Η λύση για την χώρα μετά τα συλλαλητήρια και την απονομιμοποίηση της παρούσας κυβέρνησης θα μπορούσε να είναι μία μεταβατική αλλά όχι υπηρεσιακή κυβέρνηση, που θα μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις και δεν θα έχει ως μόνο σκοπό να οδηγήσει την χώρα σε εκλογές. Αυτό υποστήριξε ο δημοσιογράφος Παντελής Σαββίδης σε συνέντευξη του στη «ΝΕ» περιγράφοντας πως θα μπορούσε να είναι η επόμενη πολιτική μέρα έως το 2027.
«Θα προσπαθήσει ο κ. Μητσοτάκης να παραμείνει στην εξουσία πάση θυσία παρά το γεγονός ότι η παραμονή του από δω και πέρα στην εξουσία βλάπτει την χώρα. Βλάπτει την χώρα διότι αυτή τη στιγμή ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι επιθυμητός σε δύο διεθνή κέντρα, τη Μόσχα και την Ουάσιγκτον και έχει περιθωριοποιηθεί και αυτό φαίνεται από τις ενέργειες που κάνει το διευθυντήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην Ευρώπη. Άρα στα 3 από τα 4 (το 4ο είναι η Κίνα) διεθνή κέντρα που διαμορφώνουνε το παιχνίδι που μας αφορά ο κ. Μητσοτάκης έχει αρνητική πρόσληψη. Δεν είμαι ακριβώς υπέρ μιας υπηρεσιακής κυβέρνησης, αλλά μίας μεταβατικής, υπηρεσιακές κυβερνήσεις είναι αυτές που συγκροτούνται για να πάνε σε προβλεπτό και σύντομο χρόνο μία χώρα σε εκλογές.
«Η μεταβατική κυβέρνηση που εγώ προτείνω σε αυτό το άρθρο θα είναι μία κυβέρνηση διετίας, όσο δηλαδή χρειάζεται για να εκπνεύσει η εντολή που έδωσε ο λαός στις προηγούμενες εκλογές, άρα δεν είναι υπηρεσιακή, είναι μεταβατική. Το σκεπτικό μου είναι για να μην υπάρξει κάποια υπέρβαση εν πάση περιπτώσει και της λαϊκής εντολής και του γεωπολιτικού κλίματος που θέλουμε να διατηρήσουμε ήρεμο, επειδή τις εκλογές τις κέρδισε η ΝΔ, ο βασικός πυρήνας και ο επικεφαλής μπορεί να είναι από τη ΝΔ αλλά πρέπει να διευρυνθεί με πρόσωπα αποδοχής, κοινωνικής αποδοχής αυτή η κυβέρνηση και αυτά τα πρόσωπα μπορεί να μην έχουν εμφανιστεί ή να διετέλεσαν σε υψηλές κυβερνητικές θέσεις το προηγούμενο διάστημα αλλά νομίζω υπάρχουνε και πρόσωπα τα οποία από την παρουσία τους στην πολιτική το προηγούμενο διάστημα, μιλάω τώρα για την αντιπολίτευση γιατί στη συμπολίτευση ο επικεφαλής θα πάρει όποιους θέλει. Για παράδειγμα ο κ. Μανιάτης είναι ένα τέτοιο πρόσωπο, δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος που σε μία καίρια θέση με την οποία έχει ασχοληθεί ο κ. Μανιάτης θα είχε αρνητική πρόσληψη του γεγονότος. Υπάρχουν και άλλα πρόσωπα που διατέλεσαν σε υψηλές θέσεις στο παρελθόν και θα μπορούσαν να βοηθήσουν και με την πείρα που έχουνε.
«Εάν πάμε στη υπηρεσιακή κυβέρνηση η οποία μέσα σε ένα ή δύο μήνες θα κάνει εκλογές, είτε είναι τεχνοκρατών ή όχι είναι μικρής σημασίας, έτσι κι αλλιώς θα είναι μία κυβέρνηση η οποία θα διαχειρίζεται την καθημερινότητα για να πάει σε εκλογές. Εάν πάμε σε μεταβατική κυβέρνηση διετίας που προτείνω εγώ, η χώρα έχει ανάγκη σημαντικών επιλογών και αλλαγών, δεν μπορεί να είναι μία κυβέρνηση η οποία δεν έχει κανενός είδους νομιμοποίηση όπως θα είναι μία κυβέρνηση τεχνοκρατών και δύο χρόνια να μην κάνει τίποτα. Είναι τόσο ραγδαίως μεταβαλλόμενο το περιβάλλον το διεθνές στο οποίο πρέπει να λάβει θέση η χώρα γιατί διαφορετικά περιθωριοποιείται και κινδυνεύει.
