Αποκαρδιωτικά είναι τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα με ανακοίνωση του ο σύλλογος πολυτέκνων Καβάλας όπου μεταξύ άλλων καταγράφει τους αριθμούς γεννήσεων – θανάτων. Δεν είναι πια μυστικό πως ο πληθυσμός της χώρας γερνάει και μειώνεται και ότι όσοι φτάνουν τελικά να κάνουν οικογένεια, μένουν συνήθως με ένα ή δύο παιδιά. Για το θέμα αυτό μίλησε στον Alpha Radio ο πρόεδρος του συλλόγου πολυτέκνων Καβάλας Γιάννης Βοίδης, σημειώνοντας παράλληλα την αδιαφορία της πολιτείας να στηρίξει τις ήδη υπάρχουσες πολύτεκνες οικογένειες αλλά και να δώσει ουσιαστικά κίνητρα για δημιουργία νέων.
«Τα στοιχεία που αναφέρονται στην ανακοίνωση είναι αποκαρδιωτικά, είναι όμως αληθινά. Στην πατρίδα μας δεν παίρνουν μέτρα και δεν δίνουν οικονομικά κίνητρα στις οικογένειες να αποκτούν πολλά παιδιά, βέβαια ο καθένας που αποκτά παιδιά τα αποκτά γιατί τα αγαπά, γιατί πιστεύει ότι είναι πλούτος, είναι ευτυχία, είναι ευλογία θεού. Αλλά και η πολιτεία όμως θα έπρεπε να βοηθήσει αυτές τις οικογένειες, να δώσει μερικά κίνητρα. Παραδείγματος χάρη να σας πω για αγόρια και κορίτσια που είναι εκατοντάδες, μη πω χιλιάδες, που είναι από 25 ετών μέχρι 39 τα οποία συνέχεια μένουν ελεύθερα, δεν αποκτούν οικογένειες, σε αυτή την περίπτωση εμείς προτείναμε ότι όταν τα παιδιά αυτά περάσουν το κατώφλι εκκλησίας και αποκτήσουν οικογένεια να τους δοθεί ένα άτοκο δάνειο για την αγορά πρώτης κατοικίας. Εννοείται για όσους δεν έχουν πρώτη κατοικία, και εφόσον αποκτήσουν τρία παιδιά να τους να τους χαρίζει η πολιτεία το 50% του δανείου. Γίνεται και στην Ουγγαρία αυτό κάπως διαφορετικά. Και τέλος αν αποκτήσουν πέντε παιδιά να τους χαριστεί το δάνειο».
«Ένα άλλο παράδειγμα, μία οικογένεια απέκτησε 7 παιδιά, να δοθεί κάτι από την πολιτεία, όπως π.χ. ένα μεγάλο αυτοκίνητο, για να υπάρχει αναγνώριση από το κράτος. Θέλω να διευκρινίσω ότι εμείς αγκαλιάζουμε όλες τις οικογένειες και με ένα και με δύο και με τρία παιδιά. Πρέπει να γνωρίζει ο καθένας και το ξέρει καλά ότι το βάρος της οικογένειας με 4,5,6 παιδιά είναι μεγαλύτερο και πρέπει να προσέξουν αυτές τις οικογένειες γιατί ο πληθυσμός χρόνο με το χρόνο μειώνεται και θα σας έλεγα το εξής, αν δεν υπάρχουν νέα παιδιά, πάρα πολλά που τα χρειάζεται η πατρίδα μας, νομίζω ότι αυτά θα στελεχώσουν τις ένοπλες δυνάμεις και θα βοηθήσουν την οικονομική ανάπτυξη του τόπου».
«Ένα άλλο παράδειγμα τώρα, οι οικογένειες που έχουν τέσσερα παιδιά και δύο οι γονείς 6, αυτοί αν αγόραζαν ένα αυτοκίνητο ΙΧ 5 θέσεων δε μπορούν να το χρησιμοποιήσουν καθώς τέσσερα παιδιά και δύο οι γονείς γίνονται 6, θα ήταν παραβάτες! Αναγκάστηκαν να αγοράσουν για να μη προβούν στην παράβαση αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού ποια θεωρούνται βέβαια για αυτούς που τα αγοράζουν ότι είναι ένα είδος πολυτελείας. Δεν αμφιβάλουμε για αυτό αλλά ο πολύτεκνος δεν αγοράζει αυτό το μεγάλο αυτοκίνητο για να κάνει εφέ, το αγοράζει για να μεταφέρει την οικογένειά του. Και το κράτος φορολογεί τους πολυτέκνους με 600 ευρώ ως είδος πολυτελείας. Εμείς επανειλημμένως διαμαρτυρηθήκαμε και με κορωνίδα πάντα την ανώτατη συνομοσπονδία πολυτέκνων Ελλάδος να απαλλαχτούν αυτές οι οικογένειες από αυτό τον φόρο πολυτελείας. 6-7 χρόνια τώρα δεν έγινε τίποτα».
