Οι κτηνοτρόφοι ήταν απόντες από την συζήτηση με τον κ. Αυγενάκη όπου δεν έγινε διάλογος με επιχειρήματα αλλά προαποφασισμένες ανακοινώσεις επεσήμανε ο πρόεδρος του κτηνοτροφικού συλλόγου Καβάλας Νίκος Δημόπουλος. Ο ίδιος μίλησε για τα μεγάλα παράπονα των κτηνοτρόφων με κυριότερο ότι καρπώνονται τις ενισχύσεις από τα βοσκοτόπια άνθρωποι που δεν έχουν καν ζωικό κεφάλαιο ενώ τοποθετήθηκε και για την αδράνεια των υπηρεσιών απέναντι στην μεθόδευση για την τοποθέτηση ενός τεράστιου φωτοβολταϊκού στην Λεκάνη.
«Έχουμε επιλέξει ένα διαφορετικό τρόπο από την αρχή, είπαμε ότι θα πρέπει να κάνουμε συγκεκριμένα βήματα και να μην βγάλουμε και εμείς στο δρόμο 20-30-100 τρακτέρ τα οποία θα είναι σε κάποιο σημείο, θα τα βλέπει ο κόσμος και θα λέει α, βγήκαν και οι αγρότες σε κινητοποιήσεις. Στην συνάντηση με τον κ. Αυγενάκη έγιναν ανακοινώσεις μόνο στην ουσία, δεν έγινε ανταλλαγή επιχειρημάτων ώστε να βρεθεί μία κοινή λύση. Οι συγκεκριμένες αποφάσεις είχαν παρθεί τις προηγούμενες ημέρες, γνωρίζαμε τι θα ειπωθεί πάνω κάτω, γνωρίζαμε ότι κάτι θα δοθεί στο ρεύμα παραπάνω, στα πετρέλαια είχαμε την προοπτική μήπως δοθεί κάτι παραπάνω. Θέματα τα οποία είναι σημαντικά για την δική μας περιφέρεια δεν τα θέτανε καθόλου».
«Αυτό που αφορά εμάς τους κτηνοτρόφους της περιφέρειας είναι η κατανομή των βοσκοτόπων και την γενική κατανομή των ενισχύσεων που αφορά όλους τους αγρότες της χώρας, δηλαδή ο τρόπος υπολογισμού, ότι τα χρήματα δεν πηγαίνουν σε αυτούς που δουλεύουν τα ζώα και την γη, που παράγουν δηλαδή αλλά σε ανθρώπους άσχετους, πολλοί από αυτούς δεν είναι καν από τις περιοχές που υπάρχουν οι καλλιέργειες, δηλώνουν ψεύτικα στοιχεία με νομότυπο τρόπο όπως η ιστορία με τα βοσκοτόπια χωρίς ζωικό κεφάλαιο που δηλωθήκαν εκατομμύρια ευρώ και οι αγριελιές πάνω στην Πίνδο και στη Φλώρινα! Δηλαδή είναι μία ημιπαράνομη κατάσταση, νομότυπη βέβαια για αυτό και λέω ημιπαράνομη, διότι αυτοί οι άνθρωποι καλύψανε τα νώτα τους βάση του κανονισμού και από κει και πέρα τα χρήματα τα πήρανε χωρίς να παράγουνε τίποτα απολύτως! Αυτοί οι άνθρωποι έχουν πάρει ένα μεγάλο μέρος των ενισχύσεων και αυτό δεν θα το ακούσετε πουθενά, ούτε καν μέσα στη συνάντηση στην οποία μάλιστα δεν υπήρχε καν εκπρόσωπος του κτηνοτροφικού κόσμου!».
«Οι αγρότες όταν είναι να κάνουν κάτι όπως η αγρανάπαυση το κάνουν από μόνοι τους και τα οικολογικά σχήματα που είναι δράσεις οι οποίες έχουν ένα κόστος οι οποίες έχουν έναν κόστος αρκετές φορές μεγαλύτερο από αυτό που είναι να πάρει πίσω ο παραγωγός για τη δράση αυτή και τις περισσότερες φορές δεν έχει καμία αξία οικολογική, δηλαδή παράδειγμα το να αφήσεις το χωράφι χωρίς να το οργώσεις πείτε πόσο θα βοηθήσει το κλίμα του πλανήτη. Δεν έχει λογική, ενώ θα έπρεπε να κάνουμε ελεγχόμενα τα φυτοφάρμακα, ελεγχόμενα τα λιπάσματα, τα φάρμακα για τα ζώα, να φαίνεται κάθε ένα μπουκαλάκι που πουλιέται, να ξέρουμε τι ρίχνεται στα χωράφια, να μπορούμε να κάνουμε προγραμματισμό βάση των καιρικών φαινομένων, να ξέρουμε τι ποσότητες χρειάζονται ακριβώς και οι δραστικές ουσίες πότε και πόσο πρέπει να πέσουνε. Όλα αυτά είναι εκπαίδευση αλλά είναι ότι πιο σημαντικό για να μην υπάρχει ρύπανση από την πλευρά των αγροτικών δραστηριοτήτων.
«Φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια τα φωτοβολταικά και κανείς δε ξέρει που θα σταματήσουν, εδώ δεν υπάρχει επικοινωνία καν ανάμεσα στις υπηρεσίες που όφειλαν να ενημερώσουν τους πολίτες, όπως στην προκειμένη από το δασαρχείο. Όφειλε να σηκώσει το τηλέφωνο να πει δήμαρχε εδώ πέρα έχουμε μία αίτηση για κάτι περιβαλλοντικούς όρους για ένα φωτοβολταϊκό μεγάλο στη Λεκάνη, έχετε το νου σας. Εδώ κάναμε ολόκληρη ιστορία να πάμε στο περιφερειακό συμβούλιο 10 άνθρωποι! Αν περιμέναμε τους νόμους δεν θα είχαμε τους ανθρώπους, θα βάζαμε έναν υπολογιστή, θα βάζαμε τα δεδομένα και θα διώχναμε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους. Η δουλειά είναι ο δημόσιος υπάλληλος να έχει την ευθύνη της στιγμής εκείνης και τι πρέπει να κάνει ως άνθρωπος πρώτα πρώτα. Ο δημόσιος λειτουργός πρέπει να αποδεικνύει το ρόλο του, το ότι το δασαρχείο θεωρείται ένα καθεστώς μες στην περιοχή μας θα τα ακούσετε από χιλιάδες κόσμο, δηλαδή είναι μία υπηρεσία η οποία έχει πάρα πολλές αγκυλώσεις και δεν έχει και ιδιαίτερη επαφή με την κοινωνία ενώ θα έπρεπε να συμβαίνει το αντίθετο! Για αυτό γράψαμε στην ανακοίνωση μας ότι αν ένας πολίτης που δει μια φωτιά στο βουνό δεν προσπαθήσει να ενημερώσει ότι πήρε φωτιά το δάσος τότε θα που πως μάλλον αυτός έβαλε την φωτιά για να μην επικοινωνήσει! Δεν οφείλει να επικοινωνήσει ο πολίτης, το κάνει λόγω της ευαισθησίας που έχει».