Τελικός στόχος της κυβέρνησης και του νομοσχεδίου για την τοπική αυτοδιοίκηση είναι η μείωση των χρηματοδοτήσεων προς τους δήμους σχολίασε σχετικά με τα όσα φημολογείται ότι περιέχονται στο νομοσχέδιο που επεξεργάζεται ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, ο Γιάννης Προμούσας, αντιδήμαρχος Οικονομικών. Ο κ. Προμούσας μιλώντας στον Alpha Radio εξήγησε για τα νέα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης που ορίζει η κυβέρνηση για τους δήμους και την τακτική της να προχωρήσει σε μία αξιολόγηση 12 σημείων ώστε να κλείσει τις στρόφιγγες της χρηματοδότησης.
«Ότι ενημέρωση έχουμε και εμείς βασίζονται στα νομοσχέδια που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες η κυβέρνηση επεξεργάζεται μέτρα προκειμένου να επιτευχθεί η είσπραξη των εσόδων των δήμων. Καταρχάς να πούμε ότι σύμφωνα με τα οριζόμενα οι δήμοι θα μπορούν να εξασφαλίσουν την είσπραξη των βεβαιωμένων εσόδων εντός προθεσμίας πέντε ετών η οποία προθεσμία ξεκινά από τη λήξη του έτους της ταμειακής βεβαίωσης. Προκειμένου να επιτευχθεί η είσπραξη των εσόδων οι δήμοι θα υποχρεούνται –σύμφωνα με το νομοσχεδιο- σε χρήση αναγκαστικών μέτρων είσπραξης για οφειλές ακόμη και άνω των 50 ευρώ όπως για παράδειγμα κατάσχεση του οφειλόμενου ποσού από τα διάφορα τραπεζικά ιδρύματα στα οποία έχουν λογαριασμούς οι πολίτες. Θα γίνεται κατάσχεση τραπεζικού λογαριασμού και στη συνέχεια θα ακολουθείται η διαδικασία μέσω της τραπέζης για την μεταφορά των χρημάτων στους δήμους. Αυτό ισχύει και τώρα αλλά για οφειλές άνω των 500 ευρώ, η κατάσχεση δηλαδή των λογαριασμών, ενώ για οφειλές άνω των 300 ευρώ προχωρούν σε δέσμευση του ΑΦΜ».
«Οι δήμοι παρέχουν τη διευκόλυνση της τμηματικής καταβολής των χρεών με έως και 24 ώρες σύμφωνα με την πάγια ρύθμιση του 2019, με τα ισχύοντα δηλαδή προχωρούσαμε αλλά για πολύ μεγαλύτερα ποσά, αυτό που μας οδηγεί η κυβέρνηση είναι να προχωρήσουμε σε δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών και για οφειλές άνω των 50 ευρώ. Κατεβαίνουν τα όρια με το νέο νόμο, προφανώς αυτό που αντιλαμβάνομαι είναι ότι προσπαθούν να δώσουν ένα εργαλείο στους δήμους για να εισπράξουν αλλά δεν θα έλεγα ότι είναι ότι καλύτερο και για μας, κανένας από εμάς δε θέλει να πάρει τόσο σκληρά μέτρα.
«Επειδή έγινε μία αναφορά στις αλλαγές στη χρηματοδότηση των δήμων, εγώ αυτό που αντιλαμβάνομαι είναι ότι θα μειωθούν οι χρηματοδοτήσεις των δήμων σε μεγάλο βαθμό και με κάποιο τρόπο προσπαθούν να δημιουργήσουν κάποια αξιολόγηση των επιδόσεων των δήμων σε διάφορους τομείς. Με αυτό τον τρόπο θα μειώσουν τις χρηματοδοτήσεις και ως αντικίνητρο θα μας δώσουν την δυνατότητα είσπραξης μέσω αυτής της διαδικασίας. Εμάς δεν μας βρίσκει σύμφωνους κάτι τέτοιο, κανείς δεν θέλει να λειτουργεί ο δήμος ως δαμόκλειος σπάθη, θα θέλαμε να διευκολυνθούν οι δήμοι και να πάνε σε οικονομική αυτοτέλεια με άλλους τρόπους και με ενίσχυση των εσόδων τους μέσω άλλων τρόπων».
«Κανένας δεν θέλει να κάνει κάτι τέτοιο δεδομένης και της οικονομικής δυσκολίας που βιώνουμε τώρα από δω και πέρα, δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όλοι οι πολίτες πλέον και με την ακρίβεια που βλέπουμε προφανώς και με την αύξηση των καυσίμων, είναι δύσκολο να μπούμε σε μια τέτοια διαδικασία. Ωστόσο σύμφωνα με το νομοσχέδιο που ετοιμάζει ο αναπληρωτής υπουργός Θοδωρής Λιβάνιος αλλάζουν οι χρηματοδοτήσεις στους δήμους με ένα ειδικό σύστημα 12 σημείων που θα αξιολογούνται από δω και στο εξής οι δήμοι της χώρας προκειμένου στη συνέχεια η κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία να λαμβάνουν αποφάσεις σχετικά με τη χρηματοδότηση των δήμων. Θα αξιολογούνται δηλαδή οι επιδόσεις των δήμων σε διάφορους τομείς όπως για παράδειγμα στα οικονομικά, θα πρέπει οι δήμοι να δημοσιοποιούν τα οικονομικά στοιχεία όπως τα τέλη καθαριότητας, τα τέλη φωτισμού, ακίνητης περιουσίας κτλ, να γνωστοποιείται ο προϋπολογισμός των δαπανών αλλά και η χρηματοοικονομική θέση στο δήμο, δηλαδή τα χρηματικά διαθέσιμα που έχουν στα ταμεία τους οι δήμοι και τις υποχρεώσεις τους προς τρίτους. Θα εξετάζονται αυτά και θα μπαίνουν κάποια όρια, εφόσον πιάνεις τα όρια ανάλογα θα προχωρήσει η χρηματοδότηση, όχι μόνο στα οικονομικά αλλά και σε άλλους τομείς όπως για παράδειγμα στην ακίνητη περιουσία, στη διαχείριση των απορριμμάτων, στην πρόνοια, στην ποιότητα ζωής, στον αθλητισμό τον πολιτισμό, στα αδέσποτα, στην ενεργειακή κατανάλωση. Θα αξιολογούνται όλα αυτά και θα δίνουνε ανάλογα με τις επιδόσεις των δήμων γιατί όσο πιο ψηλά είστε στην επίτευξη όλων αυτών των στόχων και των ορίων που θα βάζουνε θα κυλάει και καλύτερα η χρηματοδότηση. Κατά την εκτίμησή μου όλα αυτά είναι αγκυλώσεις και δυσκολίες που θα προκύψουν στους δήμους έτσι ώστε να μη χρηματοδοτούνται τόσο όπως πριν».