Η ένταση και η σφοδρότητα του φαινομένου ήταν τόσο μεγάλη που δεν την έχει ξαναδεί το νησί και ήταν αδύνατο οποιαδήποτε υποδομή να αντέξει τόνισε ο αντιδήμαρχος Λήμνου Δημήτρης Μπουλότης, για την βιβλική καταστροφή που άφησε πίσω του η κακοκαιρία Bora. Ο ίδιος μίλησε στον Alpha Radio για την κατάσταση στο νησί, τις καταστροφές που έχει υποστεί αλλά και τις ανθρώπινες ζωές που σώθηκαν από την θεομηνία.
«Οι άνθρωποι του συλλόγου των Λημνιών της Καβάλας μας έχουν συνδράμει και έχουμε συνεργαστεί πάρα πολλές φορές και σε εκθέσεις που κάνουμε και σε διάφορες εκδηλώσεις και πάντοτε έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία. Να ξεκινήσω δυστυχώς με τις απώλειες σε ανθρώπινες ζωές που είχαμε, το πιο δυσβάσταχτο ήτανε αυτό, οι υλικές ζημιές με τον Α ή Β τρόπο θα αποκατασταθούνε, δυστυχώς όμως αυτές οι απώλειες μας στοίχησαν πάρα πολύ γιατί μέχρι ένα βαθμό ίσως δεν θα έπρεπε και να είχανε συμβεί. Και οι δύο απώλειες αποδίδονται σε ένα φαινόμενο και μια αντίδραση που ναι μεν ήταν κατανοητή αλλά θα μπορούσε να είναι διαφορετική. Το μυαλό μας είναι στην οικογένειες των θυμάτων, χθες η δήμαρχος με τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου τις επισκέφτηκαν τις οικογένειες μεταφέροντας τη συμπαράστασή τους, μία ηθική και ψυχολογική συμπαράσταση και αν χρειαστεί κάτι παραπάνω εδώ είμαστε να το φροντίσουμε».
«Τώρα στο επίπεδο των φυσικών καταστροφών φαντάζομαι ότι όλοι εσείς θα έχετε δει τις εικόνες από τα drone, το τοπίο της Λήμνου δεν είναι αυτό που ξέραμε, οι πεδιάδες έχουν γίνει ποτάμια, οι κοιλάδες γίνανε λίμνες, πραγματικά αυτό το φαινόμενο μας έπληξε μέχρι το μεσημέρι του Σάββατου με ισχυρή σφοδρότητα. Χαρακτηριστικά θα σας πω ότι φέτος το καλοκαίρι είχαμε προβλήματα λειψυδρίας όπως και άλλα μέρη της Ελλάδας, νησιά και ηπειρωτικές περιοχές, το φράγμα που είχαμε εδώ στη Λήμνο ήταν ένας νερόλακος στην πραγματικότητα, είχε εξαφανιστεί. Έχουμε ξαναζήσει χειμώνες να έχουμε ξηρασίες και μέσα σε ένα χειμώνα θα γεμίσει το φράγμα, αλλά αυτό μέσα σε μερικές ώρες να γεμίσει το φράγμα και να κινδυνεύουμε με υπερχείλισή του, δεν έχει ξαναγίνει στα χρονικά από τότε που φτιάχτηκε τη δεκαετία του 70».
«Είναι κάτι που σόκαρε και τους ντόπιους γιατί δεν έχει ξαναγίνει στα χρονικά, η ένταση, η σφοδρότητα και η διάρκεια της κακοκαιρίας. Από τις πολύ πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου μέχρι σήμερα η βροχή δεν έχει σταματήσει παρά για ελάχιστα λεπτά και ξαναρχίζει, πότε με μεγαλύτερη και πότε με μικρότερη ένταση. Είμαι πολλά χρόνια στην αυτοδιοίκηση, και δε θα κρυφτώ, ξέρετε πολύ καλά βέβαια ότι καμιά φορά είναι και θέματα αρμοδιοτήτων και οι αρμοδιότητες συχνά αντί να βοηθήσουνε περιπλέκουν καταστάσεις. Έγιναν κάποιες προσπάθειες στα ρέματα, έγινε ένας καθαρισμός, το ότι σε κατοικημένες περιοχές δε θρηνήσαμε θύματα ήταν εν μέρει και αποτέλεσμα του καθαρισμού που έγινε σε κάποια σημεία στα φρεάτια και στα ρέματα, αλλά δυστυχώς η ένταση του φαινομένου όπως και στη Ρόδο αντίστοιχα ήτανε κάτι το απίστευτο. Αν δε το ζήσει κάποιος δε μπορεί να το αντιληφθεί. Δεν το λέω σαν δικαιολογία, ίσως θα μπορούσαν να έχουν γίνει περισσότερα πράγματα, αλλά κάποια πράγματα έγιναν και η ένταση του φαινομένου ήταν αυτή που ήταν».
«Οι πόροι είναι ελλιπείς, τα μέσα είναι ελλιπή, το προσωπικό επίσης, κάνουμε ότι μπορούμε με όσο τα δυνατόν πιο συστηματικό τρόπο, αλλά σας είπα υπάρχουν και όρια και υπάρχουνε και αντίστοιχα όρια και στα φυσικά φαινόμενα. Μην κρυβόμαστε, η κλιματική αλλαγή είναι εδώ, και η ξηρασία που είχαμε το καλοκαίρι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής είναι και αυτές οι καταιγίδες που δεν έπληξαν μόνο την Ελλάδα, να θυμίσω τις πλημμύρες στην Ιταλία, στην Βαλένθια της Ισπανίας, είναι φαινόμενα ξεχωριστά».
«Στις υποδομές τις συγκοινωνιακές οι καταστροφές δεν είναι πάρα πολύ έντονες, εκείνο που έχει καταστραφεί εντελώς είναι το αγροτικό οδικό δίκτυο και έχουμε και θέματα στην ύδρευση σε μεμονωμένες περιοχές και το νερό στη Μύρινα έχει γίνει μη πόσιμο. Σε κάθε περίπτωση οι καταστροφές είναι πάρα πολλές, τώρα όσον αφορά σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις είναι πολλές και ήδη έχει ξεκινήσει μία καταγραφή και αποτίμησή τους. Τις επόμενες ημέρες θα έχουμε το πλήρες μέγεθος τους, στα δε νοικοκυριά ολική καταστροφή δεν είχαμε σε κάποιο σπίτι. Εκείνο που έγινε ήταν η απομάκρυνση των κατοίκων από συγκεκριμένες περιοχές στις οποίες αν το φράγμα υπερχείλιζε, φοβόμασταν ότι θα υπήρχε κίνδυνος για τους περιοίκους. Απομακρύναμε περίπου 10 άτομα και ένα παιδάκι σε ξενοδοχείο, κάποιοι άλλοι από την περιοχή πήγανε σε συγγενείς τους χωρίς να έχουμε ακριβή αριθμό για αυτούς και κάποιοι Ρομά που ήταν σε ένα πολύ εκτεθειμένο πρόχειρο καταυλισμό μεταφέρθηκαν σε δημοτικό χώρο έτσι ώστε να είναι ασφαλής και για τη σίτιση θέλω να ευχαριστήσω κιόλας κάποια εστιατόρια της περιοχής μας που προσφέρανε σίτιση αυτές τις ημέρες».
«Η κινητήριος δύναμη των πάντων είναι τα χρήματα, θα ζητήσουμε μία γενναία οικονομική ενίσχυση στα πλαίσια των δράσεων της πολιτικής προστασίας ώστε να τρέξουν οι διαδικασίες ανάθεσης έργου στα συνεργεία που υπάρχουν στο νησί ώστε μαζί με τα δημόσια του δήμου, και του στρατού που μας συμβάλλει μαζί με την πυροσβεστική υπηρεσία και τα σώματα ασφαλείας από την πρώτη στιγμή, στο δημαρχείο έχει εγκατασταθεί σύνδεσμος στρατιωτικός ανάμεσα στην διοίκηση του και τον δήμο ώστε να μας συνδράμουν σε οποιαδήποτε ανάγκη προκύψει για να μπορέσουμε το ταχύτερο δυνατό να αποκαταστήσουμε τις ζημιές, γιατί δεν είναι μόνο ο τουρισμός, πλήττεται πάρα πολύ και ο πρωτογενής τομέας ο οποίος είναι εξίσου σημαντικός για τον τόπο μας. Πρέπει ο πρωτογενής τομέας να λειτουργήσει το συντομότερο δυνατό για να λειτουργήσει η παραγωγική διαδικασία και να δούμε και πως θα αποκαταστήσουμε τις ζημιές στις επιχειρήσεις, ξενοδοχειακές και λοιπές τουριστικές επιχειρήσεις».