«Όταν είχα αναλάβει ήταν γύρω στις 2.500 τα μέλη μας, τώρα είναι 2.060 οικογένειες. Και από αυτές τις 2.060 αν καθίσουμε και μετρήσουμε πόσοι γονείς έχουν πεθάνει, έχουν λιγοστέψει, μπορεί να φτάσουμε στις 1.400 οικογένειες. Να σας πω ένα άλλο παράδειγμα που θα το καταλάβετε καλύτερα, πριν 20 χρόνια είχαμε νέες πολύτεκνες οικογένειες γύρω στις 40 – 45 οικογένειες, τώρα έχουμε 6, 7, 8 οικογένειες το χρόνο που είναι πολύτεκνες με 4 παιδιά, μειώνεται ο αριθμός των πολυτέκνων. Επίσης δεν διευκολύνουν μεταγραφή των πολύτεκνων οικογενειών τα παιδιά τους στα πανεπιστήμια, ένας πολύτεκνος, το λιγότερο με 4 παιδιά συνήθως 2 παιδιά στέλνει στο πανεπιστήμιο, η ακομη και 3. Ξέρω οικογένειες που τα παιδιά τους πέτυχαν στις εξετάσεις αλλά δεν πάνε να σπουδάσουν γιατί δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τα σπουδάσουν. Όταν ένας πολύτεκνος έχει ένα παιδί μου πέρασε στην Αλεξανδρούπολη το άλλο ξέρω γω πέρασε στη Λάρισα για παράδειγμα και είναι η οικογένεια του πολύτεκνους στην Καβάλα δημιουργούμε 3 νοικοκυριά. Δεν μπορούν να σπουδάσουν τα παιδιά τους και λέμε ότι υπάρχει τρόπος τα παιδιά αυτά να μεταγραφούν σε ένα πανεπιστήμιο και τα έξοδα να μειωθούν στο 50%».
«Το πανεπιστήμιο της Λάρισας έκανε μία έρευνα γύρω από το δημογραφικό πρόβλημα για την υπογεννητικότητα συγκεκριμένα και κάπως θορυβήθηκαν και ο πρωθυπουργός είπε κάποια πράγματα αλλά δεν έχουμε κάτι το συγκεκριμένο. Έχουμε διαμαρτυρηθεί και για αυτή την μικρή σύνταξη που έπαιρνε η πολύτεκνη μητέρα, και δεν έχει γίνει τίποτα. Η πολύτεκνη μητέρα που έχει τουλάχιστον 4 παιδιά και το μεγαλύτερο της παιδί έγινε πάνω από 23 ετών, υπήρχε ένας νόμος που έλεγε ότι δικαιούται μία σύνταξη τιμής ένεκεν για αναγνώριση της μητέρας, 103 ευρώ ήταν και κόπηκε και αυτό. Στην τελευταία μας γιορτή στο Λούσι, παρουσίασε ο σύλλογος τέσσερις μητέρες η καθεμία πούνε τα παιδιά η πέμπτη μητέρα με 13 παιδιά, η καθεμία από 10 παιδιά και η Πέμπτη με 13 παιδιά και η έκτη μητέρα με 14 παιδιά και τους παρακαλέσαμε εκ των προτέρων πριν 10-15 μέρες να ετοιμαστούνε να μας πούνε πως μπορούν και ανατρέφουν τα παιδιά τους και τι προβλήματα συναντούνε. Ακούστηκε η καθεμιά τους που έλεγε ότι δεν ήταν και τόσο εύκολο, ανέφερε τις δυσκολίες αλλά μπορούν με τη χάρη του θεού όλα να γίνονται, τα παιδιά πάντα βοηθούν στο τραπέζι, στις δουλειές, στην καθαριότητα και έτσι γίνονται και υπεύθυνα παιδιά και τώρα τελευταία ακόμη μία οικογένεια έχουμε με 10 παιδιά, τώρα έγιναν 5 οι οικογένειες με 10 παιδιά. Σε αυτούς τους ανθρώπους δεν έπρεπε η πολιτεία να τους δώσει ένα δώρο;».