοινότητα».
«Υπάρχει ένας δείκτης που υπολογίζουμε που ανήκει ο καθένας αν είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος, δηλαδή διαιρούμε το σωματικό βάρος διά το ύψος σε μέτρα στο τετράγωνο, λίγο πολύπλοκο ακούγεται και με βάση αυτό το δείκτη μάζας σώματος για τους ενήλικες κατατάσσεται σε κάποιον ότι έχει φυσιολογικό ή ιδανικό βάρος, αν είναι κάποιος 1.65 αφαιρούμε 10 και λέμε ότι το ιδανικό θα ήταν 55 κιλά. 55 συν 10%, ως τα 61-62 κιλά είμαστε ακόμη σε ένα πολύ ελεγχόμενο πεδίο. Με βάση αυτόν τον δείκτη μάζας σώματος χωρίζουμε σε υπέρβαρους και παχύσαρκους όπου έχουν ένα δείκτη μάζας πάνω από 40. Το πρώτο στάδιο είναι η υπερβαρία και μετά έρχεται η παχυσαρκία αλλά των φρονίμων τα παιδιά πρέπει να φροντίσουμε ήδη από την υπερβαρία να πάρουμε μέτρα σαν να άτομο και σαν κοινωνία ή ομάδα για να μη φτάσουμε σε αυτά τα νούμερα»
«Σε αυτά να προσθέσουμε την πανευρωπαϊκή πρωτιά που έχουμε στην παιδική παχυσαρκία όπου σχεδόν ένα στα δύο παιδιά είναι υπέρβαρο! Αυτό έχει να κάνει με το ότι αυτά τα παιδιά δεν τρέφονται σωστά και ένας από τους πυλώνες αντιμετώπισης και στα παιδιά και στους ενήλικες είναι ακριβώς η ψυχολογική υποστήριξη και η αλλαγή συμπεριφοράς συμπεριλαμβανομένης και της καταναλωτικής τους συνήθειας. Τα παιδιά καταναλώνουν ότι βλέπουν στο τραπέζι τους και ότι δουν στην τηλεόραση. Έχει αποδειχθεί σε πολλές μελέτες -όχι μόνο στην Ελλάδα και διεθνώς- ότι η τηλεόραση που παίζει και οι ώρες τηλεθέασης αλλά και η προβολή αυτών που προβάλλονται παίζει αρνητικό ρόλο στην εμφάνιση της παχυσαρκίας κατά την παιδική ηλικία και να μην ξεχνάμε ότι παχύσαρκο ή υπέρβαρο παιδί σημαίνει και παχύσαρκος ή υπέρβαρος ενήλικας. Μερικές φορές λένε όσοι ασχολούνται με την αθηρωμάτωση ότι κάποιες μικρές πλάκες ήδη από την παιδική ηλικία αρχίζουν να δημιουργούνται οι οποίες σε νεαρή ηλικία θα φτάσουν να κάνουν τις πλάκες αυτές να αποφράξουν προκαλώντας έμφραγμα ή στεφανιαίο νόσημα. Άρα η παιδική ηλικία είναι καθοριστική σε ότι αφορά το βάρος για την ενήλικη ζωή μας».
«Για την πρόληψη αυτού του φαινομένου η άσκηση είναι πολύ σημαντική, ακόμη και το να χρησιμοποιούμε που και που τα σκαλιά αντί για τα ασανσέρ, δεύτερο σημαντικό είναι η δίαιτα όπου παίζει ρόλο και η καταναλωτική συμπεριφορά, να αλλάζουμε συμπεριφορά καθώς συχνά παρεκκλίνουμε. Πολλές φορές ξεκινάμε για το σούπερ μάρκετ με 4-5 αναγκαία και από τα τρικ ή τις προωθητικές ενέργειες που βλέπουμε καταλήγουμε με 10-12 είδη, ορισμένα από τα οποία είναι θερμιδικές βόμβες. Ζούμε και μεγαλώνουμε σε ένα παχυσαρκιογόνο περιβάλλον».