Να μελετήσει ξανά και με τρόπο πιο αναλυτικό τις προτάσεις της ΚΕΔΕ και της ΕΔΕΥΑ που έχουν κατατεθεί εγγράφως καλεί τον Μάκη Παπαδόπουλο, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Απόστολος Χρόνης. Ποτέ δεν αποδέχθηκε ο δήμος Καβάλας τις συγχωνεύσεις ούτε σε 13 ούτε σε 50 ΔΕΥΑ υποστηρίζει και τονίζει πως αντιπρότειναν την δημιουργία ενός συμβουλευτικού οργάνου ανά νομό. Απάντησε όμως και για το «δάνειο» του κράτους με αντάλλαγμα τις συγχωνεύσεις ξεκαθαρίζοντας πως οι ΔΕΥΑ απαιτούν να αποπληρωθεί το χρέος στην ΔΕΗ από το υπουργείο όπως έγινε με την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ.
«Λέω ότι ο κ. Παπαδόπουλος θα πρέπει να μελετήσει και να μελετήσει καλά, δεν φτάνει να πηγαίνεις σε μια συνάντηση και ό,τι μπορέσεις να αρπάξεις από τη συζήτηση εκεί πέρα ή ότι μπορέσει να καταλάβει. Έχουν σταλεί εγγράφως οι προτάσεις της ΚΕΔΕ, τις έχουμε όλοι μας και ο κ. Παπαδόπουλος και τον καλώ λοιπόν να κάτσει και να μελετήσει την πρόταση της ΚΕΔΕ και της ΕΔΕΥΑ η οποία πουθενά μα πουθενά δεν λέει ότι συμφωνεί να γίνουν συνενώσεις σε 50 μείζονες ΔΕΥΑ. Αντίθετα λέει ότι όλες οι ΔΕΥΑ που υπάρχουν σήμερα να παραμείνουν με τον ίδιο χαρακτήρα, με το δικό τους ΑΦΜ, αυτόνομες όπως είναι και σήμερα».
«Τι λέει η πρόταση όμως; Λέει ότι θα μπορεί να υπάρχει ένα συντονιστικό οργανο ανά νομό το οποίο θα μπορεί να βοηθήσει, και αυτό δεν είναι για την δική μας ΔΕΥΑΚ που είναι οργανωμένη, με προσωπικό και μπορεί να ανταπεξέλθει σε όλους τους διαγωνισμούς, μπορεί να κάνει μελέτες, μπορεί να βγάλει ένα διαγωνισμό. Μιλάει κυρίως για τους δήμους οι οποίοι δεν έχουν ΔΕΥΑ αλλά έχουν υπηρεσίες ύδρευσης. Λέει λοιπόν η πρόταση της ΚΕΔΕ, θα γίνει ένα τέτοιο συντονιστικό όργανο το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από το υπουργείο και όχι από τις ΔΕΥΑ, εκεί θα μπορούνε οι ήδη υπάρχουσες ΔΕΥΑ οι οποίες έχουν και υπηρεσίες να βοηθήσουν το όργανο αυτό και να βοηθηθούν για να συντονίσει κυρίως τους δήμους που δεν έχουν ΔΕΥΑ να καταφέρουν να βγάλουν τα έργα που βγάζουμε εμείς αυτή την στιγμή. Οι ΔΕΥΑ που είναι οργανωμένες σαν τη δική μας μπορεί και κάνει μελέτες, μπορεί και βγάζει στον αέρα διαγωνισμούς και μπορεί και παίρνει χρήματα από την ευρωπαϊκή ένωση ή από οποιοδήποτε άλλο εργαλείο.
«Δίπλα μας ο δήμος Δοξάτου που δεν έχει ΔΕΥΑ και είναι σε διαδικασία να κάνει, υπάρχει συνδρομή της ΔΕΥΑ Δράμας για να μπορέσει να κατασκευάσει το βιολογικό καθαρισμό και τα υπόλοιπα δίκτυα γιατί είναι αδύνατο για τον δήμο ο οποίος δεν έχει ΔΕΥΑ να κάνει τέτοια έργα. Αυτό λέμε, αυτόνομες ΔΕΥΑ που θα έχουν ένα συντονιστικό όργανο που θα τις βοηθά και θα τις συμβουλεύει. Η πρόταση που που έχει κάνει το υπουργείο μιλάει για 13 ΔΕΥΑ, μία ανά περιφέρεια με ένα ΑΦΜ και η δεύτερη πρόταση μιλάει για 50 ΔΕΥΑ, μία δηλαδή ανά νομό. Αυτά είναι πρόταση του υπουργείου, όχι της ΚΕΔΕ!
«Εμείς έχουμε διαφωνήσει σε αυτές τις προτάσεις από την πρώτη στιγμή και ο δήμος Καβάλας, και η ΚΕΔΕ και η ΕΔΕΥΑ. Για αυτό καλώ τον κ. Παπαδόπουλο να μελετήσει ξανά την πρόταση την οποία την έχεις και εγγράφως, δεν είναι όπως τα λέει. Εμείς λέμε ότι οι ΔΕΥΑ οι οποίες βρίσκονται σε μία τροχιά αναπτυξιακή δεν πρέπει να ανακοπεί αυτή η τροχιά. Να μας αφήσει να κάνουμε αυτό που έχουμε οργανώσει, να βοηθήσουμε και τις υπόλοιπες ΔΕΥΑ να φτάσουν στο δικό μας επίπεδο, κανένα πρόβλημα, όχι όμως να καταστρέψουμε αυτό που έχουμε δημιουργήσει».
«Η πρόταση της ΔΕΥΑ και της ΚΕΔΕ μιλά για εθελοντικές συγχωνεύσεις, αν κάποιες ΔΕΥΑ θέλουν να συγχωνευτούν θα μπορούν να το κάνουν αυτό, το υπουργείο είπε εξ αρχής ότι έχει 240 εκατομμύρια από τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας. Αυτά θέλει να τα δώσει στους δήμους και στις ΔΕΥΑ ούτως ώστε να καλύψουν το ενεργειακό κόστος ή μέρος του ενεργειακού κόστους αλλά θέλει να το δώσουνε σε μορφή δανείου. Εμείς ως όργανα διαφωνούμε κάθετα και σε αυτό, λέει ότι οι δήμοι πήραν χρήματα για την αντιμετωπίσουν το ενεργειακό κόστος, ιδιωτικές επιχειρήσεις πήρανε χρήματα για να αντιμετωπίσουν το ενεργειακό κόστος, οι ΔΕΥΑ της χώρας ήταν οι μόνες επιχειρήσεις στην χώρα που δε πήρανε ούτε ένα σεντ. Ζητάμε όχι μόνο αυτά, αλλά όλο το κόστος απ’ τη ρήτρα αναπροσαρμογής το οποίο έχουμε υποστεί οι ΔΕΥΑ να αποπληρωθεί από το υπουργείο, όπως έγινε με την ΕΥΔΑΠ που δεν πλήρωσε το ρεύμα και πήγε το υπουργείο και έδωσε 250 εκατομμύρια και αποπλήρωσε την οφειλή της ΕΥΔΑΠ προς τη ΔΕΗ, όπως έγινε με την ΕΥΑΘ στη Θεσσαλονίκη και πήγε το υπουργείο και έδωσε 40 εκατομμύρια για την οφειλή».