11.3 C
New York
Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024

Buy now

«Προσπαθούμε να έχουμε γρήγορες ταχύτητες ζητώντας την ανταπόκριση από ένα απαρχαιωμένο σύστημα»

Την θωράκιση του έναντι των πλημμυρών που μπορεί να προκαλέσει η υπερχείλιση του ποταμού Νέστου επιδιώκουν οι άνθρωποι του δήμου με έργα που ξεκίνησαν τα τελευταία χρόνια, αλλά η λειτουργία του κρατικού μηχανισμού αποτελεί τροχοπέδη για την ολοκλήρωση τους. Αυτό επεσήμανε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Νέστου Σάββας Μιχαηλίδης μιλώντας για τις παρεμβάσεις που θα προστατεύσουν την περιοχή από τα συχνά πλημμυρικά φαινόμενα.

«Αυτή την στιγμή έχουμε σε εξέλιξη δύο έργα που είχαν βαλτώσει από μεγάλη ολιγωρία και πρόβλημα λειτουργίας όλων των μηχανισμών που ηγούνται των διαδικασιών, υπήρχε μια πλημμύρα το 2018, το 2019 που ήρθαμε εμείς δημοπρατήσαμε 2 έργα, είχαμε εργολάβους και ξεκίνησε η κατασκευή αλλά και στα 2 παρουσιάστηκε αστοχία στις υπόγειες δεξαμενές που μαζεύονταν το νερό και στις περιμετρικές εξόδους που στέλνεται το νερό με αντλίες. Δεν είχε υπολογιστεί σωστά η αντοχή των δεξαμενών αυτών, περάσαμε νέα μελέτη διόρθωσης με ότι συνεπάγεται για τους χρόνους που έχει το δημόσιο γιατί έπρεπε να περάσει από τεχνικό συμβούλιο και από τον υπουργό για να γίνει τροποποίηση. Όλο αυτό το απαράδεκτο πράγμα κράτησε πολύ, είχαμε αλλαγές υπουργών, περιμέναμε 3 χρόνια και με δική μας πίεση στους βουλευτές μας για να λυθεί αυτό το θέμα. Αυτά τα έργα σήμερα είναι στη φάση της κατασκευής και υλοποίησης. Αυτό όμως δεν αρκεί, πρέπει να δουμε τον τελικό αποδέκτη, τον αύλακα που θα πάρει τα νερά αυτά και θα τα οδηγήσει στην τάφρο που παίρνει και την αποστράγγιση των αγροτεμαχίων. Η προσπάθεια μας εστιάζεται εκεί, προχωρούμε ένα έργο να προσαρμόσουμε αυτό τον αύλακα, να μην έχει εμπόδια, διότι ότι ανεβάζει την στάθμη δεν επιτρέπει την ταχύτητα ροής των υδάτων στην καλύτερη περίπτωση και στην χειρότερη επιστρέφει τα νερά πίσω. Αυτή θα είναι μία καλή λύση για να μπορούν να αντιμετωπιστούν δυνατές βροχοπτώσεις όπως προχθές που για κάποιο διάστημα είχαμε προβλήματα, κλείσανε κάποιοι δρόμοι και σπίτια είχαν νερά στις αυλές και στα υπόγεια».

«Προσπαθούμε να έχουμε γρήγορες ταχύτητες από τη μεριά μας και από την άλλη μεριά να μπορούμε να ζητάμε την ανταπόκριση στο βαθμό που μπορεί να λειτουργήσει ένα κράτος ή εν πάση περιπτώσει ένα απαρχαιωμένο σύστημα. Επίσης έχουμε στο Χρυσοχώρι ένα νέο έργο, έχουμε την ανάδειξη του αναδόχου, εκεί θα λύσουμε το πρόβλημα γιατί δημιουργείται ένα νέο αντλιοστάσιο, το νέο αντλιοστάσιο δε θα επιτρέψει νερά αποστράγγισης να περάσουν μέσα από το χωριό, υπολογίζουμε πως φέτος θα ξεκινήσει η κατασκευή του και μέχρι το καλοκαίρι θα είναι έτοιμο. Είμαστε σε διαδικασία να ολοκληρώσουμε αυτά που έπρεπε να έχουν γίνει χρόνια πριν αλλά ούτε το δημόσιο ανταποκρίνεται όπως έπρεπε».

Για τον καθαρισμό της κοίτης του Νέστου: «Εκεί είμαστε ακόμη σε έκτακτη ανάγκη την οποία συνεχώς ανανεώνουμε για να διατηρούμε την δυνατότητα παρέμβασης, να δημιουργήσουμε συνθήκες θωράκισης της κοίτης του ποταμού. Ο κίνδυνος από την πλευρά αυτή δεν έχει εκλείψει άσχετα αν υπάρχει που λένε ορισμένοι για λειψυδρία. Είναι ορατός κίνδυνος αφού σε περίπτωση εισροής μεγάλου όγκου υδάτων για διάρκεια στον ποταμό αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι με τις υποδομές που υπάρχουν και πέρα από ότι η κοίτη έχει γίνει όλο δάσος σε πολύ μεγάλο βαθμό, έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα στην απορροή, στην δυνατότητα να μεταφέρει το νερό στη θάλασσα. Αυτό είναι ένα σημαντικό ζήτημα, όλο αυτό το κομμάτι βρίσκεται μετέωρο γιατί αν το 2020-21 το μεγάλο φράγμα δε κρατούσε επάνω 1.800 κυβικά και άλλα 1.800 να έρθουν κάτω, η πλημμύρα του ποταμού –ανάλογα που θα σπάσει- το νερό θα πήγαινε εκεί που πήγαινε πριν 100-150 χρόνια, υπήρχαν παλαιότερα ρέματα που λειτουργούσαν χειμώνα καλοκαίρι εδώ και τροφοδοτούνταν από το Νέστο».

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,913ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles