Την ιστορία του Δημοτικού Ωδείου, του παλαιότερου πολιτιστικού θεσμού της πόλης της Καβάλας θέλει να καταγράψει και να προβάλει η διοίκηση του με το 4ημερο εκδηλώσεων που εκκίνησαν το απόγευμα της Πέμπτης στη Μεγάλη Λέσχη. Ο πρόεδρος του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας, Παναγιώτης Παπαδόπουλος μίλησε στον Alpha Radio για αυτά τα «γενέθλια» του Ωδείου αλλά και το φεστιβάλ Παπαιωάννου και πως θα λειτουργεί.
«Το Δημοτικό Ωδείο Καβάλας είναι ο παλαιότερος πολιτιστικός θεσμός της πόλης, εδώ και 85 χρόνια έχει διαρκή παρουσία πέραν της μουσικής εκπαίδευσης, στην πολιτιστική ζωή της πόλης με συναυλίες, εκδηλώσεις, προσκεκλημένους καλλιτέχνες, ορχήστρες, μέσα στην πόλη, σε αίθουσες της πόλης, στους Φιλίππους, είναι πάρα πολύ μεγάλη η δραστηριότητα του Δημοτικού Ωδείου όλα αυτά τα χρόνια και σε αυτό πρέπει λίγο να σταθούμε λίγες μέρες, αυτές τις τέσσερις μέρες που ξεκινούν από σήμερα, να δούμε τι έχει γίνει στο Ωδείο αυτά 85 χρόνια και να σκεφτούμε και το μέλλον του ωδείου, να δούμε τι μπορεί να γίνει ακόμη καλύτερο. Όσοι βρέθηκαν στην εκδήλωση στη Μεγάλη Λέσχη παρακολούθησαν και το ιστορικό ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε για πρώτη φορά και δείχνει τους σταθμούς αυτής της 85χρονης ιστορίας και γίνεται αναφορά σε πρόσωπα που ξεκίνησαν ως μαθητές του ωδείου και σήμερα κάνουν διεθνή καριέρα.
«Πρόσωπα όπως η Αλεξία Βουλγαρίδου η δραματική μας σοπράνο, η οποία δε ξεχνάει την πόλη της. Πρόσφατα κιόλας συνεργάστηκε με το δημοτικό ωδείο για την πρώτη παραγωγή όπερας που έγινε σε συνεργασία με το φεστιβάλ cosmopolis, μία συνεργασία που θέλουμε να συνεχιστεί, ο Ιάσωνας Κεραμίδης που είναι κορυφαίος μουσικός στην φιλαρμονική ορχήστρα του Μονάχου, ο Λάμπης Βασιλειάδης που διδάσκει στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και αλλοι που φοβάμαι ότι κάποιους θα ξεχάσω.
«Πολλά μικρά βήματα μπορούν να γίνουν ώστε να γίνει το μεγάλο βήμα που θέλετε και που όλοι μας περιμένουμε να γίνει. Αυτό θα γίνει με το να αυξηθούν οι θέσεις του μόνιμου προσωπικού του Δημοτικού Ωδείου, με την καθιέρωση μιας ορχήστρας δωματίου που θα δίνει τακτικά συναυλίες στην Καβάλα και στις γύρω περιοχές, με την αυξηση των μουσικών στις 2 φιλαρμονικές του Δημοτικού Ωδείου δηλαδή της Καβάλας και των Κρηνίδων, πολλά μικρά βήματα για τα οποία βρισκόμαστε σε συνομιλίες με τον δήμαρχο ο οποίος θα δώσει και στην ομιλία του την κατεύθυνση».
«Ο προγραμματισμός της διοίκησης του Θόδωρου Μουριάδη ήθελε υπό μία σκέπη όλες τις πολιτιστικές δράσεις στην Καβάλα, για πολλούς λόγους, συμφωνούμε με αυτή την απόφαση, γίνεται πιο οργανωμένα η δουλειά, είναι πιο λίγοι που παίρνουν τις αποφάσεις, γίνεται πιο οργανωμένη δουλειά και υπάρχει καλύτερος συντονισμός. Το Δημοτικό Ωδείο στη συγκεκριμένη περίπτωση, στις «ημέρες Παπαϊωάννου» όπως λέγεται πλέον αυτός ο θεσμός έχει το πρώτο λόγο στον καλλιτεχνικό προγραμματισμό, οι εκδηλώσεις που γίνονται εκείνες τις μέρες είναι αποκλειστικής ευθύνης του Δημοτικού Ωδείου και από κει και πέρα η διοργάνωση της εκδήλωσης δηλαδή τα τεχνικά ζητήματα κτλ το αναλαμβάνει η ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ με την οποία το οποίο έχει εξαιρετική συνεργασία. Ουσιαστικά μετονομάστηκε το φεστιβάλ, στόχος ήταν να τιμηθεί αυτός ο μεγάλος Καβαλιώτης συνθέτης ο οποίος έτσι και αλλιώς τιμάται αρκετά καθώς και το ωδείο έχει αίθουσα με το όνομά του, υπάρχουν οδοί στην πόλη μας με το όνομά του και η αναφορά στον Γιάννη Παπαϊωάννου είναι πάρα πολύ συχνή με κάθε ευκαιρία είτε σε συναυλίες και σε άλλες εκδηλώσεις. Επομένως δε νομίζω ότι έχει αλλάξει κάτι».