Στο χειρότερο επίπεδο της τελευταίας 15ετίας βρίσκονται οι ελλείψεις φαρμάκων διεθνώς, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Γιάννης Δαγρέ, ενώ για πρώτη φορά εντοπίζονται ελλείψεις και σε γενόσημα. Αυτήν την κατάσταση περιγράφει μιλώντας στον Alpha Radio η Σίσσυ Ρακιτζή, πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Καβάλας.
Αυτή την εποχή και χοντρικά τον τελευταίο χρόνο, οι ελλείψεις φαρμάκων σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες, κυμαίνονται στο χειρότερο επίπεδο της τελευταίας 15ετίας, σύμφωνα με στοιχεία από Φαρμακευτικούς Συλλόγους, Φαρμακαποθήκες, αλλά και ανακοινώσεις από διεθνείς φορείς, όπως πχ ο Πανευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), αναφέρει χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος του ΦΣΑ, για να επισημάνει στη συνέχεια ότι σε αρκετές περιπτώσεις, ελλείψεις παρουσιάζουν ακόμη και φάρμακα που ποτέ στο παρελθόν δεν ήταν ελλειπτικά.
Σχετικά με το ποια φάρμακα βρίσκονται σε έλλειψη η κ. Ρακιτζή τόνισε «Όσον αφορά το κομμάτι των ελλείψεων φαρμάκων έχουμε να πούμε αρκετά πράγματα, βέβαια δεν κάτι που μας έρχεται τώρα, είναι χρονίζον το πρόβλημα, απλά τα τελευταία δύο έτη έχει επιδεινωθεί πολύ και θα μιλήσουμε ξεκάθαρα ότι οι ελλείψεις των φαρμάκων είναι πρόβλημα τιμολογιακής πολιτικής των πολυεθνικών εταιρειών. Δεν είναι κάτι κρυφό, το λένε και οι ίδιοι, εμείς σαν Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος διαφωνούμε, ναι μεν το φάρμακο κυκλοφορεί στη χώρα μας αλλά δεν μπορούμε να σας τα δώσουμε και τα δίνουμε στην Ευρώπη που η τιμή του μπορεί να είναι και 20-30 φορές ακριβότερη. Υπάρχει για παράδειγμα σιρόπι παιδιατρικό που στην χώρα μας έχει 5 ευρώ λιανική τιμή και στην Ευρώπη έχει 50 ευρώ. Δε μπορείς να πεις σε καμία πολυεθνική δώστα στην χώρα μας και όχι αλλού».
«Για τους ανοσοκατεσταλμένους και τους διαβητικούς προσπαθούμε να καλύψουμε το κομμάτι των ελλείψεων όσο πιο δυναμικά γίνεται μέσω του ΠΦΣ και πιέζουμε την πολιτεία πάντα αλλά από την άλλη είμαστε λίγο πιο ήρεμη καθώς τα φάρμακα αυτά βρίσκονται, όσον αφορά τις κακοήθειες τους καρκίνους, τους ανοσοκατεσταλμένους, τους νεφροπαθείς, τα αυτοάνοσα, επειδή αυτά έχουν τις κανονικές τους τιμές στις χώρα μας, της τάξεως των 5-6.000 ευρώ η κάθε αγωγή, υπάρχουν. Στα φάρμακα ροής έχουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα και τα πολύ φτηνά φάρμακα τα οποία πολλά από αυτά έχουν εξαφανιστεί».
«Για το κομμάτι αυτό μπορούμε να δώσουμε κίνητρα στην Ελληνική φαρμακοβιομηχανία να μπορέσουν να παράξουμε αντίστοιχο φάρμακο όπως είναι το Augmentin οπότε δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα, όπως έγινε με το Clarisid της Bayer και το claripen που είναι Ελληνικό. Βεβαίως τον Δεκέμβριο δημιούργησε το μεγάλο πρόβλημα λόγω όλων των παράμετρων και της κατάστασης με τον κόβιντ που υπήρξε και αποσυντόνισε όλη την αγορά, τώρα όμως όλα τα αντιβιοτικά υπάρχουν και ειδικά των πολυεθνικών που δημιουργούνε κατάσταση και ευτυχώς η λύση που έχουμε στην περίπτωση αυτή είναι να αντικαθιστούμε το φάρμακο με κάποια άλλη αντιβίωση. Είναι πάρα πολύ κουραστικό αυτό που συμβαίνει, όλη την ημέρα είμαστε στο ψάξιμο για κάποιο φάρμακο, όλοι οι φαρμακοποιοί και συνάδελφοι πανελληνίως ζούμε το ίδιο, να ψάχνουμε όλη μέρα ένα φάρμακο για να εξυπηρετήσουμε τον ασθενή ή ακόμα και ανοίγοντας ένα κουτί για να δώσουμε 10 χάπια σε έναν ασθενή και άλλα 10 χάπια σε έναν άλλον.
«Το να παρασκευαστούν αυτά τα φάρμακα από ελληνικά χέρια είναι ο στόχος μας για όποια κυβέρνηση αναλάβει να δοθούν κίνητρα οικονομικά και στο σημείο που μπορούμε να παράξουμε φάρμακα. Στα φάρμακα των καρκινοπαθών έχει μεριμνήσει η πολιτεία, αλλά στα πολύ φτηνά φάρμακα που δεν βγαίνουν οι προϋπολογισμοί του ΕΟΠΥΥ για να δίνονται στα 50 ευρώ τα φάρμακα που τώρα δίνονται με 5 ευρώ, καταλαβαίνετε την διαφορά της δαπάνης για ένα μόνο αντιβιοτικό».