Σε υποχρεωτικές συνενώσεις οδηγούνται οι ΔΕΥΑ της χώρας τελικά όπως προβλέπεται στο προσχέδιο νόμου της κυβέρνησης που έχει ήδη σταλεί στην ΚΕΔΕ για διαβούλευση τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Καβάλας Απόστολος Χρόνης. Ο ίδιος όμως αναφέρθηκε και σε μία σειρά τοπικών θεμάτων όπως την τοποθέτηση ηλεκτρονικών υδρομέτρων σε όλη την Δ.Ε. Καβάλας, τα κέρδη που θα προκύψουν από αυτή την διαδικασία και τι θα αλλάξει στην καταγραφή των καταναλώσεων αλλά και των λογαριασμών.
«Έχουμε ανακοινώσει εδώ και ένα εξάμηνο περίπου ότι θα ξεκινήσει η αντικατάσταση των υδρομέτρων με νέα ηλεκτρονικά υδρόμετρα, ψηφιακά, απομακρυσμένης ανάγνωσης. Αυτή η διαδικασία ξεκίνησε από την Νέα Καρβάλη, από το Χαλκερό και την Λεύκη, συνεχίσαμε στο Παληό, έχουν συνεχίσει τώρα στην πόλη της Καβάλας ουσιαστικά ολοκληρώθηκε η χερσόνησος της Παναγίας και αυτή τη στιγμή περνάμε υδρόμετρα στον Βύρωνα και το Περιγιάλι. Εκεί που υπάρχει πρόσβαση έτσι κι αλλιώς πηγαίνουμε και αλλάζουμε το υδρόμετρο μόνοι μας, είναι δική μας ευθύνη εμείς το κάνουμε, δεν χρειάζεται να ενοχλήσουμε κανένα απολύτως. Όπου είναι κλειστά τα υδρόμετρα εννοείται ότι αναγκαστικά ενημερώνουμε τον ιδιοκτήτη και μπαίνουμε μέσα στον χώρο του για να μπορέσουμε να το αντικαταστήσουμε. Ετσι κι αλλιώς με τα νέα έργα τα οποία ήδη υλοποιούνται στην πόλη όλα τα υδρομετρα θα βγουν έξω, εκτός από τις πολυκατοικίες που έχουν πάρα πολλά οπότε θα μπούνε στη στήλη μέσα στην πολυκατοικία εκεί έτσι κι αλλιώς πρέπει να έχει ελεύθερη πρόσβαση ώστε να μπορεί κάποιος να μπει να αποκαταστήσει μία βλάβη. Άρα δεν χρειάζεται να ενημερώσουμε για την τοποθέτηση τον κάθε πολίτη».
«Είναι δύο έργα που τρέχουν, μιλάμε για 29.000 υδρόμετρα που θα μπούνε στην δημοτική ενότητα Καβάλας, όχι μόνο στη πόλη, αυτά πληρώνονται από το πρόγραμμα και το κόστος του υδρομέτρου και η εγκατάσταση του, δεν χρειάζεται κανένας να πληρώσει απολύτως τίποτε. Δεν υπάρχει διπλασιασμός των παγίων όπως αναφέρθηκε, από τον Ιούνιο του 2024 έως αυτόν του 2025 είπαμε ότι θα μπει ένα ευρώ ανά υδρόμετρο ανά μήνα, μιλάμε δηλαδή ότι σε κάθε δίμηνο λογαριασμό θα είναι 2€. Δεν υπάρχει άλλη χρέωση, το μόνο που προστέθηκε είναι αυτό το 1 ευρώ ανά μήνα και μόνο για ένα χρόνο, αυτό γιατί ξαφνικά για κάποια έργα τα οποία είχε αναλάβει η ΔΕΥΑΚ να εκτελέσει και για τα οποία έχουν υπογράψει σύμβαση και τρέχουν τα έργα, εν μέσω των έργων και της υλοποίησης των έργων από το υπουργείο ήρθε μία απόφαση που λέει ότι το 20% του έργου που χρηματοδοτούσε το υπουργείο τώρα πρέπει να το βάλουν οι ΔΕΥΑ. Για αυτό μπήκε αυτό το τέλος, για να υλοποιηθούν τα έργα που ήταν στην μέση, επειδή αυτά τα τέλη μπαίνουν ανά τετράμηνο, φαίνονται 4 ευρώ στον τετράμηνο λογαριασμό.
«Με τα νέα υδρόμετρα στη χρέωση δεν θα αλλάξει απολύτως τίποτε, αυτό που θα αλλάξει είναι η καταμέτρηση των υδρομέτρων η οποία θα γίνεται πλέον απομακρυσμένα από το control room, δε θα χρειάζεται να πηγαίνει κάποιος στο υδρόμετρο. Αυτά τα υδρόμετρα χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των διαρροών, πλέον επειδή έχουμε τοποθετήσει τους τοπικούς σταθμούς ελέγχου και ρύθμιση πίεσης μέσα στη πόλη, χωρίζουμε σε κλάδους τα δίκτυα και θα ξέρουμε για κάθε κλάδο πόσο νερό και πόσα υδρόμετρα υπάρχουν, και θα βρίσκουμε άμεσα τις διαρροές. Επίσης θα υπάρχει μία εφαρμογή στην οποία θα μπορεί να έχει ο κάθε καταναλωτής στο δικό του κινητό τηλέφωνο ή στον υπολογιστή του και θα βλέπει μόνος του κάθε 24ωρο τι κατανάλωση είχε την προηγούμενη μέρα. Ακόμη και για μια διακοπή υδροδότησης θα μπορούμε με ένα sms να ειδοποιήσουμε τον καταναλωτή ή ακόμα και για τον λογαριασμό του που θα εκδίδεται ψηφιακά. Αλλά το κυριότερο κέρδος εν μέσω λειψυδρίας είναι η άμεση αποκατάσταση των διαρροών».
«Βγήκε το προσχέδιο νόμου για τις συνενώσεις των ΔΕΥΑ, αυτή την στιγμή το προσχέδιο μιλάει για συνένωση των ΔΕΥΑ Καβάλας, Νέστου και Παγγαίου σε μία ΔΕΥΑ, η ΔΕΥΑ Θάσου θα έχει το δικαίωμα μέσω του δημοτικού συμβουλίου και του ΔΣ της να αποφασίσει αν θα μείνει μόνη της ή θα συνενωθεί με εμάς. Φεύγει από το Δ.Σ. αυτό που έχει κυκλοφορήσει σαν φήμη για το Επιμελητήριο και την περιφέρεια, θα είναι μονο ένα 7% για τον εκπρόσωπο των εργαζομένων, και το υπόλοιπο το μοιράζονται οι 3 ΔΕΥΑ ανάλογα με τον πληθυσμό κάθε δήμου. Έχει ήδη σταλεί στη ΚΕΔΕ για διαβούλευση το νομοσχέδιο, πάμε για υποχρεωτικές συνενώσεις και όχι αυτό που πιστέψαμε στην γενική συνέλευση της ΕΔΕΥΑ ότι θα πάμε μόνο σε εθελούσιες, προχώρα κανονικά το σχέδιο για υποχρεωτικές συνενώσεις».