Τα κενά, τις παραλείψεις και τα λάθη τόσο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που την έφερε όσο και της ΝΔ που δεν την διαπραγματεύτηκε ποτέ ανέλυσε ο διευθυντής της εφημεριδας ΕΣΤΙΑ Μανώλης Κοττάκης. Ο ίδιος μιλώντας στον Alpha Radio, αναφερομενος στην συμφωνία των Πρεσπών, εξηγεί που κρύβεται η δυνατότητα να ονομάζουν την χώρα τους όπως θελουν οι βόρειοι γείτονες μας αλλά και γιατί δείχνουν πια τόσο απρόθυμοι να την εφαρμόσουν.
«Για την συμφωνία των Πρεσπών υπάρχει το πολιτικό θέμα, μου ήρθε μία φωτογραφία με τον κ. Ζάεφ να μιλάει σε ένα συνέδριο και από πίσω να υπάρχει μία τεράστια αφίσα Μακεδονία 2025. Η μοναδική διαφορά τους είναι ότι το δικό τους Μακεδονία γράφεται με c, ενώ αν πάτε στο αεροδρόμιο μας γράφεται με k. Εδώ φτάσαμε. Το πολιτικό δεδομένο είναι ότι οι Αμερικανοί ασκούσαν τότε τεράστια πίεση στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να δεχθεί διπλή Μακεδονία, δηλαδή αυτοί να λέγονται Μακεδονία στο εσωτερικό τους και μόνο για τις διεθνείς τους εκπροσωπήσεις να ονομάζονται Βόρεια Μακεδονία. Από το περιβάλλον το πολιτικό και το ιδεολογικό προσγειώθηκε η συμφωνία των Πρεσπών η οποία τι έλεγε, ότι συμφωνούν τα δύο κράτη να τους αναγνωρίζουμε ως Βόρεια Μακεδονία και μέσα και έξω erga omnes ως Βόρεια Μακεδονία αλλά υπάρχουν κάποιες διατάξεις πολιτικού και τεχνικού χαρακτήρα που επιτρέπουν στην πραγματικότητα στα Σκόπια να χρησιμοποιούν το σκέτο Μακεδονία στο εσωτερικό τους. Υπάρχει μέσα στη συμφωνία αυτό, στη συμφωνία που κύρωσε το ελληνικό κοινοβούλιο που υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ και δυστυχώς έχει αποδεχτεί η Νέα Δημοκρατία».
«Υπάρχουνε δύο τρία πολύ ενδιαφέροντα σημεία, το πρώτο είναι το τεχνικό που λέει ότι μέχρι το 2023 θα πρέπει να έχετε προσαρμόσει τα διαβατήρια και τις ταυτότητες σας και από Μακεδονία να το έχετε γυρίσει σε Βόρεια Μακεδονία, δεν το έχουν κάνει. Δεν έχουν τυπωθεί νέα, απλά βάζουν ένα αυτοκόλλητο που λέει Βόρειος Μακεδονία μία πατέντα, τυπικά είναι σωστοί απέναντι μας αλλά δεν τα έχουν αλλάξει. Υπάρχει το πολιτικό, το πιο κρίσιμο είναι η πολιτική μεταβατική περίοδος που τους λέει ότι μπορεί στα έγγραφα που χρησιμοποιεί η δημόσια διοίκησή σας στο εσωτερικό σας να αποκαλείστε Μακεδονία σκέτο μέχρι να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. που όπως φαίνεται θα αρχίσουν του Αγίου Ποτέ!».
«Οι Σκοπιανοί λέγανε ότι η κυβέρνηση Ζάεφ πούλησε την ονομασία Βόρεια Μακεδονία στο εσωτερικό τους αφού είχε κερδίσει το Μακεδονική εθνότητα και γλώσσα λέγοντας τους ότι ναι αλλάζουμε την ονομασία αλλά ξεκινάμε διαπραγματεύσεις για να μπούμε στην Ε.Ε., άρα θα νικήσουμε την φτώχεια, καθώς το 2008 που το επισκέφτηκα είχε φτώχεια δεκαετίας 50-60, δε ξέρω αν έχει επέλθει βελτίωση. Τους τάξανε Ευρωπαϊκό όνειρο, οι Ευρωπαίοι μετά από την απομάκρυνση εκ του ταμείου, δηλαδή την συμφωνία των Πρεσπών τους γύρισαν την πλάτη και πλέον αυτοί δεν έχουν κανένα κίνητρο να εφαρμόσουν την συνθήκη. Άρα χρησιμοποιούν τις μεταβατικές διατάξεις που έχουν και όλα τα έγγραφα στο εσωτερικό τους λένε σκέτο Μακεδονία».
«Επίσης απαράδεκτο το άρθρο 7 της συνθήκης λέει ότι άμα είσαι σωματείο, όπως το σωματείο Κωνσταντινουπολιτών κατ’ αντιστοιχία δική μας, αν είσαι τοπικό σωματείο εκεί άρα είσαι ιδιώτης και δεν επιδοτείσαι από το κράτος αφού δεν είσαι κρατικός φορέας, δεν υποχρεούσαι εσύ να χρησιμοποιείς το όνομα Βόρεια Μακεδονία, μπορείς να χρησιμοποιήσεις για ολόκληρη τη ζωή σου Μακεδονία και Μακεδονικός. Η συνθήκη υποχρεώνει μόνο τους κρατικούς φορείς και για αυτό η εθνική ομάδα των Σκοπίων εμφανίστηκε με τον ήλιο της Βεργίνας στις φανέλες. Επειδή θεωρούνται ιδιωτικές οντότητες που δεν επιχορηγούνται από το κράτος, μπορούν να κάνουν ότι θέλουν. Αλλά εγώ δε καταλαβαίνω πως μπορεί το κράτος να ονομάζεται Βόρεια Μακεδονία και οι πολίτες του να ονομάζουν το κράτος κάτι άλλο. Εκεί έχουμε μια ντε φάκτο διπλή ονομασία μέσα στην συνθήκη, αυτό χρησιμοποιούν οι Σκοπιανοί και το VMRO και στην πραγματικότητα αξιοποιούν την απαράδεκτη απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να το δεχθεί και την τραγική ολιγωρία της ΝΔ 5 χρόνια τώρα να μη διαπραγματευτεί τίποτα από όσα υπεγράφησαν τότε».
«Η ΝΔ ήταν έτοιμη να κυρώσει αυτά τα μνημόνια μέσα στην πανδημία και για αυτό το λογο ο πρωθυπουργός διερεύνησε τις προθέσεις των δύο πρωθυπουργών που ήταν στην Βουλή, του Κ. Καραμανλή και του Α. Σαμαρά που του είπαν εμείς δε το ψηφίζουμε αυτό και για αυτό δε προχώρησε, άρα για αυτό δε προχώρησε. Η ΝΔ είχε σκοπό να το κυρώσει πριν από το αποτέλεσμα των σκοπιανών εκλογών, και βεβαίως υπάρχει ένα οξύμωρο. Ακούμε τον αρχηγό του κόμματος που κατέθεσε πρόταση μομφής για την συμφωνία, να πηγαίνει στη Μακεδονία και να λέει ότι αν οι Σκοπιανοί κάτσουν καλά θα εφαρμόσει την συμφωνία των Πρεσπών, βγάζει νόημα αυτό;».