Ποια από τις συμφωνίες που έχει κάνει η Τουρκία με την χώρα μας τήρησε για να τηρήσει αυτή που ετοιμάζεται και πως το ΕΛΙΑΜΕΠ εισηγείται να συμβιβαστούμε στα 8-9 μίλια ενώ είναι δικαίωμα της Ελλάδας να ορίσει τα θαλάσσια σύνορα της μέχρι τα 12 μίλια; Αυτά διερωτήθηκε σε συνέντευξη του στη «ΝΕ» ο δημοσιογράφος Τάσος Παπαδόπουλος, αναφερόμενος στον διάλογο του ΥΠΕΞ με την Τουρκία, τα θέματα που θέτουμε εμείς στο τραπέζι και τα μαξιμαλιστικά σχέδια της Τουρκίας.
«Η ελληνική πλευρά μας έχει στο σκότος, όχι όμως και η τουρκική που έχει δημοσιοποιήσει τις θέσεις της για το πώς θα κινηθεί για τον διάλογο που κάνει με την Ελλάδα και είδαμε και το πρακτορείο Αναντολού να περιγράφει τα θέματα του πακέτου που θέλει η Τουρκία σε σχέση με το διάλογο για την Ελλάδα. Εμείς λέμε επισήμως ότι θα μιλήσουμε για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα όμως η Τουρκία βάζει στο τραπέζι πάρα πολλά θέματα από την κυριαρχία στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου μέχρι το θέμα των μουσουλμάνων της Θράκης. Αυτή η ευρύτατη θεματολογία της Τουρκίας σημαίνει ότι πρέπει κάπου η Ελλάδα να ικανοποιήσει κάποια από αυτά που ζητάει η Τουρκία στα μαξιμαλιστικά της σχέδια με σκοπό και στόχο να υπάρξει ένα αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις. Όμως αν το δούμε ιστορικά και δε ξέρω αν το ΕΛΙΑΜΕΠ πόσο μελετούν την ιστορία προτού αποφανθούν, θα πρέπει να δουν πόσο τίμησε η Τουρκία την συνθήκη της Λωζάνης στο θέμα Ίμβρου – Τενέδου; Εχουν μελετήσει τι έκανε η Τουρκία και τις συμφωνίες; Και πως παγίδευσε όλους του Έλληνες που ζούσαν εκεί και έχασαν και την προσδοκία ένωσης με την Ελλάδα αλλά ταυτόχρονα τους διέλυσε και από 10.000 ζουν τώρα 500 μετά βίας; Τι έκανε η Τουρκία για να τους διώξει; Δεν είναι οι διωγμοί της Κωνσταντινούπολης που είναι πράγματα γνωστά, εκεί τι έκανε για να τους πετάξει έξω; Τους απαγόρευσαν να εξάγουν τα προϊόντα τους, τους δήμευαν τις περιουσίες τους, αυτοί ήταν αγρότες και κτηνοτρόφοι, έκαναν ανοιχτές φυλακές βαρυποινητών που λήστευαν, βίαζαν και σκότωναν. Αυτή ηταν η συμπεριφορά της Τουρκίας στην τήρηση των συμφωνιών και για ποιες συμφωνίες πάμε τώρα να δεχθούμε εμείς καλή τη πίστη και από την άλλη πλευρά τι θα τηρήσει η Τουρκία από τις συμφωνίες που θα κάνει; Στην προκειμένη περίπτωση σε θέματα διεθνούς δικαίου και σε κυριαρχικά δικαιώματα αυτής της χώρας;»
«Εγώ αυτές τις ανησυχίες έχω, μακριά από μένα οι εθνικιστικές απόψεις, η ακροδεξιά και η πατριδοκαπηλία. Δε μπορώ να ακούω να εισηγούνται από το ΕΛΙΑΜΕΠ να συμβιβαστώ στα 8-9 μίλια ενώ είναι δικαιωματικά με βάση το δίκιο της θάλασσας του 1982, είναι δικαίωμα της Ελλάδας να ορίσει τα θαλάσσια σύνορα της μέχρι τα 12 μίλια. Θα το απεμπολήσω έναντι ποιου ανταλλάγματος που δε θα τηρήσει η Τουρκία; Είναι πολύ απλό η Ελλάδα πρέπει να μιλάει με την Τουρκία με όρους ισχύος, και αυτό που κανει η κυβέρνηση συμφωνώ, εξοπλίζει την χώρα γιατί η Τουρκία μόνο έτσι καταλαβαίνει. Η Τουρκία βλέπετε κάνει διείσδυση σε όλα τα Βαλκάνια για να περικυκλώσει την Ελλάδα, δεν το κάνει τυχαία, ούτε το κάνει επειδή θυμήθηκε ότι πρέπει να αναπτύξει σχέσεις σε επίπεδο θρησκευτικό με μία χώρα που λέγεται Αλβανία στην οποία υπάρχουν τρεις θρησκευτικές οντότητες, καθολικοί, μουσουλμάνοι και ορθόδοξοι. Πάει εκεί και στήνει ένα τεράστιο τζαμί, όπως είπε και ο Ερντογάν αυτό θα είναι και χώροι που θα κάνουν μαθήματα και θα εισηγούνται όσα λέει το κοράνι με τη δική τους ερμηνεία και η δική τους ερμηνεία είναι η οποία έχει απέναντι όλους τους άλλους».
