Μέχρι τα δικαστήρια σκοπεύουν να φτάσουν οι άνθρωποι του σωματείου πρωτοβουλία ενεργών πολιτών στην Κεραμωτή για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στον οικισμό τους με τα χιλιάδες αυτοκίνητα που όλο το καλοκαίρι προσπαθούν να περάσουν στην Θάσο. Για την κίνηση αυτή μίλησε ο Ανδρόνικος Σινιόρης, πρόεδρος του σωματείου πρωτοβουλία ενεργών πολιτών στην Κεραμωτή, εξηγώντας τα δεδομένα που υπάρχουν αλλά και τις συνθήκες υπό τις οποίες ζουν και εργάζονται οι κάτοικοι της Κεραμωτής.
«Το σωματείο μας ιδρύθηκε φέτος το Μάρτιο γιατί τα πράγματα έχουν φτάσει σε τέτοιο σημείο που θα πρέπει και με νομική μορφή να διεκδικήσουμε στα δικαστήρια τα αυτονόητα. Ζητούμε κάποιες αλλαγές στην αντιμετώπιση αυτής της αυξημένης κίνησης που παρατηρείται και του Αγίου Πνεύματος και 14 Αυγούστου που ακολουθεί 4ήμερο αργιών, είναι 4-5 μέρες το καλοκαίρι, την περασμένη φορά ειχαμε 19 χιλιόμετρα ουράς για το φέρι μποτ. Σκεφτείτε την ταλαιπωρία αυτών των ανθρώπων, οι κάτοικοι δε μπορούσαν να πάνε ούτε στις δουλειές τους ούτε στα σπίτια τους, αυτών που ήθελαν να ταξιδέψουν, αυτών που είχαν κλείσει στην Κεραμωτή και ερχόντουσαν από Ρουμανία Βουλγαρία, αυτών που θέλανε να πάνε στη θάλασσα, ένα χάος πραγματικό επί ώρες και φυσικά αν υπήρχε ένα έκτακτο περιστατικό όλα τα σοκάκια ήταν φρακαρισμένα δε μπορούσε να κινηθεί ούτε ασθενοφόρο ούτε πυροσβεστικό».
«Αυτή η κίνηση λοιπόν δε μπορεί να απορροφηθεί όσα και να ναι τα φερι μποτ, ακόμη και αν είναι μεγάλα και αναχωρούν ανά μισή ώρα. Έχουμε κάνει προτάσεις να φεύγουν ανά τέταρτο, αυτό πιέζουμε να γίνει να δούμε θα το κάνουν; Αυτό το γεγονός πιέζουμε να βγει προς τα έξω, ελπίζουμε το θέμα να φτάσει κάποια στιγμή στο Υπουργείο Ναυτιλίας όπου θα φτάσουμε και εμείς βέβαια για να βρούμε μία λύση».
«Βέβαια όλα αυτά είναι προσωρινά μέτρα διότι έχει αρχίσει η διαδικασία κατασκευής προβλήτα στην απέναντι πλευρά του κόλπου, στην βόρεια πλευρά, προκειμένου να μεταφερθεί η δραστηριότητα εκεί εκτός οικισμού. Δε μιλάμε για την μεγάλη υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων καθώς το 2023 κινήθηκαν 618.000 μέσω του οικισμού! Καταλαβαίνετε λοιπόν την επιβάρυνση για τους κατοίκους από τα καυσαέρια, την ηχορύπανση κτλ. Έχουμε απευθυνθεί και στο λιμεναρχείο, έχουμε κάνει συγκεκριμένες προτάσεις για τα δρομολόγια, χρειάζεται να γίνουν κάποιες παρεμβάσεις και από τον ΟΛΚ διότι αυτός είναι ο κύριος διαχειριστής της λιμενικής ζώνης και ο εισπράκτορας και θα πρέπει να κινηθεί».
«Από την άλλη θα πρέπει τόσο ο ΟΛΚ όσο και οι πλοιοκτήτριες εταιρίες να επιδείξουν την προβλεπόμενη εταιρική ευθύνη διότι επηρεάζεται η ζωή των κατοίκων και των ταξιδιωτών. Όταν βγαίνουν τα δρομολόγια οι ίδιοι συνωστίζονται για να τα πάρουν διότι είναι χρυσοφόρος η γραμμή της Κεραμωτής! Από εκεί και πέρα όμως πρέπει να επιδείξουν ανάλογη εταιρική ευθύνη. Έχουμε ζητήσει να γίνει σταθμός ηχορύπανσης, να έχουμε στοιχεία πόσο επηρεάζεται η ποιότητα ζωής των κατοίκων, έχουμε ζητήσει να μπει συσκευή μέτρησης κυκλοφορίας στην γέφυρα μπαίνοντας ώστε να έχουμε τον συνολικό αριθμό των οχημάτων που μπαίνουν στον οικισμό. Όταν έχοντας αυτά τα επιστημονικά στοιχεία δεν συγκινηθεί το υπουργείο να προχωρήσει γρηγορότερα στην κατασκευή του προβλήτα, θα πάω στα δικαστήρια προκειμένου να έχω μία απόφαση πίεσης».
«Έχουμε απευθυνθεί στο δήμο και στην περιφέρεια για το ζήτημα και περιμένουμε την εξέλιξη, τα έχουμε προχωρήσει όλα αυτά, μετά την δημοσίευση των εγγράφων και λοιπά κάναμε επαφές με όλους αυτούς και ζητάμε να γίνει μία συνέλευση να σας ενημερώσουμε, να κατατεθούν ερωτήσεις και να φτάσει η φωνή μας μέχρι την Αθήνα. Την Πέμπτη διοργανώνουμε συνέντευξη τύπου στην Καβάλα στη 1 το μεσημέρι. Όπως μας είπε η περιφέρεια ήδη γίνεται διαγωνισμός για την ανάδειξη μειοδότη για τη σύνταξη της οριστικής μελέτης και μετά θα προχωρήσουμε σε εργολάβους κτλ, αυτά όμως είναι γραφειοκρατικά και καθυστερούν. Για αυτό εμείς θέλουμε να έχουμε στοιχεία για να πιέσουμε την διαδικασία».