-1.5 C
New York
Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου, 2024

Buy now

«Τα πάνελ εγκαθίστανται σε βοσκοτόπους που είναι δηλωμένοι μέσω ΟΣΔΕ στον ΟΠΕΚΕ, πως θα ζήσουν αυτοί οι κτηνοτρόφοι;»

Καταπέλτης ήταν κατά την εταιρίας που θέλει να εγκαταστήσει χιλιάδες φωτοβολταϊκά πάνελ δίπλα στο χωριό Λεκάνη ο δικηγόρος της συντονιστικής επιτροπής αγώνα των κατοίκων Τρύφων Κόλλιας. Μίλησε στον Alpha Radio και περιέγραψε μία σειρά, παραλείψεων, παρανομιών και παρατυπιών στις μελέτες και τις εγκρίσεις που έλαβε η εταιρία των φωτοβολταικών αναλύοντας με λεπτομέρεια το ισχύον πλαίσιο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

«Είναι πολύ σημαντικό ότι η τοπική κοινωνία έχει αντιληφθεί την κρισιμότητα της κατάστασης και όχι μόνο οι κάτοικοι του χωριού αλλά και όσοι έχουν επενδύσει για να φτιάξουν τις εξοχικές κατοικίες, τα πατρογονικά τους σπίτια να τα ανασκευάσουνε, πρέπει να σας πω ότι στη συγκέντρωση Κυριακής συμμετείχαν και άνθρωποι και από τα γύρω χωριά αλλά ακόμα και από την Καβάλα ήρθε εκπρόσωπος της αυτοδιοίκησης, φορείς κτλ. Είναι πολύ ανησυχητικό το φαινόμενο των τελευταίων χρόνων με την άναρχη εγκατάσταση βιομηχανικών μονάδων ανανεώσιμων ενέργειας σε τεράστιες εκτάσεις που καλύπτουν και βοσκοτόπους και εκτάσεις υψηλής παραγωγικότητας σε άμεση γειτνίαση με τους οικισμούς, με συντριπτική οπτική όχληση, όλα αυτά δεδομένα τα συναντάμε και στη Λεκάνη».

« Σκεφτείτε ότι το συγκεκριμένο φωτοβολταϊκό πρόκειται να καλύψει μία έκταση, μόνο από τα πάνελ 360 στρεμμάτων τα οποία είναι σε άμεση οπτική επαφή με τα σπίτια του χωριού και σε πολύ μικρή απόσταση από τα σπίτια. Καταθέσανε μία συμπληρωματική τεχνική έκθεση λέγοντας ότι θα μεταφέρουν λίγο πιο μακριά ας πούμε το ένα γήπεδο, κάποια πάνελ από τα 114 χιλιάδες σιδερένια φωτοβολταϊκά πάνελ που θα εγκατασταθούν. Κάποια από αυτά θα τα μεταφέρουν λένε σε μία απόσταση λίγο πιο μακριά από τα σπίτια του χωριού».

«Κάτι το οποίο όμως καταρχάς δεν λύνει το πρόβλημα σε καμία περίπτωση γιατί το θέμα δεν είναι μόνο της αμεσότητας τους αλλά και της οπτικής όχλησης για την οποία δεν υπάρχει και καμία πρόβλεψη μέσα στη μελέτη! Αναγκάστηκαν αφού υπήρξαν παρατηρήσεις από τις υπηρεσίες και όλη αυτή η αντίδραση των κατοίκων να πουν στην συμπληρωματική τους τεχνική έκθεση χωρίς να λένε το παραμικρό στην αρχική μελέτη ενώ το απαιτεί ο νόμος, ότι θα κάνουν κάποιες φυτεύσεις υποτίθεται γύρω από τα πάνελ κάποιων δέντρων χωρίς όμως να λένε ποια δέντρα, τι ύψος θα έχουνε, τι χρόνο χρειάζονται για να αναπτυχθούν, στοιχεία που είναι απαραίτητα για να αναδειχθεί αν είναι και όντως αξιόπιστος ο ισχυρισμός. Γνωρίζετε ότι εκεί είναι μάρμαρα από κάτω, έχει συγκεκριμένα πετρώματα που είναι δύσκολο τα μεγάλα δέντρα όπως τα κυπαρίσσια ας πούμε που φτάνουν σε πολύ μεγάλο ύψος να μπορέσω να αναπτυχθούν, και τα δέντρα που χρησιμοποιούνται σε τέτοιες περιπτώσεις θέλουν τουλάχιστον 30 χρόνια για να φτάσουν σε ένα ύψος 15 μέτρων ώστε να μην υπάρχει οπτική όχληση».