«Το θέμα είναι θα μιλάμε από θέση ισχύος; Θα βάλουμε το πιστόλι στο τραπέζι; Ή θα έχει το πιστόλι στο τραπέζι η Τουρκία; Πρέπει να βλέπει κανείς τα πράγματα με αυτή την οπτική, δεν παραγνωρίζω το γεγονός ότι η Τουρκία είναι μία ισχυρή χώρα 85 εκατομμυρίων, εμείς είμαστε μία χώρα των 10 και κατεβαίνουμε κάθε χρόνο γιατί δε γεννάμε παιδιά και δεν έχουμε την λογική που υπάρχει στις ανατολικές χώρες, έχουμε το δυτικό πρότυπο όπως σε όλη την Ευρώπη όπου μειώνονται οι πληθυσμοί γιατί οι άνθρωποι δεν είναι όπως παλιά κτλ. Θέλω να πω ότι πρέπει να το δούμε όπως βλέπει μια μικρή χώρα γύρω του τους πολλούς μεγάλους. Δε θα κάνουμε πολέμους βεβαίως αλλά την ισχύ μας θα την έχουμε σταθερή μπροστά. Τα νησιά δε μπορείς να τα αφοπλίσεις, έτσι έγινε στην Κύπρο και έκαναν εισβολή, βρήκαν την κατάλληλη στιγμή, την ώρα μηδέν και την ώρα είχε μια δικτατορία, ένα καθεστώς , και το εκμεταλλεύτηκαν με αφορμή το πραξικόπημα. Τα ίδια πήγαν να κάνουν και στην Ελλάδα σε μια μεταβατική κατάσταση με έναν Α. Παπανδρέου άρρωστο και έναν Σημίτη που δεν έχει αναλάβει στην ουσία την πρωθυπουργία και δεν είχε πάρει ψήφο στη Βουλή».
«Διατείνονται οι Τούρκοι ότι εξοπλίζουμε τα νησιά, γιατί για να εισβάλλουμε στην Μικρά Ασία; Όχι βέβαια. Οι ίδιοι όμως έχουν την ίδια ώρα μια σειρά από αποβατικά μεγάλης ισχύος που τα έχουν παρατάξει στα τουρκικά παράλια του Αιγαίου, γιατί τα έχουν εκεί, για να κάνουν εκδρομές; Εδώ υπάρχει μια αντίφαση, ο ελληνικός και ο τουρκικός λαός συναντιούνται σε πολλά, οι λαοί, όχι οι πολιτικοί και τα πολιτικά συστήματα. Ήμουν στη Λέρο και έβλεπα το παραλιακό μέτωπο με σκάφη τουρκικά, ανθρώπων που δεν έχουν σχέση ούτε με το ισλάμ γιατί τα παιδιά τους ήταν με τα σορτσάκια τους, η γυναίκα τους ήταν ντυμένη πολύ σύγχρονα κτλ. Εμείς πρέπει να δούμε την ευρωπαϊκή Τουρκία μπας και ξεμπλοκάρουμε από την Τουρκία του ισλάμ η οποία έχει σαν μοντέλο την οθωμανική αυτοκρατορία, τα εδάφη που έχασε και που πρέπει να πάρει πίσω».