Ανυπολόγιστες είναι σε πολλές περιπτώσεις οι καταστροφές και οι ζημιές σε αγροτικό και ζωικό κεφάλαιο που άφησαν πίσω τους οι πυρκαγιές του Αυγούστου στις περιοχές του Έβρου, της Ροδόπης και του Νέστου.
Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι ο αρχαίος ελαιώνας της Μάκρης στον Έβρο που μετρά πάνω από 2.000 χρόνια ζωής, αλλά έγινε στάχτη μέσα σε λίγες ημέρες βυθίζοντας σε απελπισία τους κατοίκους της περιοχής. Σαν να μην έφτανε αυτό, όπως αναφέρει στο ypaithros.gr ο πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Μάκρης Έβρου, Δημοσθένης Χατζηνικολάου δυστυχώς, την καταστροφή της πυρκαγιάς επιβαρύνει η ανθρώπινη συμπεριφορά, καθώς όσοι παραγωγοί πήγαν στα φυτώρια βρήκαν τις τιμές ανεβασμένες! «Με 100 ευρώ αποζημίωση θα αντικαταστήσουμε ένα δέντρο 300 ετών; Το πουλούσαν 15 ευρώ και το ανέβασαν στα 25 πριν ξεκινήσουμε να αγοράζουμε. Δηλαδή, αύξησαν την τιμή κατά περίπου 70%».
Στάχτη σταφύλια και ελιές στον Νέστο
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νέστου, Σάββας Αργυράκης, εξηγεί ότι η φωτιά πέρασε από δύο οικισμούς, κάηκαν 57 σπίτια, ενώ προκλήθηκαν και ζημιές σε καλλιέργειες. «Είναι μία ημιορεινή περιοχή όπου καλλιεργούνται ελαιόδεντρα και αμπέλια με οινοστάφυλα. Νέοι άνθρωποι δημιούργησαν ένα οινοποιείο, το Κτήμα Αποστολίδη, επένδυσαν στον τόπο τους και βλέπουν τους κόπους τους να πηγαίνουν χαμένοι.
Υπάρχουν κτήματα με αμπέλια και ελιές όπου οι ζημιές φτάνουν έως το 100% και δεν θα πάρουν παραγωγή. Στα σταφύλια έχει αφυδατωθεί ο καρπός, γιατί υπέστησαν πολύ μεγάλο σοκ από την ακτινοβολία της φωτιάς και το θερμικό κύμα». Όπως σημειώνει, εκτός από το φυτικό κεφάλαιο, ζημιές προκλήθηκαν και σε υποδομές, αλλά όχι στο ζωικό γιατί οι κτηνοτρόφοι μετακίνησαν τα ζώα τους, με εξαίρεση έναν στάβλο που κάηκε ολοσχερώς.
Στον Δήμο Νέστου υποβάλλονται δηλώσεις. Τονίζει το μεγάλο κύμα εθελοντισμού από κατοίκους, αλλά και μέλη του ΑΣ Νέστου που έφεραν τουρμπίνες, ψεκαστικά και μεγάλα βυτία συμβάλλοντας στην κατάσβεση, κατόπιν υπόδειξης των πυροσβεστών.
Τα μέτρα
Στα μέτρα του ΥΠΑΑΤ για θέματα ΕΛΓΑ αναφέρονται, μεταξύ άλλων τα εξής: «Ζωικό κεφάλαιο-χρονοδιάγραμμα: Ολοκλήρωση εντός Οκτωβρίου. Φυτικό κεφάλαιο: Αξιοποίηση συστήματος Copernicus. Οι εικόνες του συστήματος θα χρησιμοποιηθούν για τη σύνταξη αρχείου με τους δικαιούχους παραγωγούς. Χρονοδιάγραμμα: Προκαταβολές για ζημιές πριν από το τέλος του 2023».