8.9 C
New York
Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 2024

Buy now

«Το Ισραήλ θα απαντήσει με συνδυασμό χτυπημάτων στο Ιράν, ακόμα και με δημιουργία έκρηξης εσωτερικής επανάστασης»

Η απάντηση του Ισραήλ στο Ιράν θα είναι πολυεπίπεδη και πιθανότατα όχι μόνο σε στρατιωτικό επίπεδο εκτιμά ο διδάκτορας γεωπολιτικής και καθηγητής Ευρωπαϊκών θεμάτων Γιώργος Φίλης. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι ήδη υπάρχει κλιμάκωση ανάμεσα στις δύο χώρες και πως η αντιπαράθεση μπορεί να οδηγηθεί και σε άλλα πεδία, τουλάχιστον για το Ισραήλ που πιθανώς μπορεί να περιέχει στην φαρέτρα του ακόμα και δημιουργία έκρηξης εσωτερικής επανάστασης μέσα στο Ιράν από τις αντιπολιτευόμενες δυνάμεις. Τέλος σχολιάζοντας τον ρόλο της Ελλάδας στην αντιπαράθεση σημειώνει πως είναι «η γραμμή ζωής του Ισραήλ» αφού είναι ο μόνος διάδρομος εξοπλισμού του αλλά και διαφυγής πολιτών που κινδυνεύουν.

«Από τότε που είχαμε τα δραματικά γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου, δηλαδή πριν ακριβώς από ένα χρόνο η τοποθέτηση μου ήταν ότι αναπόφευκτα λόγω της ισορροπίας δυνάμεων και των πραγματικοτήτων όπως έχουν δημιουργηθεί εδώ και 2,5 χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο και υπενθυμίζω αυτό που λέγαμε για το πόλεμο στην Ουκρανία ότι θα ανοίξουνε μέτωπα και αλλού, η αντιπαράθεση με την Χεσμπολάχ θα μεταφερθεί στο Λίβανο όπως και έγινε, και ο τελικός στόχος του Ισραήλ είναι το Ιράν. Νομίζω πλέον ότι έχουμε άμεση εμπλοκή, έχουμε 200 βαλιστικούς πυραύλους, τα βίντεο είναι ξεκάθαρα, χτυπήσανε συγκεκριμένους στρατιωτικούς στόχους του Ισραήλ. Να δούμε βέβαια ποιες είναι οι ζημιές, αυτό όπως καταλαβαίνετε δεν θα το πούνε, αλλά καταλαβαίνετε από ανοιχτές πηγές και δυνάμεις αντίθετες θα γνωστοποιηθούν. Άρα θα δούμε τη ζημιά που έχει υποστεί το Ισραήλ από αυτή την επίθεση. Άρα λοιπόν δε μπορεί κάποιος να λέει ότι δεν έχουμε άμεση πλέον αντιπαράθεση και ειδικά αυτή τη στιγμή όπου αναμένουμε χτύπημα του Ισραήλ και είναι ξεκάθαρο ότι το Ισραήλ θα χτυπήσει και δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μη προσπαθήσει να δώσει ένα εμφατικό χτύπημα στην Τεχεράνη».

«Θα πρέπει να παρατηρήσουμε και από τις ομιλίες και τις δηλώσεις των Ισραηλινών ιθυνόντων, υπουργών και του ιδίου του κ. Νετανιάχου δύο βασικά πράγματα, πρώτον είναι ξεκάθαρο ότι θα έχουμε ένα χτύπημα ίσως όχι ανάλογο αλλά ποιο σκληρό από αυτό το οποίο υπέστη το Ισραήλ, άρα να έχουμε κάποιο πολυεπίπεδο χτύπημα αεροπορικό, αεροναυτικό ίσως, με επιχειρήσεις σίγουρα στον κυβερνοχώρο και επιχειρήσεις των ειδικών δυνάμεων, νομίζω ότι θα είναι συνδυασμός χτυπημάτων. Αναφέρθηκε νομίζω από υπουργό Ισραηλινό ότι τα λεφτά για να μπορεί η Χεσμπολάχ να έχει αυτά τα μέσα να χτυπάει το Ισραήλ ήρθαν από το Ιράν και του Ιράν τα χρήματα αυτά προήλθαν από την πώληση πετρελαίου. Αυτό σημαίνει ότι έχει μπει στο στόχαστρο και με μία συγκαλυμμένη απειλή προς κάθε ενδιαφερόμενο, ότι δυνητικώς μπορεί να χτυπηθούν και βάσεις άντλησης διύλισης πετρελαίου το οποίο καταλαβαίνετε τι θα σημαίνει αυτό και για την Κίνα ως βασικό προμηθευτή πετρελαίου από το Ιράν και τι θα σημαίνει για την Ευρώπη».

