Η δραματική κατάσταση με την λειψυδρία στα βουνά του δήμου Καβάλας και η αλόγιστη και δίχως σχέδιο χρήση του νερού στους οικισμούς του πρώην δήμου Φιλίππων έφερε ξανά τα προβλήματα υδροδότησης. Το Ζυγός αλλά και άλλα χωριά της περιοχής αντιμετωπίζουν καθημερινά προβλήματα με το νερό τονίζει ο πρόεδρος της κοινότητας Ντέμης Κοτσακίδης και είναι αναγκαία πλέον η άμεση αλλαγή συνηθειών όπως τα ποτίσματα μπαξέδων και γρασιδιών γιατί οι υδάτινοι πόροι εξαντλούνται.
«Στο Ζυγό συμβαίνει ό,τι συμβαίνει και σε κάποιες άλλες κοινότητες του δήμου Καβάλας καθώς και σε πάρα πολλές κοινότητες όλης της επικράτειας όπου λόγω της υπερκατανάλωσης λόγω των αυξημένων θερμοκρασιών, παρατηρείται κάποιο διάστημα μέσα στην ημέρα μεγάλο για πολλές μέρες, κάποια κομμάτια του οικισμού Ζυγού να μην έχουν νερό ή να έχουν πάρα πολύ μικρή πίεση. Ταυτόχρονα εδώ γίνεται η αλλαγή του εσωτερικού δικτύου όσον αφορά τα τμήματα που είχαν αμίαντο, είναι γύρω στο 40% του δικτύου του χωριού. Ταυτοχρόνως καταλαβαίνετε ότι ένα δίκτυο που γίνεται το 2024 γίνεται με πολύ καλύτερη κατανομή σωληνώσεων, αυτά είναι τεχνικά θέματα αφορά την είσοδο και την έξοδο στο κεντρικό δίκτυο κτλ κάτι το οποίο με την ίδια ποσότητα νερού που καταναλώνεται τώρα μετά από ένα χρόνο όταν θα ολοκληρωθεί το δίκτυο θα είναι πολύ πιο βελτιωμένη η εικόνα στην διανομή του νερού».
«Επειδή είμαι υπεύθυνος και για την άρδευση στον δήμο Φιλίππων, δυστυχώς αυτό το καλοκαίρι θα είναι μία πολύ απότομη και δύσκολη προσαρμογή και της ύδρευσης και της άρδευσης στα νέα δεδομένα. Όλες οι κοινότητες του δήμου οι οποίες γειτνιάζουνε με μεγάλα κομμάτια τα οποία είναι αγροτικά ή φυτώρια και είναι συνδεμένα στο δίκτυο ύδρευσης έχουν πρόβλημα. Αυτή τη στιγμή να σας πω στο Χαλκερό όλο το δίκτυο με τους ελαιώνες ποτίζεται από ένα σύστημα το οποίο τροφοδοτεί και νερό το χωριό. Είναι δυνατόν χιλιάδες με ελαιόδεντρα; Το ίδιο και στο Ζυγό, όπου τα φυτώρια είναι στο χαμηλότερο σημείο, ορθώς είχαμε συνηθίσει να βάζουμε μπαξέδες στα φυτώρια, δυστυχώς όμως τα φυτώρια δεν τροφοδοτούνται από την άρδευση αλλά από την ύδρευση».
«Αυτά όλα θα πρέπει στο άμεσο μέλλον να τα αντιμετωπίσουμε, δυστυχώς πέραν της σύνδεση από τις πηγές Κεφαλαρίου πρέπει να γίνουνε και διπλά δίκτυα, τα επόμενα χρόνια όσον αφορά τους μπαξέδες στα χωριά, το γκαζόν και κάποιες άλλες δραστηριότητες, δυστυχώς θα πρέπει να τις αλλάξουμε και αν δεν τις αλλάξουμε με βάση τις πρώτες ανακοινώσεις και κατευθύνσεις που θα δώσουν οι κατά τόπους ΔΕΥΑ θα αναγκαστούμε να τις αλλάξουμε με πολύ απότομο και άσχημο τρόπο. Γιατί θα φτάνουμε στην υποχρεωτική διακοπή υδροδότησης σε κάποια τμήματα, είναι ξεκάθαρος ο κανονισμός, έρχονται πρώτα οι άνθρωποι, μετά τα ζώα και μετά τα φυτά».
«Αυτή την στιγμή μιλάμε για κλιματική αλλαγή, για παρατεταμένη περίοδο υψηλών θερμοκρασιών, εγώ επειδή ζω στο Ζυγό δε βλέπω πολλοί να έχουν αλλάξει τις συνηθειες τους. Οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες είναι οι πρώτη που έχουν καταλάβει αυτή την αλλαγή, όλες οι πηγές στα ορεινά του δήμου Καβάλας και γενικά σε όλη την Ελλάδα αρχίζουν και στερεύουν. Οι δυνατότητες του δήμου ταυτόχρονα για μεταφορά νερού -όπως γινόταν στο παρελθόν- σε κτηνοτροφικές μονάδες και αυτή πλέον αρχινάει να σταματάει, δυστυχώς η προσαρμογή θα είναι απότομη και άγρια. Θα πρέπει να ενημερωθούν οι πολίτες και να αλλάξουν συνήθειες. Για τον επόμενο 1μιση μήνα ίδια θα είναι η κατάσταση. Ξεκινάει από αυτή την εβδομάδα καμπάνια από τη ΔΕΥΑΚ για να γίνει κάποιος προγραμματισμός όσον αφορά τη χρήση του νερού στα χωριά του πρώην δήμου Φιλίππων. Ακόμα και τα γήπεδα των οικισμών αρδεύονται από τα εσωτερικά δίκτυα της ύδρευσης, σκεφτείτε τι επιβάρυνση είναι αυτή, τα γήπεδα άρχισαν να ξεραίνονται».
«Την προηγούμενη εβδομάδα συμμετείχα στην εθελοντική πυροφύλαξη που γίνεται στο πευκοδάσος Ζυγού, δεν υπήρχε νερό πουθενά, πλέον το δάσος είναι αφιλόξενο για όλα τα ζώα, βλέπουμε συμβάντα ότι ζαρκάδια κατεβαίνουνε, περνάνε το κεντρικό δρόμο μπαίνουν στον κάμπο και τα χωριά, η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη, δε μιλάμε για παρένθεση, μιλάμε για μονιμότητα, στο άμεσο μέλλον το νερό θα πρέπει να απασχολήσει την τοπική αυτοδιοίκηση».