«Όταν το ειδικό χωροταξικό για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας συντάχθηκε το 2008 βάσει μιας μελέτης του 2007, η χώρα τότε εγκατεστημένα 400mw από αιολικά και φωτοβολταϊκά, έγινε ένα πλαίσιο το οποίο ήταν πολύ γενικό και αόριστο, έλεγε που δεν μπορούν να μπουν αυτά. Τις περιοχές απολύτου απαγόρευσης όπως αρχαιολογικές ζώνες Α, δεν μπορεί να μπουν στον πυρήνα ενός εθνικού δρυμού, και σταμάταγε εκεί, τα υπόλοιπα τα άφησε αρρύθμιστα. Θα έπρεπε να εξειδικευτεί σε επίπεδο χωροταξικού σχεδιασμού σε κάθε περιοχή, δηλαδή σκεφτείτε ότι στη Λεκάνη οι άνθρωποι εκεί τα σπίτια τους τα ίδια τα χτίζουν με βάση κάποιων κανόνων δόμησης. Αυτό το πράγμα παραβιάζει διατάξεις του συντάγματος και της ενωσιακής νομοθεσίας, λέει ο νόμος ότι ούτως ή άλλως θα πρέπει μέσα στην μελέτη να εξετάζονται οι επιπτώσεις σε ένα σύνολο παραγόντων. Ένα είναι η οπτική όχληση, ένα δεύτερο πολύ σημαντικό για τη συγκεκριμένη περίπτωση είναι το ζήτημα των οικονομικών δραστηριοτήτων και των χρήσεων γης που θα επηρεαστούν από το έργο. Εδώ τα πάνελ τα συγκεκριμένα εγκαθίστανται σε βοσκοτόπους που είναι δηλωμένοι μέσω ΟΣΔΕ στον ΟΠΕΚΕ, δηλαδή οι κτηνοτρόφοι της περιοχής παίρνουν αποζημιώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση επειδή πηγαίνουν τα ζωντανά τους ακριβώς στα ίδια μέρη που θα μπουν τα πάνελ. Μετά πως θα ζήσουν αυτοί οι άνθρωποι και που θα πάνε για βόσκηση αυτά τα ζώα;»

«Αν γίνει αυτό το έργο θα σταματήσουν να παίρνουν αυτές τις αποζημιώσεις, θα καταστραφεί η κτηνοτροφία και η γεωργία με τη περίφημη πατάτα Λεκάνης όπου δεν αναφέρεται στη μελέτη ούτε λέξη για την πατάτα, ποια θα είναι η επίπτωση της τοποθέτησης όλων αυτών των πάνελ που αυξάνουν τη θερμοκρασία στην περιοχή τοπικά 2 βαθμους, δηλαδή εκεί η θερμοκρασία σε σχέση με το σύνολο θα είναι δύο βαθμούς αυξημένη. Αυτή και μόνο η επίπτωση θα παίξει συντριπτικό ρόλο και στην καλλιέργεια της πατάτας. Επίσης τι θα γίνει με το θέμα των πλημμυρικών φαινομένων, εκεί η περιοχή είναι ζώνη υψηλού κινδύνου πλημμύρας, στο παρελθόν ήτανε ολόκληρη λίμνη εκεί η περιοχή μέχρι να ανοίξουν μία τρύπα στο βουνό για να φεύγει έξω από το νερό. Είναι προστατευόμενη περιοχή πόσιμου ύδατος, δεν αναφέρεται τίποτα από όλα αυτά στην μελέτη και δεν εξηγείται πως ενώ αυτά τα σχέδια διαχείρισης που είναι εγκεκριμένα αναφέρουνε ότι στην περιοχή πρέπει να γίνουν παραπάνω φυτεύσεις δέντρων για να ανασχεθούν τυχόν πλημμυρικά φαινόμενα, θα έρθουν τώρα αυτοί και αντί να γίνει αυτό θα γίνει το αντίθετο! Θα καλυφθούν και θα εκχερσωθούν από κάθε βλάστση αυτά τα στρέμματα!».

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,913ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles