«Στα πλαίσια της προεκλογικής πλειοδοσίας καλό είναι να μην παραπληροφορούμε, να λέμε αυτά τα οποία είναι εφικτά»

0
258

Με επιφύλαξη, για το ποια από αυτά που εξαγγέλλονται είναι ρεαλιστικά και εφικτά μέτρα αντιμετωπίζει η αγορά τις ανακοινώσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, ιδίως όσες αφορούν τα δάνεια και τις ρυθμίσεις που θα θεσπιστούν. Αυτό επεσήμανε ο πρόεδρος του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Βασίλης Κορκίδης μιλώντας στον Alpha Radio τοποθετούμενος τόσο για τις ρυθμίσεις όσο και για τα δάνεια που μπορούν να λάβουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

 

«Θετικό ότι αναβίωσαν οι δόσεις από 72 έως 120 για αυτούς που τις είχανε χάσει ενδεχομένως και για κάποια χρέη τα οποία δημιουργήθηκαν από ένα χρονικό διάστημα και μετά να μπορούν επίσης να εφαρμοστούν ένας μεγάλος αριθμός δόσεων το θεωρώ απαραίτητο γιατί με τις διαστάσεις που έχει πάρει το ιδιωτικό χρέος είναι γεγονός ότι πρέπει να βρεθούν λύσεις. Επίσης το γεγονός ότι μένουν σταθερά τα στεγαστικά επιτόκια για 2 χρόνια από τις τράπεζες είναι μία ανάσα και από κει και πέρα ψάχνουμε να βρούμε ρεαλιστικές λύσεις για να δουλέψει καλύτερα το σχέδιο Ηρακλής και ο εξωδικαστικός μηχανισμός με διεύρυνση αυτού του κύκλου των ρυθμίσεων συνεχώς με πιο ελαστικά κριτήρια. Αυτό είναι το πιο ρεαλιστικό αν θέλετε σχέδιο που υπάρχει, εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια, το θέμα μας είναι να φτάσει σε σημείο να καλύπτει μεγαλύτερο φάσμα δανειοληπτών ή αυτών που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία, στα ασφαλιστικά ταμεία, στις τράπεζες και τα funds».

 

«Το κούρεμα προβλέπεται και στον εξωδικαστικό μηχανισμό, η σύγκριση του αριθμού των αιτήσεων και αυτές οι οποίες έφτασαν στον τελικό διακανονισμό είναι δυσανάλογος, και το έχουμε πει επανειλημμένως, πρέπει αυτός ο κύκλος να ανοίξει με περισσότερους δανειολήπτες. Τώρα υπήρχαν κάποιες καλύτερες ρυθμίσεις και βελτιώσεις για ένα μία μόνο οφειλή και από 10.000 ευρώ που δίνει τη δυνατότητα σε περισσότερους να κάνουνε ρυθμίσεις, κάπου πρέπει λοιπόν ο δανειολήπτης και η τράπεζα ή το fund να συναντηθούν κάπου στη μέση αυτής της διαδρομής. Το θέμα που μας κάνει καχύποπτους είναι ότι όταν φωνάζαμε ότι διογκώνεται το ιδιωτικό χρέος το 2015 δεν είδαμε να υπάρξει κούρεμα από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, είδαμε ένα κλείσιμο των τραπεζών, αυτό μας κάνει δύσπιστους. Στα πλαίσια της προεκλογικής πλειοδοσίας καλό είναι να μην παραπληροφορούμε, να λέμε αυτά τα οποία είναι εφικτά και αυτά τα οποία μπορεί να γίνουν. Γιατί αν βασιζόμαστε στους εταίρους μας στην Ε.Ε., στην ΕΚΤ και στους τραπεζίτες νομίζω ότι τότε δεν λέμε όλη την αλήθεια. Μπορεί να εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ μία επιθυμία αλλά δε ξέρω κατά πόσο αυτή είναι ρεαλιστική. Όταν μιλάμε ότι συστήνεται δημόσια εποπτική αρχή, συστήνεται ειδικό ταμείο αναδιαρθρώσεων οφειλών, εντάξει, ελάτε να το συζητήσουμε το θέμα μετά από δύο-τρία χρόνια, έτσι το βλέπω εγώ».

 

«Όχι δεν έχουν οι περισσότεροι τη δυνατότητα πρόσβασης στις τράπεζες, υπάρχουνε 80.000 ΑΦΜ τα οποία έχουν πρόσβαση στις τράπεζες, αλλά εδώ μιλάμε ότι έχουμε 800.000 επιχειρήσεις, ατομικές, ετερόρρυθμες, ανώνυμες κτλ, άρα η αναλογία 1 στους 10 δεν είναι ικανοποιητική. Το άλλο όμως θέμα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι ότι για να καταπολεμήσουμε τον αυξημένο πληθωρισμό γιατί αυτή είναι η κεντρική γραμμή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που δεν μπορεί να μην ακολουθήσουν και οι Ελληνικές τράπεζες. Άρα δεν είναι μόνο ότι έχουμε δύσκολη πρόσβαση, αλλά θα έχουμε και υψηλό κόστος και για τους δανειολήπτες οι οποίοι έχουνε πάρει ήδη δάνειο και για αυτούς που θέλουν να πάρουν και δεν ξέρουμε αν έχουνε φτάσει τελικά σε αυτό τον κύκλο των αυξήσεων των επιτοκίων. Αυτή τη στιγμή στην αγορά για να πάρει μία επιχείρηση ένα δάνειο το επιτόκιο κυμαίνεται από 6 έως 9% και το 9% αν δεν έχει εγγυήσεις. Καλό είναι όμως να χρησιμοποιήσουμε και πολλά εργαλεία της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας που εγγυοδοτούν το 80% του δανείου, και επιδοτούν το 80% του επιτοκίου. Να ενημερώσουν τα Επιμελητήρια και οι φορείς ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν τέσσερα τέτοια προγράμματα με 2 δις ευρώ για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες που μπορούν να έχουν πρόσβαση με εγγυήσεις από την αναπτυξιακή τράπεζα. Είτε αυτό λέγεται ρευστότητα, είτε ιδιωτική συμμετοχή, δηλαδή μία εταιρεία να μπορεί να συνεργαστεί με μία άλλη και να ανταλλάξουν ποσοστά και να γίνουν συνέταιροι, είτε για την πράσινη μετάβαση είτε για την ψηφιακή».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