Την πρόταση για την συνολική, ολιστική ρύθμιση των χρεών ιδιωτών που ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης ο Αλέξης Τσίπρας, παρουσίασε στον Alpha Radio ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχης οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης. Έκανε λόγο για μία ρύθμιση για όλα τα χρέη, υποχρεωτικό εξωδικαστικό συμβιβασμό δανειοληπτών – τραπεζών και κούρεμα οφειλής όπου είναι αναγκαίο για να ανταποκρίνεται η δόση στις ρεαλιστικές δυνατότητες ενός νοικοκυριού ή μίας επιχείρησης.
Η σημερινή κυβέρνηση δε μπορεί να διαχειριστεί το ιδιωτικό χρέος και παίρνει τα σπίτια του κόσμου
«Έχουμε από χθες που παρουσιάστηκε η αναλυτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ένα βαθύ πολιτικό ερώτημα, ένα ουσιαστικό ρήγμα μεταξύ των δύο παρατάξεων. Αυτής που κυβερνά τώρα και δε μπορεί να διαχειριστεί το ιδιωτικό χρέος, που παίρνει τα σπίτια του κόσμου και της προοδευτικής παράταξης που χθες κατέθεσε την πρόταση της, με την οποία προστατεύεται η πρώτη κατοικία, προστατεύεται η επαγγελματική στέγη, προστατεύεται η αγροτική γη και ρυθμίζονται τα χρέη σε τράπεζες και σε άλλους φορείς. Από χθες λοιπόν όλοι πρέπει να τοποθετηθούν, δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια η ΝΔ και πρέπει να απαντήσουν και πρέπει να απαντήσουν και τα άλλα κόμματα αν θα δεχτούν αυτά τα οποία προτείναμε χθες, αυτό θα είναι το πρώτο νομοθέτημα της νέας Βουλής».
Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός καθίσταται πλέον υποχρεωτικός
«Φεύγουμε από μία περίοδο που κυβερνούσαν οι λογικές Πάτσηδων και Παπαθανάσηδων και πάμε στο Δικαιοσύνη παντού. Η δική μας πρόταση είναι η συνολική, ολιστική ρύθμιση του χρέους, δηλαδή τα δάνεια σε τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, εφορία και funds ή δάνεια σε άλλους φορείς θα μπορούν να ρυθμιστούν συνολικά μέσω ειδικής διαδικασίας του εξωδικαστικού συμβιβασμού που καθίσταται πλέον υποχρεωτικός. Δηλαδή δεν θα μπορεί μία τράπεζα να προχωρήσει σε αναγκαστικά μέτρα εκτέλεσης αν δεν έχει προηγηθεί αυτή η διαδικασία, άρα προστατεύονται τα ακίνητα. Αυτή η διαδικασία προβλέπει πολλές δόσεις, δόση ανάλογα και με το εισόδημα και τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης μίας οικογένειας και προβλέπει και κούρεμα βασικής οφειλής».
Και οι τράπεζες είναι εταιρίες που λειτουργούν συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο
«Όλα θα γίνουν με νομοθετικές ρυθμίσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κληρονόμησε προστασία πρώτης κατοικίας, κατάφερε και την επέβαλε, θα νομοθετήσουμε ξανά την προστασία της πρώτης κατοικίας όπως κάναμε με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, με τα λάθη, τις καθυστερήσεις, τις παραλείψεις, εμείς το νομοθετήσαμε. Θα προβλέπει ότι θα είναι υποχρεωτικό να κάθονται στο τραπέζι διαπραγματεύσεων οι φορείς που δάνεισαν και αυτός που δανείστηκε, να συζητούν και να βρίσκουν την καλύτερη ρύθμιση. Και επειδή κάποιοι ακραίοι νεοφιλελεύθεροι δεν έχουν διαβάσει καν τη νομοθεσία της ΝΔ, ας καθίσουν να διαβάσουν το Σύνταγμα που έφερε η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή τη δεκαετία του ‘70 καθώς και τις οικονομικές παρεμβάσεις τότε, τους τα λέω εγώ ένας αριστερός. Και οι τράπεζες είναι εταιρίες που λειτουργούν συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο, δεν είναι αυτόνομα κρατίδια».
Η πρόταση μας προβλέπει ακόμη και κούρεμα βασικής οφειλής
«Η δική μας ρύθμιση προβλέπει ακόμη και κούρεμα βασικής οφειλής όπως καταφέραμε και κάναμε την και κάναμε την περίοδο 2015-19 είτε μέσω εξωδικαστικού συμβιβασμού είτε για το κούρεμα της βασικής οφειλής σε ασφαλιστικά ταμεία και προβλέπει δόσεις ανάλογα με το εισόδημα του νοικοκυριού και ανάλογα με τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης. Ενώ αυτή τη στιγμή αυτό που ισχύει είναι ότι αν κάποιος χρωστάει πάει και κάνει ρύθμιση με την εφορία, ρύθμιση με το ασφαλιστικό ταμείο, ρύθμιση με την Άλφα τράπεζα, με την Βήτα κτλ. Εμείς λέμε ότι όλα αυτά θα γίνει ολιστική διαχείριση του ιδιωτικού χρέους. Εμείς δεν θα έχουμε σαν πρότυπο ρυθμίσεις τύπου Παπαθανάση που ακόμα τις περιμένουμε να δημοσιοποιηθούν, ούτε θα ευνοήσουμε μπαταχτσήδες και κακοπληρωτές με διαγραφές και άλλες καταστάσεις για τις οποίες έχω ξαναμιλήσει δημόσια. Θέλουμε να προστατεύσουμε την πρώτη κατοικία, την επαγγελματική στέγη, την αγροτική γη. Κούρεμα του χρέους θα προβλέπεται όταν δεν υπάρχει δυνατότητα πληρωμής και όταν έχουμε περιπτώσεις όπου για παράδειγμα ότι δανείστηκε κάποιος 100 ευρώ και έχει φτάσει με την εξέλιξη του δανείου τα 400! Ε, αυτός ο άνθρωπος δε θα μπορέσει να τα πληρώσει. Ένας επιχειρηματίας ο οποίος πέρασε τόσα χρόνια μνημόνια που δεν τα είχε προγραμματίσει, μετά τα μνημόνια ήρθε η κρίση του κορονοιού και μετά ήρθε η κρίση ενεργειακή και έχει βγει σε σύνταξη, έχει ας πούμε μία σύνταξη 1.000 ευρώ, αυτός ο άνθρωπος αν έχει άνεργη σύζυγο και ένα παιδί τι δόση μπορεί να πάρει; Εκεί λοιπόν μπορούμε να μπούμε λογική ρύθμισης του χρέους μόνο αν κουρευτεί μέρος της οφειλής, διαφορετικά δε θα μπορεί να γίνει κάτι το οποίο είναι πραγματοποιήσιμο. Είναι ρεαλιστική η πρότασή μας επάνω σε συγκεκριμένα στοιχεία και εγώ καλώ τους πολίτες να μην την πληροφορηθούν από τα ρεπορτάζ ΜΜΕ που θα την παραποιήσουν, αλλά να τη μελετήσουν στην επίσημη σελίδα μας».