Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών «Η Ναζιανζός» υπέγραψαν η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη και ο πρόεδρος του Κέντρου, Καπλάνης Α. Ιωσηφίδης.
Σκοπός του μνημονίου είναι η ολοκληρωμένη προστασία και ανάδειξη των συλλογών του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών «Η Ναζιανζός» στη Νέα Καρβάλη Καβάλας, η διαχείριση και η ανάδειξη των συλλογών του, ως τεκμηρίων και πολιτιστικών αγαθών, που σχετίζονται με την παράδοση του Καππαδοκικού Ελληνισμού, αλλά και αντικείμενων του υλικού πολιτισμού της προβιομηχανικής περιόδου, από όλη την Ελλάδα. Για την δικαίωση του αγώνα τους που κράτησε δεκαετίες μίλησε ο πρόεδρος του κέντρου Καππαδοκικών μελετών της Νέας Καρβάλης Καπλάνης Ιωσηφίδης.
«Είναι κάτι το οποίο το επιδιώκαμε εδώ και πάρα πολύ καιρό, εδώ και 20 χρόνια παλεύουμε και να που ένα κομμάτι κατορθώθηκε να υπογραφεί και τους επόμενους μήνες θα αρχίσει να υλοποιείται. Εδώ και πάρα πολλά χρόνια λέμε ότι ανατολικά της Καβάλας υπάρχει ένας θησαυρός, υπάρχει του Αγίου Γρηγορίου του θεολόγου και το προσκύνημα όπως το ξέρουμε, όπως επίσης και το ιστορικό και εθνολογικό μουσείο των Καππαδοκών, πράγμα το οποίο λέμε εμείς εδώ αλλά το είχε μυριστεί η ευρωπαϊκή επιτροπή μουσείων από το 1997 όταν ήρθαν και είδαν τα αντικείμενα και μας δώσανε το european museum of the year award, το βραβείο του μουσείου της χρονιάς για την Ευρώπη! Από τότε λοιπόν παλεύουμε να μπορέσουμε να ξεκαθαρίσουμε το τοπίο και να χαρακτηριστεί η συλλογή αυτή εθνική κληρονομιά, η συλλογή των Καππαδοκών δηλαδή».
«Είναι μία ομάδα αντικειμένων μοναδικών και σπάνιων που προέρχονται από τα μοναστήρια της Καππαδοκίας και συγχρόνως όλα τα υπόλοιπα αντικείμενα του μουσείου, οι φορεσιές, τα έγγραφα, τα βιβλία κτλ αποτελούνε πραγματικά περιουσία και μνημεία του ελληνισμού με την ευρύτερη έννοια. Αυτά έπρεπε και πρέπει να συντηρηθούν και να προβληθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, διότι δεν έχει σημασία αν βρίσκονται στην Καρβάλη ή στο τελευταίο χωριό, αυτά οφείλουν ως ελληνική κληρονομιά να αναδειχθούν, αυτό φωνάζουμε και αυτά λέει το μνημόνιο συνεργασίας μέσα, ότι το Υπουργείο Πολιτισμού πλέον μετά από ενδελεχείς ελέγχους που έκανε τα τελευταία τρία χρόνια και μετά από μία πολύ σπουδαία δουλειά εσωτερική που έγινε τα προηγούμενα χρόνια, έφτασε στο σημείο να πει ναι πράγματι, αυτό το πράγμα είναι σπουδαίο, αξίζει, σε πρώτη φάση το συντηρούμε, όπου μπορούμε επεμβαίνουμε και αρχίζουμε πλέον τις διαδικασίες συνεργαζόμενοι με τους καθ’ ύλην φορείς που είναι ο δήμος Καβάλας και η περιφέρεια να μπορέσουμε να το σηκώσουμε ψηλά και να του δώσουμε την αξία που πρέπει».
«Αυτό είναι μία δικαίωση από τη μία πλευρά, από την άλλη πλευρά τα επόμενα βήματα είναι εκείνα που θα καθορίσουν και την συνολική πορεία του πράγματος. Δεν σας κρύβω ότι ο δήμος Καβάλας πρωτοστάτησε τα προηγούμενα χρόνια στην προσπάθεια και ο κ. Μουριάδης κάνανε μεγάλες προσπάθειες να μπορέσουμε να έχουμε τα προηγούμενα χρόνια το μνημόνιο συνεργασίας αυτό και σε συνεργασία με την περιφέρεια, όμως λόγω των μνημονίων της χώρας δε μπορούσαμε να βρούμε την φόρμουλα. Τώρα το υπουργείο Πολιτισμού από μόνο του βρήκε τη φόρμουλα, βεβαίως μίκρυνε το αντικείμενο αλλά και αυτό είναι μία χαραμάδα ελπίδας προκειμένου να πάμε στο επόμενο βήμα και πιστεύω ότι και ο δήμος καβάλας και οι περιφέρεια όλοι μαζί θα τους σπρώξουμε τα επόμενα χρόνια να πάει εκεί που πρέπει το πράγμα».
«Τα επόμενα βήματα είναι ότι θα πρέπει το μουσείο να αποκτήσει μόνιμη έδρα, να γίνουν μουσιοσιολογικές μελέτες, το μουσείο πρέπει να αποκτήσει πρόσβαση σε ΑΜΕΑ και διάφορα πράγματα τα οποία είναι μία διαδικασία ολόκληρη και βεβαίως το κυριότερο να αγκαλιαστεί από το δήμο, από το ΥΠΠΟ διότι και εμείς ασχολούμαστε από το 1981 αλλά κάποια στιγμή θα απέλθουμε, τι θα γίνουν όλα αυτά τα πράγματα; Με βάση αυτή τη λογική προχωράμε και προετοιμαζόμαστε».