Η εγκατάσταση των φαραωνικού τύπου φωτοβολταικών στις εκτάσεις του κάμπυο της Δράμας απειλούν το περιβάλλον, την χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής αλλά και το μοναδικής ποιότητας προϊόν που διαφημίζει την Δράμα σε ολόκληρη την χώρα, τον οίνο της. Αυτό επισημαίνει μιλώντας στον Alpha Radio ο δικηγόρος Βασίλης Κογκαλίδης, για το νέο τεράστιο σχέδιο εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε μία έκταση περίπου 17-18.000 στρεμμάτων, που απειλεί το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των κατοίκων όπως την ύπαρξη των οινοποιητικών επιχειρήσεων της περιοχής.
«Είναι μείζονος σημασία ζήτημα το οποίο δεν έχει τύχει της προσοχής των περιφερειακών εκπροσώπων, αυτή την στιγμή στην Δράμα επιχειρείται να δεσμευτεί από φωτοβολταϊκά μία έκταση περίπου 17-18.000 στρέμματα και θυμίζω ότι το φωτοβολταϊκό της Λεκάνης αφορά περίπου 1.500-1600 στρέμματα. Αντιλαμβάνεστε ότι πρόκειται για φαραωνικού σχεδίου εγκαταστάσεις οι οποίες είναι βέβαιο ότι θα επιφέρουν τεκτονικές αλλαγές σε όλο το νομό της Δράμας αλλά θεωρώ αν αυτό επεκταθεί και συνεχιστεί και στην Καβάλα, αν δε δοθεί η δέουσα προσοχή. Και εδώ άνθρωποι που ενδιαφέρονται για την περιοχή τυχαία έλαβαν γνώση αυτών των σχεδίων χωρίς να έχει υπάρξει προηγουμένως ευρεία δημόσια διαβούλευση για ένα τέτοιο τεράστιο έργο».
«Στο σάιτ της ΡΑΕ φαίνονται σε περιγράμματα όλες οι εκτάσεις που επιχειρείται να εγκατασταθούν αυτά τα τεράστια φωτοβολταϊκά πάρκα τα οποία βρίσκονται το καθένα σε διαφορετική φάση υλοποίησης, άλλο είναι σε ποιο πρώιμο άλλο είναι λίγο πιο προχωρημένο και τα λοιπά και πρέπει κάποιος να αναλογιστεί πρώτον την σκοπιμότητα και την ωφέλεια αυτών των πάρκων και δεύτερον τις προφανώς αρνητικές συνέπειες που επιφέρουν. Συζητάμε για την πράσινη ενέργεια, είναι πολύ σημαντική, όμως η Ελλάδα το 2022 έχει καταφέρει να πιάσει κατά πολύ τον στόχο που ήταν 30% του παραγωγής και το 2023 στην Ελλάδα η ηλεκτροπαραγωγή έφτασε στο 50% περίπου. Μιλάμε για μία ισχύ 2.000 gigawatt. Ήδη έχει ξεκινήσει η χωροθέτηση των υπεράκτιων αιολικών πάρκων τα οποία θα εισφέρουν ακόμη περισσότερη ενέργεια, καταλαβαίνουμε ότι οι στόχοι καταρχήν για την ελληνική αγορά έχουν επιτευχθεί».
«Το ερώτημα είναι αν η ενέργεια που θέλουμε να παραχθεί αυτή τη στιγμή είναι για την ελληνική αγορά ή για εξαγωγή, δηλαδή για εμπορεία από τις εταιρίες που τουλάχιστον εξ όσων εγώ έχω ότι έχουν ενδιαφερθεί για τα συγκεκριμένα έργα είναι όλες φυσικά πολυεθνικές με πολύ μεγάλα κεφάλαια που θέλουν να επενδύσουνε εδώ. Ποια είναι η συνεισφορά πέραν της πράσινης ενέργειας; Αυτές οι επιχειρήσεις όλες μετά την εγκατάστασή τους στην καλύτερη να απασχολούν το πολύ η κάθε μία από έναν εργαζόμενο έχοντας καταλάβει εκτάσεις χιλιάδων στρεμμάτων διότι για την συντήρηση και την επίβλεψη τους δεν προβλέπεται κάτι παραπάνω. Εάν δε εχει ανατεθεί η συντήρηση και η επίβλεψη των εγκαταστάσεων σε τρίτους συνεργάτες, οι απασχολούμενοι εργαζόμενοι είναι πάρα πολύ λίγοι γιατί δεν χρειάζεται κάτι το ιδιαίτερο».
«Από την άλλη πρέπει να εστιάσουμε στις πάρα πολύ αρνητικές συνέπειες που αυτά τα μεγάλα έργα επιφέρουν στην τοπική κυρίως κοινωνία και σε οικονομικό επίπεδο και σε κοινωνικό και σε περιβαλλοντικό επίπεδο. Σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις γνωρίζουμε όλοι ότι αυτές οι εγκαταστάσεις απαιτούνε μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων η οποία ελέγχεται και εγκρίνεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Τα δύο ερωτήματα που τίθενται είναι, έχει άραγε ποτέ μελετηθεί ποιες είναι οι επιπτώσεις ενός και μόνο φωτοβολταϊκού πάρκου αυτού κάθε αυτού αλλά αυτού συνδυαστικά και σωρευτικά με όλα τα υπόλοιπα φωτοβολταϊκά πάρκα και μεγάλες εγκαταστάσεις που εγκαθίστανται σε μία περιοχή; Και το δεύτερο γνωρίζουμε όλοι ότι αυτές τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων όχι μόνο δεν γίνονται με σημερινά δεδομένα περιβαλλοντικά αλλά κυρίως λαμβάνουν παρελθοντικά δεδομένα, δεδομένης της ραγδαίας κλιματικής αλλαγής ποιος μπορεί να προβλέψει και να πει ότι θα είναι επίκαιρη μετά από 5, 10, 15 χρόνια αυτή μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε μία περιοχή όπου ήδη πιθανότατα η θερμοκρασία θα αυξηθεί με αποτέλεσμα να έχουν αυξηθεί οι συνθήκες διαφορετικές οι οποίες όταν ελήθφησαν υπόψη ήταν άλλες και σε 10 χρόνια θα είναι πολύ διαφορετικές. Με αποτέλεσμα η επιβάρυνση να είναι ακόμη μεγαλύτερη από την υφιστάμενη.
«Ένα μεγάλο σημείο είναι ο αφανισμός της χλωρίδας και της πανίδας στην περιοχή εκείνη πράγμα το οποίο καταλαβαίνεται ότι για να γίνουν τόσο μεγάλα φωτοβολταικά πάρκα θα ξηλωθούν τα πάντα ότι βρίσκεται στο έδαφος, άρα πόσο επηρεάζει αυτό τα πλημμυρικά φαινόμενα που μπορεί να υπάρχουν σε μία περιοχή; Επίσης η πανίδα, διότι αυτά δεν θα καθαριστούνε μόνο κατά τη διάρκεια κατασκευής του έργου αλλά και κάτα την διάρκεια λειτουργίας ενός σταθμού κυκλοφορούνε ζώα, τρωκτικά και άλλα τα οποία πιθανώς θα καταστρέφουνε τα πάνελ, τα καλώδια κτλ. Προφανώς θα επηρεαστεί όλο το οικοσύστημα της περιοχής».
«Εγώ εκπροσωπώ και μία οινοποιητική επιχείρηση και θα ήθελα να αναφέρω το εξής, με πολύ μεγάλο κόπο και προσπάθειες οι μικρές οινοποιητικές επιχειρήσεις την περιοχή της Δράμας εδώ και πάρα πολλά χρόνια έχουν καταφέρει να καταστήσουν την Δράμα ως τοπόσημο για τον ελληνικό οίνο. Μιλάμε για μία περιοχή που είναι προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης και μάλιστα έχει ξεκινήσει η διαδικασία να αναγνωριστεί ως ΠΟΠ το κρασί το παραγόμενο στην περιοχή. Οι οινοποιητικές επιχειρήσεις στην Δράμα οι οποίες προφανώς και για να μπορούν να λειτουργούν να επιβιώνουν και να αναπτύσσονται, χρειάζονται την γη, αν η καλλιεργήσιμη γη καταληφθεί και θα αποδοθεί σε φωτοβολταϊκά πάρκα δεν θα υπάρχει διαθέσιμη γη για καλλιέργεια και για την παραγωγή αυτού του προϊόντος. Οι απασχολούμενοι στη Δράμα στη οινοποιητικές επιχειρήσεις ανέρχονται περίπου σε 450 ανθρώπους και η συνεισφορά των επιχειρήσεων στην τοπική και εθνική οικονομία εκτιμάται στα 7 εκ. ευρώ, σε ασφαλιστικές εισφορές και σε μισθούς. Προφανώς επίσης συμβάλλει στην ανάπτυξη του οινοτουρισμού και στην προσέλκυση ανθρώπων στην περιοχή, εάν αυτές οι τεράστιες εκτάσεις αποδοθούν για την εγκατάσταση φωτοβολταικών, γίνεται αντιληπτό ότι αυτές οι επιχειρήσεις θα έχουν επιπτώσεις και άμεσες και μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα».