17.7 C
New York
Παρασκευή, 4 Απριλίου, 2025

Buy now

«Σπάνιες γαίες αυτόματα σημαίνει νέες τεχνολογίες, στην Ελλάδα έχουν καταγραφή αλλά είναι δύσκολη η εξόρυξη τους»

Σπάνιες γαίες αυτόματα σημαίνει νέες τεχνολογίες απαντά ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Αβραάμ Ζεληλίδης, σχετικά με το παζάρι που γίνεται μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας για την Ουκρανία. Ο ίδιος αποκάλυψε πως σημαντικά κοιτάσματα βρίσκονται και στην Ελλάδα, ωστόσο είναι ιδιαιτέρως ρυπογόνα η εξόρυξη του εκφράζοντας την άποψη πως πρέπει να στραφούμε στην εξόρυξη υδρογονανθράκων.

«Σπάνιες γαίες αυτόματα σημαίνει νέες τεχνολογίες, σημαίνει ότι όπου υπήρχαν δεν ειχε ασχοληθεί κανείς μαζί τους, για παράδειγμα οι βωξίτες που βγάζουν αλουμίνιο και νικέλιο στην Ελλάδα έχουν αντιμόνιο που δεν το ήξερε κανένας, δεν χρησιμοποιούνταν. Τώρα που οι νέες τεχνολογίες ζητάνε γραφίτη, ζητάνε λίθιο, διάφορα τέτοια μεταλλικά στοιχεία που είναι οξίδια που είναι πλούσια και απαιτητά για τη νέα τεχνολογία, για μπαταρίες, για τις  ανεμογεννήτριες, για τα φωτοβολταϊκά, για τα πάντα. Άρχισαν να τα ψάχνουν παντού, σε εμάς όσοι έχουν ασχοληθεί και έχουνε αναφερθεί σε αυτά κατά κόρων κανένας δεν τους άκουσε είναι δύο συνάδελφοι από το πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, ΟΙ κ. Ανανιάδης και Φιλιππίδης και έχουν γράψει και καταγράψει πόσα κοιτάσματα έχουμε, που τα έχουμε, ποια είναι η αξία τους, είναι κάτι ανάλογο με τους υδρογονάνθρακες. Μας θεωρούσανε φαντασιόπληκτους, αιθεροβάμονες, κανένας δεν έδινε σημασία».

«Τώρα όλα αυτά βγήκαν στο προσκήνιο και έρχεται ο άλλος επιθετικά και λέει θέλω τις σπάνιες γαίες της Ουκρανίας για να με ξοφλήσεις. Τι έχει η Ουκρανία μέχρι τώρα; Εκτιμημένα περίπου 15 τρις! Καταπατημένα από τους Ρώσους περίπου τα μισά, αρα πάνε σε διαπραγμάτευση για τι; Να πάρουν πίσω το Χάρκοβο; Είναι πολύ δύσκολο το παιχνίδι, σε λίγο θα βγουν και οι υδρογονάνθρακες της Κριμαίας, από το 2013 έχω γράψει ότι έχει πολλά δισεκατομμύρια κυβικά βαρέλια πετρέλαιο και φυσικό αέριο, τι θα γίνει με αυτά; Αρχίζω και σκέφτομαι στην συνέχεια τι έχουμε κάνει εμείς, το ΙΓΜΕ εχει κάνει πάρα πολλές μελέτες και έχουνε βρει περιοχές με πλούσιο ενδιαφέρον και σπάνιες γαίες που έχουν μείνει στα χαρτιά.

«Τώρα ακούω ότι θα γίνει κάτι για τους Μολάους, αλλά θα δούμε. Το πρόβλημα με τις σπάνιες γαίες είναι το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, για να πάρεις ένα γραμμάριο θέλεις περίπου ίσως και 100 τόνους, πρέπει να επεξεργαστείς πολύ υλικό και κάπου να το αφήσεις. Χώρες όπως η Κίνα ή η Νότια Αφρική και όλες αυτές τις περιοχές που δεν υπάρχει ανάπτυξη, που δεν υπάρχει οικιστική δραστηριότητα, δεν έχουν πρόβλημα να ρυπαίνουν την περιοχή γιατί κανείς δεν ασχολείται, εδώ όμως η Ελλάδα είναι τόσο πυκνοκατοικημένη, που θα πάνε να κάνουν εκμετάλλευση σπάνιων γαιών; Νομίζω ότι δεν είναι εύκολο να γίνει, ας βγάλουμε πρώτα αυτό που είναι εύκολο, τους υδρογονάνθρακες και μετά να δούμε και τις σπάνιες γαίες.

«Εμείς είμαστε πρωτοπόροι στα πάντα, θέλουμε να σώσουμε την Ευρώπη, έχουμε από αυτό να το δώσουμε για την Ευρώπη. Έλειπα αυτές τις μέρες για το θέμα του νερού, πάνε να πάρουν το νερό της Τριχωνίδας για να κάνουν αντλησιοταμίευση, μπαταρία λέει πάλι για την Ευρώπη, 20 αντλησιοταμιεύσεις των 500-600 mw στην Αιτωλοακαρνανία, μέσα σε φυσικές πηγές, Τριχωνίδα και Αμβρακία και αναρωτιέται κανείς εμείς θα σώσουμε την Ευρώπη; Η Ευρώπη εμάς τι μας έχει δώσει; Θα είναι εκεί και θα περιμένουν, πότε θα έχει ανάγκη η Γερμανία; Θα τα βάζουμε σε λειτουργία να παράξουμε ενέργεια να στέλνουμε εκεί. Τα πάντα γίνονται χωρίς στρατηγική, δεν υπάρχει ένα χωροταξικό σχέδιο που θα κάνω τις ανεμογεννήτριες, που θα κάνω τα φωτοβολταϊκά, που θα κάνω αυτές τις μονάδες, με ποιες προοπτικές, με ποιες προδιαγραφές, ποιες είναι οι αρχές και οι κανόνες που πρέπει μία εταιρία να ακολουθήσει;

«Φυσικά πρέπει να υπάρχουν περιβαλλοντικές μελέτες που στήνεται κάθε έργο, ξεσηκώνονται όλες οι τοπικές κοινωνίες γιατί δεν θέλουν το έργο, γιατί καταστρέφεται η πανίδα, καταστρέφεται η βιοποικιλότητα, στήνονται πάνω σε ρήγματα, είναι πολλά αλλά δεν ασχολείται κανένας. Στην Ουκρανία παίζεται παιχνίδι στην σκακιέρα, διαπραγμάτευση όχι μεταξύ Ουκρανών και Αμερικάνων αλλά μεταξύ Αμερικάνων και Ρώσων. Πρέπει να επιστραφούν κάποιες περιοχές, κάποιοι θα πάρουν τις σπάνιες γαίες και κάποιοι τους υδρογονάνθρακες, τους Ουκρανούς δεν τους ρωτάνε όπως δε θα ρωτήσουν και εμάς. Το έχω πει συχνά σαν ιδέα, αλλά δεν ακούνε, η Ελλάδα είναι καταχρεωμένη μέχρι 4 γενιές. Οι καθηγητές που ερευνούν έχουν δημοσιεύσει για τις σπάνιες γαίες που είναι πόσες είναι, ποιο θα ήταν το οικονομικό όφελος για την Ελλάδα, τα έχουν καταγράψει πολλές φορές».

«Τις τελευταίες μέρες πράγματι υπήρχε μία κινητικότητα ως προς την υπογραφή από τον υπουργό του φακέλου της προκήρυξης του διαγωνισμού εκδήλωσης ενδιαφέροντος για νότια της Πελοποννήσου και με ρώτησαν αρκετοί συνάδελφοι ποια είναι η εκτίμηση μου. Εγώ επανήλθα στην αρχική μου τοποθέτηση όταν η CHEVRON είχε εκδηλώσει το ενδιαφέρον της, είπα ότι όλα κρίνονται τον Ιούνιο, αν η ΕΧΧΟΝ πει πάω για γεώτρηση τότε και η CHEVRON θα συνεχίσει να δείχνει ενδιαφέρον. Προς το παρόν περιμένουμε να δούμε την πρόσκληση, να δούμε ποιοι θα κατέβουν στο διαγωνισμό, προφανώς θα κατέβει η CHEVRON αλλά μπορεί να την αποσύρει στο τέλος. Είναι η διαπραγμάτευση που γίνεται με το κράτος για το αν βρω και ότι βρω να το πάρω, όχι μόνο το αέριο γιατί με έναν τέτοιο κολοσσό δεν κάνεις τέτοια παζάρια αν βρεις πετρέλαιο θα το αφήσει εκεί».

«Στα νότια της Κρήτης δεν έχουμε τίποτα, η EXXON τρυπάει στα ανατολικά του Ηροδότου και έχει βρει ένα τεράστιο κοίτασμα, ίσως και μεγαλύτερο από τον Ζορ, το Ζορ είναι 1 τρις κυβικά μέτρα μεθανίου. Επίσημα δεν έχει ξεφύγει τίποτα ακόμα, αλλά από κάποιους παράγοντες που φεύγουν κουβέντες, φαίνεται ότι έχουν ένα πολύ μεγάλο κοίτασμα. Αν δεν καταπατηθεί και δεν αρθεί αυτό το παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο δεν μπορούμε αφού καθυστερήσαμε τόσο να κάνουμε ΑΟΖ με την Κύπρο για να εξασφαλίσουμε τον Ηρόδοτο να προχωρήσουμε σε ΑΟΖ με την Αίγυπτο, ορίζοντας ότι μας αναλογεί και στους τρεις».

 

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,913ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles