Αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της ψηφιακής κάρτας εργασίας ζητούν οι επιχειρηματίες, ιδίως της εστίασης και του τουρισμού, αφού οι περιορισμοί που τίθενται τόσο στα ωράρια όσο και στις ημέρες εργασίας αποτελούν τροχοπέδη στην εύρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεων, αλλά και για όσους εργαζόμενους δουλεύουν σε εποχιακά επαγγέλματα με στόχο να μεγιστοποιήσουν τις αποδοχές τους τονίζει ο Θόδωρος Χατζηχρήστος, πρόεδρος του ΟΕΒΕ Καβάλας.
«Δυστυχώς δεν έχει αρχίσει ακόμη η κίνηση στην αγορά, τα τελευταία πολλά χρόνια όλα αυτά γίνονται τις τελευταίες τρεις μέρες πριν τα Χριστούγεννα και το Πάσχα, περιμένουμε έτσι να γίνει και φέτος γιατί οι δυσκολίες είναι μεγάλες, δεν βλέπουμε από την κυβέρνηση να δίνει και κάτι έξτρα που θα το καταλάβει και η αγορά, σε αυτούς που δυσκολεύονται. Ελπίζουμε να πάνε όλα καλά και να φτάσουμε τις προσδοκίες μας. Υπάρχουν παράπονα γιατί θα πρέπει να εναρμονιστούν οι νόμοι του κράτους με τα καινούργια αυτά εργαλεία όπως είναι η ψηφιακή κάρτα η οποία δυσκολεύει τη λειτουργία των επιχειρήσεων, λόγω ότι οι νόμοι είναι από το 1960 και πριν. Ξέρουμε ότι 150 είναι οι ώρες υπερεργασίας που μπορεί να κάνει κάποιος τον χρόνο, αν όμως δουλεύει σε κάποιον 8 ώρες και μετά φύγει και πάει σε μία άλλη επιχείρηση και δουλεύει άλλες 4 αυτό δεν πειράζει αλλά 12 ώρες δε μπορεί να δουλέψει σε μια επιχείρηση. Αυτά είναι πράγματα που δυσκολεύουν τον κάθε εργοδότη να καταφέρει να καλύψει τις ανάγκες της επιχείρησης, πόσω μάλλον σε μια εποχή που ψάχνουμε εργαζόμενους και δε τους βρίσκουμε.
«Θα περιμένουμε να γίνουν κάποιες διορθώσεις, όπως υποσχέθηκε η υπουργός Εργασίας κ. Κεραμέως μετά την εφαρμογή του μέτρου στην εστίαση και τον τουρισμό, θα γίνουν διορθώσεις γιατί το αναγνωρίζει ότι υπάρχουνε προβλήματα, περιμένουμε να δούμε. Αυτά πρέπει να προλαμβάνονται όμως και όχι να λειτουργούμε εκ των υστέρων, γιατί οι έλεγχοι ήδη γίνονται, τα πρόστιμα ήδη πέφτουν και ακόμη μία φορά βρισκόμαστε προ εκπλήξεων με τα εργαλεία που μας έφεραν για να τα εφαρμόσουμε. Σίγουρα έχει και τα καλά του αλλά θα πρέπει να αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας, από τη στιγμή που επιθυμεί κάποιος να εργαστεί να μπορεί να το κάνει αυτό χωρίς να τον εμποδίζει η κάρτα.
«Στην Καβάλα τις καθημερινές βλέπουμε πολλά κλειστά μαγαζιά, ειδικά Δευτέρες και Τετάρτες τα απογεύματα. Αυτό που είναι μεγάλο πρόβλημα με την ψηφιακή κάρτα στην εστίαση είναι το εξαήμερο. Δεν υπάρχει η εξαήμερη εργασία όπως είναι σε άλλους κλάδους, αυτό είναι πάλι ένα μεγάλο πρόβλημα. Βλέπουμε σε κάποιες πόλεις να έχουν γίνει κάποιες συμβάσεις από σωματεία εργαζομένων οι οποίοι επιθυμούν το 6ημερο, όπως π.χ. στο Ηράκλειο και μπορούν οι επιχειρήσεις να λειτουργήσουν. Δε ξέρω κατά πόσο γίνεται ή όχι αλλά θα το ψάξουμε αν μπορεί να γίνει και εδώ. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο στην επιχείρηση είναι και των εργαζόμενων, εδώ ένας εργαζόμενος ο οποίος επιλέγει να πάει σε μία σεζόν εποχιακή δουλειά, δεν την επιλέγει γιατί του αρέσει να κάνει βόλτες, την επιλέγει για να δουλέψει, το κάνει για τις αποδοχές του. Άρα πως θα το πετύχει αυτό με μια κάρτα που σε περιορίζει να εργαστείς περισσότερο;».