«Άρα αυτή η κυβέρνηση που θα συγκροτηθεί -αν είναι κυβέρνηση διετίας- θα παίρνει αποφάσεις. Για να μπορεί να πάρει αποφάσεις πρέπει να έχει μία κάποιου είδους νομιμοποίηση και αυτή την δίνει ο λαός. Μία κυβέρνηση όπως σας στην περιέγραψα προηγουμένως έχει αυτού του είδους την νομιμοποίηση, μια κυβέρνηση τεχνοκρατών δεν την έχει. Έχει σημασία αν θα είναι υπηρεσιακή για 1-2 μήνες μέχρι τις εκλογές ή μεταβατική για 2 χρόνια».
«Σε αυτή την διετία η αντιπολίτευση θα πρέπει να συγκροτηθεί, υπάρχει αντιπολίτευση αλλά είναι εντελώς τυπική η ύπαρξη της, δεν είναι συγκροτημένη κακά ψέματα, δεν έχει παρουσία, δεν έχει μία ζωντάνια, δεν είμαι και σίγουρος αν έχει λειτουργήσει και αν υπάρχει μία συνεννόηση των οργάνων της, των ίδιων μέσα στα κόμματα. Σκεπτόμενοι τώρα το μέλλον της χώρας, γιατί οι δυσκολίες της στιγμής δεν έχουν γίνει συνειδητές στην χώρα, να δοθεί με μια τέτοια μεταβατική κυβέρνηση ο χρόνος αυτά τα 2 χρόνια και στην αντιπολίτευση η δυνατότητα να φτιάξει δυνατά, υπαρκτά κόμματα γιατί αυτή την στιγμή είναι σε ρευστότητα. Και σε εκλογές να πάμε με υπηρεσιακή κυβέρνηση όπως λέει η κ. Δεληβάνη, το πιθανότερο είναι ότι θα προκύψει μία κατάσταση σαν και την σημερινή. Δεν υπάρχει μία δυναμική της αντιπολίτευσης να αμφισβητήσει ή να διεκδικήσει την εξουσία αυτή την στιγμή. Άρα έχει κάνα νόημα να πάμε σε εκλογές;».
«Το πως ερμηνεύει ο καθένας ειδικά στο διαδίκτυο στο οποίο περιφέρομαι, το τι σήμαιναν οι μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις είναι μία άλλη υπόθεση, κάποιοι λένε καθώς παρεμβαίνουνε ότι ο κόσμος θέλει να εξαφανιστούν όλα τα παλιά κόμματα όλοι οι παλιοί πολιτικοί και να αναδειχθούν νέα. Αυτά γίνονται με το μαγικό ραβδί; Βλέπετε εσείς καμία δυναμική να υπάρχει, να διαμορφωθούν νέα κόμματα εξουσίας και να έχουν μία πειστική πρόταση ή οι επικεφαλής τους μία προσωπικότητα απέναντι στην κοινωνία που να παρέχει εμπιστοσύνη; Είναι καλό να τα λέμε, να αλλάξει το σύνταγμα, να καταργηθούν τα τάδε άρθρα, να έρθουνε νέες πολιτικές δυνάμεις αλλά πού είναι αυτές; Είναι άλλο να τα συζητάς αυτά σε επίπεδο διαδικτύου και άλλο να λες αύριο τι θα κάνουμε».
«Η νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας που πάει να διαμορφωθεί στην Ευρώπη με πρωτοβουλία του Ηνωμένου Βασιλείου, άρα προσπαθεί το Ηνωμένο Βασίλειο να βάλει στο σκληρό πυρήνα της νέας αρχιτεκτονικής ασφάλειας τον εαυτό του και την Τουρκία που σημαίνει ότι οτιδήποτε θελήσει η Ελλάδα πλέον ως συνδρομή από την Ευρωπαϊκή Ενωση σε μία νέα τέτοια αρχιτεκτονική ασφαλείας θα το ζητάει από την Ε.Ε., αυτή θα απευθύνεται σε αυτό τον πυρήνα στο οποίο θα βρίσκεται η Τουρκία και δεν θα βρίσκεται η Ελλάδα. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό; Αυτό το πράγμα πρέπει αυτή τη στιγμή να το εμποδίσουμε να γίνει πάση θυσία! Αυτό όμως δε γίνεται με υπηρεσιακές κυβερνήσεις και δε μπορεί να το κάνει και ο κ. Μητσοτάκης γιατί για να το αποτρέψει αυτό πρέπει να απευθυνθεί στον Τραμπ, ο Τραμπ που δεν είναι και πολύ σίγουρο ότι θα δεχθεί να μιλήσει με τον Μητσοτάκη, πρέπει να απευθυνθεί και σε άλλες δυνάμεις με τις οποίες έχει διαταράξει τις σχέσεις του. Δεν έχω κάτι με τον κ. Μητσοτάκη, απλά λέω ότι η μη διακριτική άσκηση εκ μέρους του της εξωτερικής πολιτικής έχει φέρει τον ίδιο και κατά συνέπεια και τη χώρα σε δύσκολη θέση. Δεν μπορεί να διαχειριστεί τις διεθνείς υποθέσεις που χρειάζονται λεπτότητα και παρασκήνιο αυτή τη στιγμή ο κ. Μητσοτάκης, κάτι άλλο χρειάζεται».