«Δεύτερον πριν δύο μέρες ο Νετανιάχου είπε ότι δεν εχθρεύεται το λαό του Ιράν αλλά θα βοηθήσει το λαό του Ιράν να πολεμήσει την τυρρανία του καθεστώτος. Αυτό σημαίνει ότι το χτύπημα του Ισραήλ επειδή μπορεί να είναι κλιμακωτό, μπορεί να περιέχει στην φαρέτρα του ακόμα και δημιουργία έκρηξης εσωτερικής επανάστασης μέσα στο Ιράν από τις αντιπολιτευόμενες δυνάμεις. Αυτό δεν είναι περίεργο αν σκεφτεί κάποιος ότι έχουμε τέτοια δείγματα από την εποχή όπου υπήρχε εσωτερική αναταραχή απο χιλιάδες ανθρώπους οι οποίοι δεν θέλουν πλέον αυτό το καθεστώς το οποίο υπάρχει. Το Ισραήλ μπορεί να χτυπήσει πολυεπίπεδα το Ιράν ως κράτος και ως πολιτικό σύστημα πλέον και τα χτυπήματά του να μην αφορούν το Ιράν αλλά να έχουν τεράστιες επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία και φυσικά υπάρχει και η επιλογή του να χτυπηθούν και το πυρηνικό πρόγραμμα».

«Αν θέλετε την άποψή μου το Ισραήλ θα χτυπήσει στρατιωτικούς στόχους με μια πολυεπίπεδη επίθεση όπως είπαμε που δεν θα’ ναι απλά αεροπορική ή πυραυλική αλλά θα έχει και άλλα συστατικά και θα είναι σε δεύτερη επιλογή ή σε άλλη σκάλα κλιμάκωσης το να χτυπήσει τα πυρηνικά και όλα αυτά σε συνδυασμό με τη προσπάθεια δημιουργίας εσωτερικής αναταραχής στο Ιράν, εάν και εφόσον οδηγηθούμε σε περαιτέρω κάθετη κλιμάκωση».

«Κάποιοι λέγανε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται απέναντι στο Ισραήλ ειδικά για τα δραματικά ανθρωπιστικά γεγονότα στη Γάζα, η τοποθέτηση την οποία έχω δημοσίως πει και νομίζω ότι πλέον αποδείχθηκε είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες για πολλούς λόγους και ανθρωπιστικούς φυσικά αντιτίθεται στον τρόπο λειτουργίας επιχειρησιακά στη Γάζα του ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, όμως όταν θα φτάσει η συζήτηση στο Ιράν δεν θα τεθεί καμία συζήτηση για το τι θα γίνει. Δεν είναι τυχαίο ότι οι ΗΠΑ όλον αυτό το χρόνο έχουν ένα συγκεκριμένο τρόπο λειτουργίας, δηλαδή σε κάθε κλιμάκωση που γινότανε αμέσως έβγαιναν και λέγανε έχουμε ειρηνευτικό σχέδιο, μία εβδομάδα, 10 μέρες, σε ένα οδικό χάρτη και τα λοιπά, τώρα δεν είπαν τίποτε τέτοιο. Δικαιολόγησαν απολύτως τα χτυπήματα εξάρθρωσης της ηγεσίας και των τακτικών και στρατηγικών επικοινωνιών της Χεσμπολάχ και αυτή τη στιγμή δεν συζητάνε για οποιοδήποτε ειρηνευτικό σχέδιο παρά μόνο για τον τρόπο με τον οποίο το Ισραήλ θα χτυπήσει το Ιράν. Είναι ξεκάθαρο ότι όταν φτάσει η συζήτηση στο Ιράν οι ΗΠΑ θα σταθούν δίπλα στο βασικό τους σύμμαχο».

«Η Ελλάδα αρχικώς λειτουργεί ως ο βασικός σύμμαχος του Ισραήλ, ο ελληνισμός είναι η γραμμή ζωής του Ισραήλ διότι όπως καταλαβαίνετε από την στιγμή που έχει κλείσει η οποιαδήποτε συζήτηση για συμμαχία έτσι όπως είναι η Τουρκία αυτή τη στιγμή με το Ισραήλ, είναι πλήρως αναξιόπιστη η σχέση του Ισραήλ με την Αίγυπτο και την Ιορδανία διότι και σε αυτούς θα τεθούν υπαρξιακά διλλήματα στην Αίγυπτο και σε Ιορδανία εάν και εφόσον πάμε σε περαιτέρω έκρηξη της κατάστασης. Άρα ο μόνος σίγουρος δρόμος υποστήριξης είναι η Κύπρος και η Ελλάδα, προς την δύση. Άρα λοιπόν η Ελλάδα από μόνη της αυτή τη στιγμή ο ελληνισμός και μόνο που υπάρχει είναι πολύ μεγάλη προσφορά στη βοήθεια του Ισραήλ στο να επιβιώσει από μία κατάσταση η οποία μπορεί να το οδηγήσει με 4-5 μέτωπα. Δεύτερο οι βάσεις στην Ελλάδα, στην Κρήτη κυρίως και στην νότια Ελλάδα θα είναι σημαντικότατες και για την προσπάθεια βοήθειας και εκκένωσης πολιτών και όχι μόνο από την περιοχή για να μπορέσουν να επιβιώσουνε από μία περαιτέρω κλιμάκωση και στον ίδιο το Λίβανο και ίσως και στο Ισραήλ. Επίσης η Ελλάδα όπως καταλαβαίνετε λειτουργεί ως de facto κέντρο λογιστικής υποστήριξης και διοικητικής μέριμνας οποιονδήποτε δυνάμεων θα θέλαμε με στρατιωτικά μέσα να υποστηρίξουν το Ισραήλ. Άρα να το πω απλά η Ελλάδα λειτουργεί λίγο πολύ όπως η Πολωνία στον πόλεμο της Ουκρανίας».

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,913ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles