22.9 C
New York
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Buy now

Στην Ευρώπη το ζήτημα της λεηλασίας των ελληνικών μοναστηριών από τους Βουλγάρους

Η επίσημη εκδήλωση για τις λεηλασίες των ελληνικών μοναστηριών από τους Βουλγάρους την περίοδο 1916-1918 είναι μια σημαντική πρωτοβουλία που θα αναδείξει τη σημασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Το Ευρωπαϊκού Ίδρυμα Ελληνισμού, με την στήριξη του Πατριαρχείου και σε συνεργασία με τις Μητροπόλεις Σερρών, Δράμας και Βελγίου φέρνει το ζήτημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο στις 3 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για δικαιοσύνη.

Η εκδήλωση επικεντρώνεται στην ηθική και επιστημονική συζήτηση γύρω από τα κειμήλια και χειρόγραφα που κλάπηκαν και παραμένουν διασκορπισμένα σε όλο το κόσμο. Πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία που προωθεί τη δικαιοσύνη και την αποκατάσταση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Για την ημερίδα αυτή, όπου σημαντική θέση έχουν τα κλαπέντα κειμήλια από τη μονή Εικοσιφοίνισσας στο Παγγαίο μίλησε στον Alpha Radio ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας Βρυξελλών Φίλιππος Κοτσαρίδης.

«Είναι μια σημαντική εκδήλωση αυτή που προετοιμάζουμε στις Βρυξέλλες για τις 3 Οκτωβρίου, ως ελληνική κοινότητα κάνουμε πολλές πολιτιστικές δράσεις, έχουμε μια όμορφη κοινότητα, δυναμική με θεατρικά, συλλόγους και στηρίζουμε τη γλώσσα και το πολιτισμό αλλά στην προκειμένη περίπτωση λειτουργούμε με το ευρωπαϊκό ίδρυμα ελληνισμού. Το ευρωπαϊκό ίδρυμα ελληνισμού είναι κάτι που ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2023, ξεκίνησε μία προσπάθεια από ανθρώπους εδώ που διαπιστώσαμε όλοι μαζί ότι είχαμε κοινά προβλήματα με την παιδεία, τα σχολεία σαν ομογένεια και είπαμε να κάνουμε ένα ίδρυμα που θα διαχειρίζεται θέματα που στηρίζουν το πολιτισμό, την γλώσσα μας και την παιδεία και την ταυτότητά μας για την διασπορά και θέματα που αφορούν γενικά τους Έλληνες όπως μία ημερίδα για τα Ελγίνεια στο πανεπιστήμιο της Χαιδελβέργης και στη Σορβόνη στο Παρίσι, όπου καλέσαμε επιστήμονες, ανθρώπους του νομικού χώρου,  εθνολόγους, ανθρώπους από το βρετανικό μουσείο κτλ για να γίνει θόρυβος, να ακουστούν τα εθνικά μας ζητήματα και να χαρεί να δει ο κάθε Έλληνας τα Ελγίνεια να επιστρέφουν κτλ».

«Έτσι τώρα ετοιμάζουμε μια ημερίδα σε συνεργασία με τη Μητρόπολη Σερρών και Δράμας για την επιστροφή 600 περγαμηνών οι οποίες είναι ελληνικές, οι οποίες βρίσκονται από τις 29 Μαρτίου του 1917 στο μουσείο το αρχαιολογικό της Σόφιας στη Βουλγαρία, κάποια βρίσκοντια και στο βασιλικό μουσείο στις Βρυξέλλες, είναι διασκορπισμένα. Βεβαίως τα πιο σημαντικά, λατρευτικά αντικείμενα, θησαυροί, εικόνες, κειμήλια κτλ είναι στο μουσείο της Σόφιας. Θεωρούμε ότι σήμερα έχουμε μία γειτονική σχέση φυσιολογική με τη Βουλγαρία, είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, είμαστε μαζί στο Σένγκεν για τη μετακίνηση των ανθρώπων, στην Ε.Ε., θέλουμε να έχουμε αυτή την καλή γειτονική σχέση».

«Στο πλαίσιο αυτό με διπλωματικό τρόπο, με σοβαρότητα, θα κάνουμε μια προσπάθεια να τονίσουμε ότι όλα αυτά τα αντικείμενα πρέπει να ξαναβρουν τον δικό τους φυσικό χώρο, να επιστρέψουν στη βάση τους. Συγχαρήκαμε και καλέσαμε τους ευρωβουλευτές και τους Έλληνες και τους Βούλγαρους που βγήκαν στις τελευταίες ευρωεκλογές, συνεχίζουμε να καλούμε κόσμο και διπλωμάτες ώστε να ακουστούνε, να έρθουνε να μιλήσουν, να κατανοησουν το ζήτημα. Θα έχουμε τον καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης τον κ. Κατσαρό σε πρώτη φάση σαν επιστήμονα, θα έχουμε επίσης τον καθηγητή Αιμίλιο Μαυρούδη που είναι και αυτός καθηγητής αρχαίων στο ΑΠΘ που έχουν συζητήσει, που γνωρίζουν το θέμα και των αντικειμένων αυτών».

«Έχω ενημερώσει πολλούς βουλευτές που έχω τη χαρά συνεργάζομαι και όλοι γνωρίζουν το θέμα, κάποιοι λένε ναι είχαμε κάνει την προσπάθεια κάποτε, δεν ευδοκίμησε και την αφήσανε, πήγαμε στην μονή Εικοσιφοίνισσας όταν πέρασε και ο υπουργός Εξωτερικών, μου είπαν βεβαίως να ασχοληθούμε, να κάνουμε, αλλά ίσως δεν είναι και στην ατζέντα τους η πιο επείγουσα προτεραιότητα αυτή τη στιγμή, αλλά εμείς σαν ίδρυμα είναι καθήκον μας, είναι ο ρόλος μας αυτός ακριβώς να συνεχίζουμε να στηρίζουμε τα θέματα που αφοράνε το πολιτισμό. Αυτή η κληρονομιά η οποία είναι εκτός Ελλάδος αυτή τη στιγμή, έχει μια πάρα πολύ σπουδαία ιστορική -όχι μόνο θρησκευτική- αλλά ιστορική, αρχαιολογική σημασία. Στο πλαίσιο αυτό καλέσαμε και τον εκπρόσωπο της unesco της Ελλάδος στην εκδήλωση, ευχόμαστε να είναι κοντά μας ο κ. Κουμουτσάκος, καλέσαμε όλο το πάνελ για μια δυναμική ημερίδα. Θέλουμε να ακουστεί στις εφημερίδες και τα μίντια για το θέμα αυτό ώστε να δημιουργεί μία υγιή πίεση η οποία θέλω να πιστεύω ότι θα παράγει κάποια αποτελέσματα».

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,913ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles